Nedaří se vám zhubnout? Většina z nás zapomíná na to základní

Řím - Těstoviny patří mezi jednoduchá a rychlá jídla, ovšem i při jejich konzumaci bychom měli být opatrní. Různé studie z posledních let totiž naznačují, že se náš organismus během 24 hodin mění, a proto záleží na tom, kdy porci těstovin sníme.

Přidejte svůj názor

Zdraví, nadváha, hubnutí

Můžeme se mýlit ve všem, pokud jde o naši posedlost váhou a kontrolováním všeho, co si dáváme na talíř. Zaměřujeme se na to, kolik toho jíme a co jíme, ale zapomínáme na to základní: kdy.

Těstoviny amatriciana snědené k obědu nejsou z hlediska tělesné hmotnosti a tedy i zdraví totéž, jako stejný pokrm zkonzumovaný před odchodem na lože. Přestože obsahují stejně kalorií a mají stejnou chuť. Spolu s metabolismem se ovšem mění i naše schopnost pracovat a také zpracovávat jídlo, které jsme pozřeli.

Nedávno studie zveřejněná na stránkách odborného časopisu Diabetic Medicine zdůraznila, že osoby s cukrovkou druhého typu, které pozdě snídají, mají větší pravděpodobnost mít vyšší index tělesné hmotnosti (BMI) než ti, kteří snídají časně. A to při stejném množství kalorií.

Jiný výzkum staršího data, který je možná přesvědčivější než výše uvedený, ukázal na souvislost mezi časem, kdy jíme, a účinností odtučňující kúry na vzorku 420 osob, které držely dietu 20 týdnů. A výsledek? Ten, kdo měl ve zvyku jíst později, ztrácel méně kilogramů a pomaleji než ten, kdo se rád najedl dříve. 

Také v tomto případě měli všichni stejný přísun kalorií, stejné druhy potravin i délku spánku. Podle vědců ti, kdo jedli později, také většinou chodili pozdě na lože a ráno si dávali méně vydatné snídaně nebo snídani dočista vynechávali. Zdá se tedy, že je při dietě vhodné konzumovat pokrmy dříve.

Proč načasování jídel ovlivňuje tělesnou hmotnost a tedy i zdraví? "Víme dosud jen málo o působení chrononutriční (časované) diety, ale výsledky pozorujeme," uvádí Andrea Ghiselli z italské Rady pro výzkum v zemědělství a analýzu agrární ekonomie v Římě.

"Hormony se řídí cirkadiánním rytmem, tedy jejich produkce se během 24 hodin mění. To je případ inzulinu, který dosahuje vrcholu kolem 17. hodiny, či hormonu leptinu, jehož vylučování vrcholí v jednu hodinu v noci. A nejen to. Pozorujeme, že ten, kdo sní větší počet kalorií v první polovině dne, je štíhlejší, je u něho menší riziko vzniku cukrovky a kardiovaskulárních nemocí," říká Ghiselli.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Těchto sedm věcí považujeme za zdravé. Podle odborníků nám ale pořádně…

19.09.2018 08:54 Brzy vstávat, hodně pít či jíst lehká jídla... Všechny tyto dobré rady nejsou pro naše zdraví tak…

Čeho se vyvarovat před postelovými hrátkami? Zapomeňte na léky a toaletu,…

18.09.2018 20:42 Intimní chvíle ve dvou jsou příjemným zpestřením vztahu. I ony ale mají svá pravidla, a to nejen…

Vlasta Burian rozdával lidem smích, Češi se mu krutě odvděčili

18.09.2018 18:25 Rozdával smích, ale samotnému mu do smíchu nakonec nebylo. Vlasta Burian byl po válce obviněn z…

Ploché břicho bez namáhavého cvičení? Jde to. Zkuste tyto rady

18.09.2018 17:44 Aktualizováno Řím - Tuk v břišní krajině muže a ženy nejvíce trápí, protože nevypadá vůbec esteticky. Jsou však…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama