Jíte nazdravě? O vašem životě to vypovídá víc, než si zřejmě myslíte

Lisabon - Vědci z Lisabonské univerzity potvrdili, že jestliže špatně jíme, pak velmi často míváme i jiné málo zdraví prospěšné návyky. Co je tedy třeba učinit, jestliže se chceme začít zdravě stravovat a přijmout zdravější způsob života?

Ilustrační foto
doporučujeme

Vědci rozlišují dva modely stravování: jeden je založen na upřednostňování masa, druhý, zdravější, na konzumaci ovoce a zeleniny. První model byl charakterizován kromě větší spotřeby masa také méně častou konzumací polévek, čerstvé zeleniny a ovoce, ryb, mléčných výrobků, ale také menším počtem jídel během týdne a menší spotřebou vody.

Když vědci analyzovali další aspekty životního stylu osob zahrnutých do první skupiny, pozorovali, že ti, kdo mají méně zdravé stravovací návyky, jsou zároveň náchylnější k dalším špatným zvykům, jako je kouření, konzumace alkoholu a malá fyzická aktivita. Ukázalo se rovněž, že model charakterizovaný vysokou spotřebou masa souvisí s nižší sociálně ekonomickou úrovní, s nižším věkem a převažují v něm muži.

"Někdy je obtížné dosáhnout zlepšení pokud jde o vlastní výživu, protože máme dojem, že to je příliš těžký úkol. A tak to ani nezkusíme. Z tohoto důvodu je velmi užitečná strategie malých cílů. Například můžeme začít tím, že z našeho jídelníčku vyřadíme některé produkty a nahradíme je jinými, aniž bychom měli pocit, že musíme změnit stravovací návyky v jediném kroku," vysvětluje Margherita Guidettiová z Modenské univerzity.

Jaký je nejvhodnější čas k tomu, abychom začali měnit svůj životní styl? "Nepochybně je třeba vybrat správný čas," říká profesorka sociální psychologie Nicoletta Cavazzová z Modenské univerzity. "Například může být obtížné klást si omezení, jestliže obědváme nebo večeříme mimo domov, ve společnosti. V takových případech se jídla vybírají takříkajíc veřejně, je to součástí toho, jak se ve společnosti prezentujeme, a je to ovlivněno i volbami spolustolovníků.

Pro toho, kdo chce například snížit spotřebu masa, je jednodušší nekupovat si ho domů a omezit se na to, aby ho jedl pouze tehdy, když jde se společností do restaurace nebo když má hosty. Dietní režim je účinný, jestliže jej dodržujeme každodenně. "A správným prvním krokem kupředu je nakupování zdravějších potravin, a to v době, kdy nemáme hlad a jsme tedy méně náchylní propadat chuti na nezdravé potraviny," uzavírá Cavazzová.

Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Má štěstí v neštěstí. Muž přežil pád letadla i nehodu busu

03.03.2021 11:41 Jeden z šestice přeživších pád letadla, při němž v roce 2016 zahynulo 71 lidí včetně hráčů…

Döner kebab je nejoblíbenějším německým fastfoodem

01.03.2021 08:33 Když před padesáti lety, 2. března 1971, začal turecký "gastarbeiter" Mahmut Aygün ve své berlínské…

Mor se vracel ve vlnách a nevybíral si. Zabíjel i mezi umělci a učenci

21.02.2021 19:39 Aktualizováno Mor zasáhl Evropu v několika vlnách a vyžádal si miliony obětí. Tato zákeřná choroba předčasně…

Pouštění žilou. Nebezpečná, ale častá lékařská praktika minulosti

20.02.2021 16:50 Mezi velmi časté lékařské praktiky patřilo v minulosti pouštění žilou. To mělo pacienty zbavit …

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama