Občasné hladovění prospívá zdraví? Vědci zjistili něco nečekaného

Řím - Přerušovaný půst se setkává se stále větší pozorností a mnozí si ho zvolili jako cestu k dosažení tělesné i duševní výkonnosti. Mnohé výzkumy totiž naznačují, že může prospívat našemu zdraví.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Studie realizované na myších vysvětlují, že dokonce i mozek může mít užitek z občasného vynechání jídla. Tělo při půstu vstupuje do stavu "zachování života" a zvyšuje se funkčnost mozku, píše italský deník Corriere della Sera.

Podle Marka Mattsona, šéfa laboratoře neurověd z amerického Národního ústavu pro výzkum stárnutí, zbývá ověřit, zda takové mechanismy probíhají i u člověka a zda přerušovaný půst může přispět k lepší práci mozku.

Myši byly krmeny jen v některých dnech. Ukázalo se, že se u nich vytvářel větší počet neuronů a větší počet synapsí, tedy spojů mezi nervovými buňkami, a tím se zlepšovala schopnost učení, paměti a mozková aktivita vůbec. Je tomu tak proto, že za deset až 14 hodin hladovění se vyčerpají energetické rezervy glykogenu, zásobního polysacharidu v těle živočichů, a organismus proto musí čerpat energii z tuků nalézajících se v tukových buňkách.

Tuky se přeměňují na ketony, molekuly stimulující aktivitu a růst neuronů. Proto má půst pozitivní vliv na kognitivní schopnosti. Podle Mattsona je pravděpodobné, že stejně tak je tomu i u člověka, protože metabolické cesty jsou stejné.

Mattson, který už 35 let nesnídá a získává svůj denní přísun kalorií jen v rozmezí šesti hodin za den, zdůrazňuje, že pozitivní účinky půstu vyplývají z evoluce našeho druhu. "Po většinu naší historie jsme určitě nejedli třikrát denně a mezi tím nějakou tu přesnídávku. Náš organismus se vyvíjel tak, aby vydržel období s nedostatkem potravy. U myší vede hladovění k účinnější mentální funkci a k větší pozornosti a jeho účinky trvají jeden nebo dva týdny. Jestliže jíme méně, nevede to k témuž účinku. Když konzumujeme tři jídla za den, byť s nižším množstvím kalorií, obnovují se vždy energetické rezervy. A tak i když jsme třeba šest hodin bez jídla, nevede to k žádnému zvýšení ketonů, k němuž dochází jedině tehdy, když tělo spotřebovává tuky jako zdroj energie," vysvětluje Mattson.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Tajemný Nostradamus: Věštec, kterého zná celý svět, ve skutečnosti nikdy…

25.09.2018 11:33 Předpověděl teroristické útoky, které se odehrály 11. září 2001 v New Yorku. Předpověděl vraždu…

Je správné, když těhotná žena "jí za dva"? Vědce vyděsila nová studie,…

25.09.2018 10:56 Říká se, že těhotná žena by měla jíst za dva. Je to logické – musí vyživovat nejen vlastní tělo,…

Hitlerova metla nebes? Tento stroj naháněl nepřátelům skutečný strach

25.09.2018 10:30 Německé stíhací letectvo po celou 2. světovou válku vzbuzovalo ve svých protivnících respekt.…

Buchta, zmrzlina nebo dip? S burčákem dokážete v kuchyni zázraky

25.09.2018 10:20 Burčák je vyhlášenou sezónní specialitou a užívat si ho můžete také v kuchyni. Tento nápoj je možné…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama