Máte už dost smaženého kapra s bramborovým salátem? Zkuste změnu

Praha - Štědrovečerní večeře bývá pořádná zátěž na náš trávicí systém. Smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem patří ke klasice na vánoční tabuli. Pokud se ale nechcete cítit plní, pak zkuste slavnostní večeři trochu obměnit.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Losos
doporučujeme

Pokud patříte do skupiny lidí, která si láme hlavu, jak po Vánocích shodit pár nabraných kilogramů, tak zbystřete. Štědrovečerní večeře přece nemusí být jen o smaženém kaprovi a bramborovém salátu. Nemusíte připravovat čistě dietní jídlo, ale pochutinu, na které si pochutnáte a nebude vám po něm těžko.

Přestože je smažení kapra nejčastější způsob úpravy na štědrovečerní večeři, tak existují daleko chutnější a zdravější možnosti přípravy této sladkovodní ryby. Příkladem budiž uvařený kapr. Vařené ryby jsou totiž lehce stravitelné. Mezi nejznámější recepty patří kapr na modro. 

Stačí mít naporcovaného kapra, silný zeleninový vývar a cukr s octem. Kapr se osolí a dá krátce vařit do vývaru. Stačí na mírném ohni, jinak se ryba rozpadne. Mezitím se v rendlíku svaří ocet s cukrem. Po uvaření se kapr vyjme a přelije svařeným octem a cukrem. Hotovo.

Kapr je dobrý rovněž dušený. I tento druh úpravy je velmi dobře stravitelný, proto se řadí mezi dietní pokrmy. Dietní ale neznamená jídlo bez chuti. Kapr se lehce podlije, přidá se k němu například máslo, zelenina a koření a hrnec se přikryje poklicí. Na mírném ohni se ryba dusí, dokud není hotová. A co jako přílohu?

V případě bramborového salátu můžete postupovat obdobně. Pokud nechcete přidávat majonézu, nemusíte. Záleží na chuti. Někdo dává místo majonézy sýr cottage nebo jogurt. Pokud se nechcete vůbec s přípravou salátu zabývat, k rybám se vždy hodí vařený brambor. 

Loading...
Vstupte do diskuze (2)
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Lidstvu hrozí zkáza, přijde už příští rok, varuje expert

21.07.2019 10:11 Společnost je na pokraji kolapsu. K tomu by kvůli politickým nepokojům mohlo dojít už příští rok.…

Revoluce v potravinářství: Nestlé zjistila, jak vyrobit čokoládu bez cukru

21.07.2019 09:14 Švýcarský potravinářský gigant Nestlé přišel na způsob, jak vyrobit čokoládu bez jakéhokoli…

Strašák jménem rakovina děložního čípku. Jaké jsou nejčastější mýty?

20.07.2019 07:57 Téma rakoviny děložního čípku je v České republice velmi aktuální, protože zde lékaři po třicet let…

Byl to závod, Západ byl frustrovaný. Astronom Dušek pro EZ promluvil o…

19.07.2019 11:59 Aktualizováno Přistání Američanů na Měsíci před 50. lety má dodnes dopad na náš život. Ty nejúspěšnější vesmírné…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama