Tajemství ovoce a zeleniny rozluštěno: Opravdu jsou zdravé a můžeme jich sníst kolik chceme?

Lékaři a výživoví poradci neustále nabádají, abychom jedli hodně ovoce a zeleniny. Není ovšem zcela jasné, jaké množství přesně. Záleží totiž také na jednotlivci, na druhu zvoleného ovoce a zeleniny a na způsobu, jak jsou konzumovány.

Přidejte svůj názor

Ovoce, ilustrační fotografie

Už léta se říká, že máme denně sníst pět porcí, respektive 40 dekagramů, ovoce a zeleniny. Na stránkách International Journal of Epidemiology je dokonce uvedeno, že optimální účinek ovoce a zeleniny na zdraví má deset porcí, tedy 80 dekagramů denně.

"U rakoviny bylo nejnižší riziko onemocnění pozorováno u 60 dekagramů ovoce a zeleniny denně, zatímco u kardiovaskulárních chorob a úmrtnosti to bylo 80 dekagramů denně," uvedli norští vědci, kteří srovnávali desítky dosavadních studií.

"Jestliže se spokojíte s pěti porcemi denně, ani to není zbytečné," upřesnili autoři. Podle nich je ale třeba snažit se víc... Spočítali totiž, že 7,8 milionu lidí ve světě by v roce 2013 nemuselo zemřít, kdyby denně jedli 80 dekagramů ovoce a zeleniny. Jejich závěry však počítají s tím, že snížení rizika úmrtí je spjato pouze s významným množstvím snědené zeleniny a ovoce. Ovšem osoby konzumující více těchto produktů mají zároveň lepší životní hygienu.

"Tyto počty nemají žádný smysl. Pět porcí ovoce a zeleniny denně je především pěkný slogan. Deset kusů ovoce a zeleniny denně je velmi těžké sníst a nemusí to být ten nejlepší nápad z hlediska trávení. Ani zde není spolehlivě prokázán užitek," říká ovšem doktor Laurent Chevallier, expert na klinickou výživu z Montpellier.

Pozor na ovocné džusy, které obsahují mnoho cukrů a trochu utišují hlad. Syrové produkty se také někdy těžce tráví. Lékař se pravidelně setkává s pacienty, jejichž žaludek trpí přemírou syrové stravy.

"Tendence jíst syrové potraviny se zrodila v minulém století, v souvislosti se zájmem o vitaminy. Ty však teplo nemusí nutně ničit. Dva kusy ovoce denně stačí k tomu, aby se pokryla potřeba vitamínu C," říká Chevallier.

Stanovit optimální množství ovoce a zeleniny, které je třeba denně sníst, lze jen těžko, protože jejich kvalita je velmi rozdílná. "Například hroznové víno a borůvky mají větší antioxidační účinek než jablka," uvádí lékař.

Norští autoři tvrdí, že největšími nepřáteli kardiovaskulárních chorob jsou hrušky a jablka, dále křížatá zelenina, jako je zelí, brokolice, řeřicha či květák, listová zelenina (hlávkový salát, špenát), rajčata a ovoce a zelenina bohaté na betakaroten a vitamin C. Proti rakovině máme jíst nejlépe křížatou, zelenou a žlutou zeleninu.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Máte rádi kečup? Radši na něj hodně rychle zapomeňte. Je nebezpečný, radí…

16.10.2018 16:55 Kečup je oblíbené dochucovadlo nejen v českých domácnostech. Pokud jste náruživými konzumenty…

Věc, kterou denně užíváte, vám může způsobit rakovinu, varují vědci

16.10.2018 15:32 Diskuze o tom, zda může používání deodorantů způsobovat rakovinu, se vedou už dlouhé roky. Se svou…

Strašák vdovců a starších lidí: Jak překonat osamělost?

16.10.2018 14:43 Pokud se někdy cítíte osaměle, zkuste si popovídat s cizím člověkem. Můžete například přijít do…

Používáte mikrovlnku na sušení? Vědci popsali, proč je to velmi špatný…

16.10.2018 13:21 Mikrovlnné trouby všichni považují za neocenitelné pomocníky v domácnosti a s jejich rozmachem se…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama