Způsobuje rýže cukrovku a rakovinu? Podle lékařů v jednom případě ano

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu závažných problémů včetně srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny.

Rýže
doporučujeme

Vědci varují, že miliony lidí po celém světě se vystavují nebezpečí tím, že nesprávně vaří rýži. Nedávné experimenty totiž ukazují, že nejběžnější způsob vaření rýže – tedy prosté vaření, dokud se voda nevypaří - může vystavit ty, kteří ji jedí, nebezpečí.

Takto upravená ráže totiž může obsahovat stopy jedovatého arsenu, kterým je rýže kontaminována v důsledku používání průmyslových toxinů a pesticidů.

Tato chemická látka bývá spojována s řadou zdravotních problémů včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny, stejně jako s problémy s vývojem. I když se obecně předpokládá, že stopy arsenu zmizí, pokud se rýže uvaří, odborníci nyní varují, že se tak stane pouze tehdy, když je rýže namočené přes noc ve vodě.

Andy Meharg, profesor biologických věd na Queens University v Belfastu, testoval pro pořad BBC „Věřte mi, já jsem doktor“ tři způsoby vaření rýže aby zjistil, zda způsob přípravy tohoto pokrmu může změnit množství arsenu v jídle.

Při prvním způsobu profesor Meharg použil k jejímu uvaření poměr dvou dílů vody na jeden díl rýže, kdy se voda v průběhu vaření vypařila – tedy běžně užívanou metodu. V takto uvařené rýži objevil největší množství arsenu.

Naproti tomu, když použil pět dílů vody na jeden díl rýže a přebytečnou vodu vylil, byla hladina arsenu téměř o polovinu nižší. Při třetím způsobu, kdy byla rýže namočená přes noc, klesly hladiny toxinu o 80 procent.

Nejbezpečnější způsob vaření rýže proto je namočit ji přes noc, poté propláchnout, dokud voda není čirá, a pak ji vařit v hrnci s poměrem pět dílů vody na jeden díl rýže.

Podle výzkumu kanálu Channel 4 a Institutu pro bezpečnost potravin ve světě asi 58 procent výrobků z rýže ve Velké Británii obsahuje příliš velké množství arsenu.

Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Vražda na železné oponě. Vojína při útěku na Západ zastavil až transportér…

24.01.2021 22:01 Aktualizováno ROZHOVOR – Na vojně si plně uvědomil zrůdnost komunistického režimu. Miroslav Prokeš, který sloužil…

Bruslení má u nás tradici. Jaká je historie tohoto zimního sportu?

24.01.2021 19:25 Aktualizováno Počátky bruslení spadají už do období pravěku, o čemž svědčí nálezy archeologů. Brusle však až do…

Role očkování v boji s infekcemi. Zachraňovalo životy, některé choroby…

23.01.2021 09:30 Infekční choroby vždy představovaly pro lidstvo hrozbu, zvlášť v případech, kdy se jednalo o…

Palach před svým protestem uvažoval o útoku na sovětského vojáka a vyzýval…

19.01.2021 22:00 Aktualizováno ROZHOVOR – V aktovce s sebou nosil pistoli, uvažoval, že by zaútočil na sovětského vojáka. Historik…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama