Prošlé potraviny v mrazáku: Můžete je bezpečně sníst, nebo raději vyhodit?

Mrazáky jsou nejlepšími přáteli všech, kteří se na amatérské či profesionální úrovni pohybují v kuchyni. Ostatně slouží právě k tomu, aby zakoupené potraviny vydržely co nejdéle poživatelné. Nezřídka do nich ale ukládáme i potraviny, které jsou těsně před koncem expirační doby, či v mrazáku takzvaně projdou. Co s takovým jídlem poté udělat?

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Maso, ilustrační fotografie

V jedné věci jsou odborníci zajedno. Uchovávání potravin v mrazáku není nebezpečné a nijak se neprojeví na našem zdraví. To je ale také zároveň jediné pozitivum, které na skladování jídla tímto způsobem spatřují.

"U jídel zmražených v mrazáku se nic se nezmění po stránce bezpečné konzumace potravin," říká Elizabeth Andressová, odborník na bezpečnost potravin na univerzitě v Georgii v Aténách. "Kvalita jídle se sice může zhoršovat, ale v mrazničce se opravdu nevyskytují žádné bezpečnostní problémy," dodává.

Podle ní jsou rizika zmražených potravin skryta jinde. Zejména ve způsobu, jakým lidé potraviny zmrazují, jak je následně rozmrazují a také co přesně do mrazničky dávají. Ne všechny potraviny se tam totiž hodí. Dále spatřuje problémy v datu expirace a zejména v lenosti.

Mnoho lidí totiž považuje mrazák za magickou nádobu, v níž potraviny vydrží věčně, a některé tam opravdu můžeme uchovávat dlouhé měsíce. Podle odborníků je ale nejlepší si na každou potravinu, kterou do mrazáku dáváme, lihovým fixem viditelně poznačit, jaké má datum expirace. Nezřídka se totiž stává, že lidé nacházejí ve svých mrazácích potraviny, které jsou měsíce či roky prošlé a pak zvažují, jestli je bezpečné je zkonzumovat.

Odpověď je podle odborníků jednoduchá - bezpečné to není. Vezměme si jako modelový příklad kuřecí maso. Kuřecí a krůtí vydrží v mrazáku maximálně půl roku při teplotě -18 stupňů a vakuované. Pokud je maso pouze v mikrotenovém sáčku, musíme řádně vymáčknout vzduch, sáček přeložit a maso pak může být v mrazáku cca 1 až 2 měsíce. Pokud jsme ale do mrazáku maso uložili v srpnu a jeho expirační doba je v polovině září, po této době není bezpečné maso jíst, bez ohledu na to, že v mrazáku nebylo ani jeden měsíc.

Datum spotřeby na výrobcích totiž počítá s tím, že jídlo budete skladovat tak, jak výrobce doporučil. Expirace tak ukončuje dobu, po níž si potravina zachovává při dodržení skladovacích podmínek své specifické vlastnosti. Nelze se tady vymlouvat na to, že jste zboží uskladnili lépe a proto vydrží déle. S tím výrobci počítají. Navzdory všeobecnému přesvědčení je totiž důležité si rovněž uvědomit, že zmrazení bakterie v jídle nezabije.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Totální asanace Prahy. Česká metropole vypadala v minulosti úplně jinak,…

25.09.2018 08:31 Původně mělo být zbořeno přes 600 domů, nakonec jich zmizelo téměř 470, stovky nových byly ale…

Ptáci narušili projev Alžběty II. Musela ho znovu nahrát, zasmála se tomu

25.09.2018 07:28 Londýn - Britská královna Alžběta II. musela znovu nahrát svůj loňský rozhlasový vánoční projev,…

Urologické nádory: Proč jsou tak zákeřné? V ohrožení nejsou pouze muži

24.09.2018 17:22 Ze všech stran slýcháme o rakovině prsou, kůže nebo trávicího traktu. Ve stínu těchto, byť velice…

Víte, že máte superschopnost? Nikdo ale neví, proč náš mozek takto reaguje

24.09.2018 16:47 Aktualizováno Odjakživa se lidem líbí hezké věci. Dokážeme ocenit krásu a žasnout při pohledu na úchvatné…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama