Jídlo jako příčina sváru. Izraelci prý kradou palestinskou kulturu

Jeruzalém - Nová generace vědců a kuchařů se snaží připravovat jídlo pomocí starodávných izraelských receptů, aby definovali, co to vlastně izraelská kuchyně je a jaké jsou její počátky. Za to je kritizuje několik palestinských aktivistů, kteří je obviňují z toho, že si přivlastňují palestinskou kulturu.

Přidejte svůj názor

Luštěniny

Mezi Jeruzalémem a Tel Avivem leží uměle vytvořená zahrada nazvaná Eden. Nacházejí se v ní libanonské cedry, i původní druhy oliv a vinné révy, stejně tak jako divoká šalvěj a celá řada dalších bylinek. Rostliny tu ale nejsou pro okrasu a slouží jinému účelu.

Archeoložka Tova Dicksteinová ji zamýšlela jako laboratoř v přírodě, kdy by mohla zkoumat suroviny, které se ve starověku používali v izraelské gastronomii a dnes se pozvolna vrací. 

"Na starověkou kulturu jakoby Izrael už dávno zapomněl," uvádí Dicksteinová. Zároveň připomíná, že strava starověkých Izraelitů byla mnohem bohatší a neomezovala se jen na falafel, hummus či zeleninovou stravu, jako je tomu dnes.

V biblických dobách byl Izrael pověstný svým vínem, medem a granátovými jablky a olivovým olejem. Izraelité také dříve mnohem více jedli luštěniny a obiloviny (čočka a ječmen). 

O izraelskou kuchyni je ve světě zájem, ovšem sami izraelští kuchaři se snaží přijít na to, co ji dělá tak specifickou. Země samotná se zmítá v náboženských konfliktech a některé pokrmy se dostaly do národnostních debat. Mnoho palestinských aktivistů tak izraelské kuchaře obviňuje z kulturní krádeže. Naopak Dicksteinová poukazuje na to, že v kulinářském dědictví Izraele se odráží mnoho vlivů ostatních kultur, které na tomto území od pradávna existovaly. 

Tova Dicksteinová je fascinována popisem jídla v Bibli a vidí národní kuchyni jako cestu ke spojování lidí a kultur. Ona sama, společně s dalšími vědci a kuchaři se snaží připravovat pokrmy podle původních receptů. Vede také workshopy, na kterých se účastníci učí tato biblická jídla připravovat s využitím původních technologií. 

"Když jsem poprvé začala, Izraelci nechtěli mluvit o (biblickém jídle), protože to viděli jako náboženskou záležitost," říká vědkyně. Poukazuje přitom na spor mezi zastánci sekulárního proudu a ortodoxního. 

Discksteinová se snaží společně s ostatními izraelskými a palestinskými vědci odhalit historii a vývoj místních potravin. Zároveň tvrdí, že Židé po celém světě používali jídlo k prohlubování povědomí o národní identitě. 

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Nepoznali byste ji. Helenu Růžičkovou milovalo celé Česko, takhle vypadala…

13.12.2018 13:45 Za několik týdnů uplyne 15 let od úmrtí herečky, kterou milovalo celé Česko. Helena Růžičková si…

Strach, úzkost a šílenství. Majitel telefonní společnosti si zkusil život…

13.12.2018 12:15 Na mobilních technologiích jsme závislí. Těžko dnes ve vyspělých zemích najdete někoho, kdo by…

Češi, dávejte si pozor: Co vše o nás prozrazují data, která dobrovolně…

13.12.2018 10:55 Skrze věrnostní karty a všemožné mobilní aplikace jsou dnes o nás soukromé firmy schopné shromáždit…

Proč Praha nemá hradby? Královské město v minulosti vypadalo úplně jinak

13.12.2018 10:33 Během své návštěvy Prahy po prohrané válce s Pruskem v roce 1866 podepsal rakouský císař František…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama