Jak vypadá nejodpornější jídlo světa? Zvrací z něj i ti, kteří ho milují

Na světě existuje bohatý seznam jídel, která by se mnozí zdráhali jíst, včetně smažených kukel bourců morušového nebo živých chobotniček, které se při jídle snaží přisát chapadly na gurmánovo patro. Ale kvašený rejnok z ostrova Heuksan,který je plný moči, je všechny trumfne, napsal The New York Times.

Přidejte svůj názor

Kvašený rejnok, údajně nejvíce páchnoucí jídlo světa. Maso je díky jeho unikátnímu systému vylučování prosáklé močí

Krom nejkurióznějšího jídla je tato ryba známá místně jako hongo také zdaleka nejvíc páchnoucím pokrmem, na jaký se dá v Asii narazit. Ti, kdo ji milují, i ti, kterým se z ní zvedá žaludek, popisují její pach jako to, co se line za slunečného dne z venkovní latríny.

Nejčastěji se podává v podobě proužků sašimi a znalci oceňují výpary čpavku, které se z masa uvolňují - někdy jsou tak silné, až se z nich konzumentovi kroutí ústa a zvrací.

"Myslel jsem si, že tohle mohou jíst jen šílenci," řekl Pak Če-i, osmačtyřicetiletý marketingový ředitel. "Ale je to stejné jako třeba páchnoucí modrý sýr; jakmile si ho zamilujete, nic ho nemůže nahradit," dodal.

"Nechápu, kdo by na světě byl ochotný zaplatit v restauraci za shnilou rybu, která smrdí jako neumytý veřejný záchodek," vrtí hlavou Pakův nejbližší přítel Hu Un.

I ti, kdo na exotickou chuť rejnoka nedají dopustit, přiznávají, že za svou lásku k tomuto pokrmu platí jistou společenskou daň. Například jízda metrem cestou z restaurace může kolem gurmána, který si pochutnal na rybě hongo, vytvořit prázdné místo, zatímco ho spolucestující, kteří se od něj odtáhli, častují podezíravými a káravými pohledy.

Majitelé restaurací, které se na hongo specializují, zákazníkům nabízejí, že jim saka před jídlem uzavřou do igelitových obalů a po jídle je postříkají deodorantem.

"Už jsem jedl psa i brouky, ale tohle bylo nejnáročnější jídlo, jaké jsem kdy pozřel," svěřil se Joe McPherson, americký zakladatel korejského jídelního blogu ZenKimchi, který se stal samozvaným velvyslancem korejské kuchyně. "Připadal jsem si, jako bych olizoval pisoár."

Obyvatelé ostrova Heuksan uvádějí, že rejnok si původně získal oblibu díky jedné biologické zvláštnosti. V dobách před vznikem chladniček rybáři zjistili, že hongo je jediná ryba, kterou mohou dopravit na 100 kilometrů vzdálenou pevninu bez nutnosti nasolování. Rejnok nemá močový měchýř a moč vylučuje kůží. Jak kvasí, vylučuje čpavek, který brání masu, aby se zkazilo.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Tajemný Nostradamus: Věštec, kterého zná celý svět, ve skutečnosti nikdy…

25.09.2018 11:33 Předpověděl teroristické útoky, které se odehrály 11. září 2001 v New Yorku. Předpověděl vraždu…

Je správné, když těhotná žena "jí za dva"? Vědce vyděsila nová studie,…

25.09.2018 10:56 Říká se, že těhotná žena by měla jíst za dva. Je to logické – musí vyživovat nejen vlastní tělo,…

Hitlerova metla nebes? Tento stroj naháněl nepřátelům skutečný strach

25.09.2018 10:30 Německé stíhací letectvo po celou 2. světovou válku vzbuzovalo ve svých protivnících respekt.…

Buchta, zmrzlina nebo dip? S burčákem dokážete v kuchyni zázraky

25.09.2018 10:20 Burčák je vyhlášenou sezónní specialitou a užívat si ho můžete také v kuchyni. Tento nápoj je možné…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama