Dieta bez tuku, nebo bez cukru? Vědci rozlouskli věčné dilema

Paříž - Nemálo lidí stojí před dilematem, když se rozhodují pro dietu. Máme vyloučit ze stravy jen potraviny obsahující hodně tuků? Nebo raději zvolit dietu s nízkým obsahem cukrů? Ve skutečnosti jsou obě tyto diety stejně účinné.

Přidejte svůj názor

Jeden malý trik vám pomůže udržet či snížit vši hmotnost

Vyplývá to ze studie, o které píše francouzský deník Le Figaro a jejíž výsledky byly zveřejněny v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA).

Vědci z lékařské fakulty Stanfordovy univerzity v USA, pracovali se vzorkem 609 osob ve věku od 18 do 50 let, které měly nadváhu nebo byly obézní, ale nebyly diabetiky. Každá z těchto osob si zvolila jednu z těchto diet. Po dobu osmi týdnů měly tyto osoby podle typu diety snížit spotřebu cukru nebo tuku o 20 gramů.

Osoby, které dodržovaly dietu chudou na tuky, shodily za rok v průměru 5,3 kilogramu, zatímco ti, kteří drželi dietu s nízkým obsahem cukrů, zhubli o šest kilogramů. Výsledky tedy byly dosti podobné.

Vědci však šli dále. Podle dřívějších studií vyšlo najevo, že některé geny zřejmě hrají roli v účinnosti diet. Někteří lidé jsou pravděpodobně geneticky předurčeni k tomu, aby shazovali kilogramy při dietě odlehčené od tuků, zatímco jiným vyhovuje dieta s nízkým obsahem cukrů.

Některé internetové firmy tvrdí, že dokážou zjistit, která dieta je pro jejich klienty nejvýhodnější, podle jejich genů. Aby tuto hypotézu ověřili, vědci provedli genetickou sekvenci některých genů účastníků studie. Ve svém závěru jsou kategoričtí: účinnost diety není spojena s genetickým profilem.

Vědci rovněž vyhodnocovali schopnost účastníků vylučovat inzulin. Jiné studie totiž ukázaly, že nízká sekrece inzulinu u pacienta by měla vést lékaře k tomu, aby mu předepsal dietu chudou na cukry. Avšak i zde výsledky bádání ukazují, že vylučování inzulinu nehraje při účinnosti diet žádnou roli. Účastníci, kteří jej vylučovali nejméně, neshodili více kilogramů při dietě odlehčené od cukrů než ti, kdo drželi dietu s nízkým obsahem tuků.

Odborníci konstatovali jediný rozdíl mezi oběma skupinami pokusných osob: změnu hladiny cholesterolu. U těch osob, které držely dietu s nízkým obsahem tuků, rostla hladina špatného cholesterolu LDL, zatímco u těch osob, které dodržovaly dietu bez cukrů, stoupala hladina "hodného" cholesterolu HDL a klesala hladina triglyceridů. Vysoká hladina LDL cholesterolu je rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob. Zatím není jasné, zda jsou oba typy diety rovnocenné pokud jde o zdraví srdce a cév.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Hitler s Himmlerem sestavili tajný nacistický tým. Chtěli zničit celé…

20.02.2019 13:12 Nacistický vůdce Adolf Hitler byl posedlý magickými a mocnými předměty. Věřil, že okultismus,…

Ibalgin mění složení. Nově už nebude pro každého

20.02.2019 10:34 Ibalgin je jedním z nejužívanějších léků v Česku, jen málokdo si umí představit, že by růžová…

Zemřel Karel Lagerfeld, jeden z nejvlivnějších módních návrhářů

19.02.2019 16:38 Aktualizováno Ve věku 85 let zemřel dnes v pařížské nemocnici jeden z nejvlivnějších módních návrhářů Karl…

Zemřel námořník ze slavné fotky z Times Square, "Polibek" se stal symbolem…

19.02.2019 16:22 Aktualizováno Ve věku 95 let zemřel námořník George Mendonsa známý ze slavné fotografie, na které líbá zdravotní…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama