Jak vypadá ideální snídaně? Vědci na to přišli, a mnohé tím potěší

Tokio - Jíst zmrzlinu na snídani? Zní to jako splněný sen pro děti a nejhorší noční můra pro rodiče. Jak ale poukazují vědci, pojídání mražené pochoutky hned po probuzení může být velice přínosné.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Yoshihiko Koga, profesor na Kyorinské univerzitě v Tokiu, zjistil, že snídaně ve formě zmrzlinu by mohla zlepšit ostražitost a duševní výkon, tvrdí server Excite News s odkazem na nově zveřejněnou studii.

Koga srovnal mozkovou aktivitu lidí, kteří po probuzení dostali zmrzlinu s těmi, kteří ji nedostali. Těmto lidem pak byla zadána série duševních cvičení. Skupina, která snědla zmrzlinu, měla poté lepší reakční časy a byla schopna lépe zpracovávat informace a měla také vyšší hladiny alfa vln, které jsou spojeny s bdělostí.

Koga opakoval test tím, že dal lidem sklenici studené vody namísto zmrzliny a zjistil, že účastníci, kteří snědli zmrzlinu, prokázali mnohem vyšší úroveň bdělosti a lepší duševní schopnosti.

Někteří experti jsou ale v tomto případě spíše skeptičtí. Katie Barfootová zabývající se Nutriční psychologií na univerzitě v Readingu pro deník The Telegraph uvedla, že tato zjištění mohou být prostě jen vypovídat o rozdílu mezi těmi, kdo snídají, a těmi, kteří si ranní pokrm nedopřávají.

„Možným vysvětlením [pro zvýšenou ostražitost] je prostá konzumace snídaně a rozdíl mezi těmi, kteří snídani nejedí. Náš mozek potřebuje k fungování glukózu a jídlo s vysokým obsahem glukózy pomůže podstatně zvýšit mentální kapacitu ve srovnání s hladovějícím mozkem,“ myslí si expertka.

Roli tak podle ní nehraje zmrzlina, ale prostý fakt, že testovaní lidé po ránu jedli. „Samozřejmě to nesouvisí s pojídáním dezertu na snídani. Studie, která zkoumá interakci mezi konzumací jídel s vysokým a nízkým glykemickým indexem by vedla k lepšímu pochopení této zvýšené duševní kapacity,“ dodala Barfootová.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Turismus v Československu: Víte, že Praha nebyla nejnavštěvovanější…

20.11.2018 14:40 Turismus představuje významný zdroj přijmu pro mnohé země. I nově vzniklé Československo chtělo…

Jak Češi začali jíst brambory? Pěstování „zemských jablek“ pomohly války i…

20.11.2018 13:46 Brambory jsou plodinou, bez které si už dnes málokdo dokáže představit české jídelníčky. Málokdo…

Máte tajemství? Odborníci pro vás mají špatné zprávy

20.11.2018 12:52 Aktualizováno Snad každý už někdy musel střežit nějaké to tajemství. Některá jsou příjemná a zábavná, jiná vás…

Nejzáhadnější místo světa: Co ukrývají tajné knihovny pod Vatikánem?

20.11.2018 11:06 Archivy a knihovny ve Vatikánu obsahují ohromné množství knih a rukopisů. Řada z nich pochází z dob…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama