Výzva i pro otrlé gurmány: Dali byste si zmrzlinu s příchutí vepřového?

Paříž - Dva francouzští farmáři přišli s revolučním gastronomickým výtvorem, který bude výzvou i pro ty nejdobrodružnější gurmány - zmrzlinou s příchutí vepřového bůčku, k níž je inspirovala tradiční francouzská pomazánka rillette. Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe v severozápadní Francii tvrdí, že jejich nová galská zmrzlina rillette je už nyní hitem mezi místními obyvateli a například jídelna místní školy si objednala 500 porcí této růžové mražené pochoutky, napsal list The Daily Telegraph.

Přidejte svůj názor

Zmrzlina, která se nikdy nerozpustí?
doporučujeme

Farmářský pár původně vymyslel nezvyklou příchuť zmrzliny jako malý žertík na lokální festival Printemps des Rillettes (jaro s rillettes), který se každoročně pořádá na počest místní speciality, jež připomíná paštiku, a pravidelně se během něj vyhlašují nejlepší produkty.

"Podívali jsme se na pravidla soutěže a řekli jsme si: 'A proč ne zmrzlinu s příchutí rillette?'" tvrdí pan Riauté.

Pro novátorský přístup ale měli ještě jeden, dosti naléhavější důvod. Na francouzské mléčné farmáře v posledních letech těžce dolehla mléčná krize, která snížila jejich příjmy ze surového mléka. A proto se manželé rozhodli myslet netradičně a vytvořit produkt, který by jim zvýšil zisky.

"Poslední tři nebo čtyři roky nás opravdu hodně trápí mléčná krize. A teď jsme našli novou inspiraci, jak zhodnotit svou profesi," řekl pan Riauté.

Pokud mléko zpracují na zmrzlinu, je zisk o více než třetinu vyšší, než když pošlou mléko distributorovi. Pár nyní nabízí přes 80 různých příchutí zmrzliny; tu s příchutí rillette začal odebírat i místní supermarket a dvě restaurace.

"Zdá se, že to funguje," řekla paní Riautéová. "Lidem evidentně chutná, protože je z ní výrazně cítit rillette." Podle jejího manžela je zmrzlina velmi lehká. "Lidé jsou příjemně překvapení. Sice nejprve váhají, jestli ji mají ochutnat, ale jakmile to zkusí, okamžitě jim zachutná." Zmrzlinu dělají z rillette, cukru, vajec a mléka, a nejlépe prý chutná s aperitivem.

Rillette se tradičně připravuje z jemně nasekaného bůčku nebo tučnějšího plecka, které se pomalu vaří v sádle, než se zpracuje na pastu. Existují také alternativy připravované z kachního či králičího masa, z lososa nebo tuňáka.

Loading...
Vstupte do diskuze
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Nejhorší masová vražda v dějinách. Breivik před střelbou psal o Klausovi

22.07.2019 20:32 22. července 2011 otřásla centrem Osla v odpoledních hodinách exploze zaparkovaného auta. Tou dobou…

Dovolená na vodě? Expert pro EZ vysvětlil, na co si dát pozor a kam vyrazit

22.07.2019 11:13 Dovolená trávená splouváním řeky patří v tuzemsku k tradičním a velmi oblíbeným. Zeptali jsme se…

Britský princ George slaví šesté narozeniny, Kate pořídila nové fotky.…

22.07.2019 09:49 Britský princ George má dnes šest let a Kensingtonský palác u této příležitosti zveřejnil tři…

Lidstvu hrozí zkáza, přijde už příští rok, varuje expert

21.07.2019 22:33 Aktualizováno Společnost je na pokraji kolapsu. K tomu by kvůli politickým nepokojům mohlo dojít už příští rok.…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama