Výzva i pro otrlé gurmány: Dali byste si zmrzlinu s příchutí vepřového?

Paříž - Dva francouzští farmáři přišli s revolučním gastronomickým výtvorem, který bude výzvou i pro ty nejdobrodružnější gurmány - zmrzlinou s příchutí vepřového bůčku, k níž je inspirovala tradiční francouzská pomazánka rillette. Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe v severozápadní Francii tvrdí, že jejich nová galská zmrzlina rillette je už nyní hitem mezi místními obyvateli a například jídelna místní školy si objednala 500 porcí této růžové mražené pochoutky, napsal list The Daily Telegraph.

Přidejte svůj názor

Zmrzlina, která se nikdy nerozpustí?

Farmářský pár původně vymyslel nezvyklou příchuť zmrzliny jako malý žertík na lokální festival Printemps des Rillettes (jaro s rillettes), který se každoročně pořádá na počest místní speciality, jež připomíná paštiku, a pravidelně se během něj vyhlašují nejlepší produkty.

"Podívali jsme se na pravidla soutěže a řekli jsme si: 'A proč ne zmrzlinu s příchutí rillette?'" tvrdí pan Riauté.

Pro novátorský přístup ale měli ještě jeden, dosti naléhavější důvod. Na francouzské mléčné farmáře v posledních letech těžce dolehla mléčná krize, která snížila jejich příjmy ze surového mléka. A proto se manželé rozhodli myslet netradičně a vytvořit produkt, který by jim zvýšil zisky.

"Poslední tři nebo čtyři roky nás opravdu hodně trápí mléčná krize. A teď jsme našli novou inspiraci, jak zhodnotit svou profesi," řekl pan Riauté.

Pokud mléko zpracují na zmrzlinu, je zisk o více než třetinu vyšší, než když pošlou mléko distributorovi. Pár nyní nabízí přes 80 různých příchutí zmrzliny; tu s příchutí rillette začal odebírat i místní supermarket a dvě restaurace.

"Zdá se, že to funguje," řekla paní Riautéová. "Lidem evidentně chutná, protože je z ní výrazně cítit rillette." Podle jejího manžela je zmrzlina velmi lehká. "Lidé jsou příjemně překvapení. Sice nejprve váhají, jestli ji mají ochutnat, ale jakmile to zkusí, okamžitě jim zachutná." Zmrzlinu dělají z rillette, cukru, vajec a mléka, a nejlépe prý chutná s aperitivem.

Rillette se tradičně připravuje z jemně nasekaného bůčku nebo tučnějšího plecka, které se pomalu vaří v sádle, než se zpracuje na pastu. Existují také alternativy připravované z kachního či králičího masa, z lososa nebo tuňáka.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Bizarní fobie celebrit a velikánů dějin. Z čeho se rozklepal Napoleon či…

20.10.2018 13:54 Aktualizováno Existuje celé spektrum věcí, ze kterých mají lidé obavy, od pavouků, přes lidi, až třeba po poměrně…

Rastafariánství není jen Bob Marley: Přečtěte si 9 věcí, které jste o…

20.10.2018 13:53 Aktualizováno Každý už určitě někdy slyšel o rastafariánství neboli rastafari. Hodně lidí si však myslí, že…

Zachránil Olomouc, pak zavinil pohromu. Kdo byl "váhavý generál" Daun?

20.10.2018 13:27 Aktualizováno Panování Marie Terezie jakožto ženy bylo zcela bezprecedentní, a co se týče vojenských záležitosti,…

Erb můžete mít, i když nejste šlechtic. Jaká jsou pravidla?

20.10.2018 12:00 Kdo všechno může používat osobní erb? Jedná se opravdu jen o výsadu šlechtických rodů, nebo jsou…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama