Občasné hladovění prospívá zdraví? Vědci zjistili něco nečekaného

Řím - Přerušovaný půst se setkává se stále větší pozorností a mnozí si ho zvolili jako cestu k dosažení tělesné i duševní výkonnosti. Mnohé výzkumy totiž naznačují, že může prospívat našemu zdraví.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto
doporučujeme

Studie realizované na myších vysvětlují, že dokonce i mozek může mít užitek z občasného vynechání jídla. Tělo při půstu vstupuje do stavu "zachování života" a zvyšuje se funkčnost mozku, píše italský deník Corriere della Sera.

Podle Marka Mattsona, šéfa laboratoře neurověd z amerického Národního ústavu pro výzkum stárnutí, zbývá ověřit, zda takové mechanismy probíhají i u člověka a zda přerušovaný půst může přispět k lepší práci mozku.

Myši byly krmeny jen v některých dnech. Ukázalo se, že se u nich vytvářel větší počet neuronů a větší počet synapsí, tedy spojů mezi nervovými buňkami, a tím se zlepšovala schopnost učení, paměti a mozková aktivita vůbec. Je tomu tak proto, že za deset až 14 hodin hladovění se vyčerpají energetické rezervy glykogenu, zásobního polysacharidu v těle živočichů, a organismus proto musí čerpat energii z tuků nalézajících se v tukových buňkách.

Tuky se přeměňují na ketony, molekuly stimulující aktivitu a růst neuronů. Proto má půst pozitivní vliv na kognitivní schopnosti. Podle Mattsona je pravděpodobné, že stejně tak je tomu i u člověka, protože metabolické cesty jsou stejné.

Mattson, který už 35 let nesnídá a získává svůj denní přísun kalorií jen v rozmezí šesti hodin za den, zdůrazňuje, že pozitivní účinky půstu vyplývají z evoluce našeho druhu. "Po většinu naší historie jsme určitě nejedli třikrát denně a mezi tím nějakou tu přesnídávku. Náš organismus se vyvíjel tak, aby vydržel období s nedostatkem potravy. U myší vede hladovění k účinnější mentální funkci a k větší pozornosti a jeho účinky trvají jeden nebo dva týdny. Jestliže jíme méně, nevede to k témuž účinku. Když konzumujeme tři jídla za den, byť s nižším množstvím kalorií, obnovují se vždy energetické rezervy. A tak i když jsme třeba šest hodin bez jídla, nevede to k žádnému zvýšení ketonů, k němuž dochází jedině tehdy, když tělo spotřebovává tuky jako zdroj energie," vysvětluje Mattson.

Loading...
Vstupte do diskuze
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Jak se důchodci vyhnou nemocem stáří? Vědci poradili malý trik

15.09.2019 09:11 Lidé se dožívají stále vyššího věku. Řadu seniorů, a nejen jich, však ohrožují neurodegenerativní…

Velký střet muslimů s křesťany: Obléhání Evropy skončilo pohromou

14.09.2019 12:12 Osmanská říše byla v historii úhlavním nepřítelem křesťanské Evropy. Vídeň však nebyla jediným…

Jak se zaručeně nakazit? Stačí se dotknout této části těla

14.09.2019 10:15 Jste-li v blízkosti nemocného člověka, většinou se ho snažíte nedotýkat. Za nejhorší pak považujete…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama