Prošlé potraviny v mrazáku: Můžete je bezpečně sníst, nebo raději vyhodit?

Mrazáky jsou nejlepšími přáteli všech, kteří se na amatérské či profesionální úrovni pohybují v kuchyni. Ostatně slouží právě k tomu, aby zakoupené potraviny vydržely co nejdéle poživatelné. Nezřídka do nich ale ukládáme i potraviny, které jsou těsně před koncem expirační doby, či v mrazáku takzvaně projdou. Co s takovým jídlem poté udělat?

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Maso, ilustrační fotografie

V jedné věci jsou odborníci zajedno. Uchovávání potravin v mrazáku není nebezpečné a nijak se neprojeví na našem zdraví. To je ale také zároveň jediné pozitivum, které na skladování jídla tímto způsobem spatřují.

"U jídel zmražených v mrazáku se nic se nezmění po stránce bezpečné konzumace potravin," říká Elizabeth Andressová, odborník na bezpečnost potravin na univerzitě v Georgii v Aténách. "Kvalita jídle se sice může zhoršovat, ale v mrazničce se opravdu nevyskytují žádné bezpečnostní problémy," dodává.

Podle ní jsou rizika zmražených potravin skryta jinde. Zejména ve způsobu, jakým lidé potraviny zmrazují, jak je následně rozmrazují a také co přesně do mrazničky dávají. Ne všechny potraviny se tam totiž hodí. Dále spatřuje problémy v datu expirace a zejména v lenosti.

Mnoho lidí totiž považuje mrazák za magickou nádobu, v níž potraviny vydrží věčně, a některé tam opravdu můžeme uchovávat dlouhé měsíce. Podle odborníků je ale nejlepší si na každou potravinu, kterou do mrazáku dáváme, lihovým fixem viditelně poznačit, jaké má datum expirace. Nezřídka se totiž stává, že lidé nacházejí ve svých mrazácích potraviny, které jsou měsíce či roky prošlé a pak zvažují, jestli je bezpečné je zkonzumovat.

Odpověď je podle odborníků jednoduchá - bezpečné to není. Vezměme si jako modelový příklad kuřecí maso. Kuřecí a krůtí vydrží v mrazáku maximálně půl roku při teplotě -18 stupňů a vakuované. Pokud je maso pouze v mikrotenovém sáčku, musíme řádně vymáčknout vzduch, sáček přeložit a maso pak může být v mrazáku cca 1 až 2 měsíce. Pokud jsme ale do mrazáku maso uložili v srpnu a jeho expirační doba je v polovině září, po této době není bezpečné maso jíst, bez ohledu na to, že v mrazáku nebylo ani jeden měsíc.

Datum spotřeby na výrobcích totiž počítá s tím, že jídlo budete skladovat tak, jak výrobce doporučil. Expirace tak ukončuje dobu, po níž si potravina zachovává při dodržení skladovacích podmínek své specifické vlastnosti. Nelze se tady vymlouvat na to, že jste zboží uskladnili lépe a proto vydrží déle. S tím výrobci počítají. Navzdory všeobecnému přesvědčení je totiž důležité si rovněž uvědomit, že zmrazení bakterie v jídle nezabije.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

50 let od pokusu o atentát na Brežněva: Sovětského vůdce chtěl zabít mladý…

22.01.2019 20:52 Ruská média si dnes připomněla 50. výročí neúspěšného atentátu na někdejšího sovětského vůdce…

První střet USA a Íránu: Největší námořní bitva od druhé světové války…

22.01.2019 18:32 Aktualizováno Operace Kudlanka nábožná (Operation Praying Mantis) je poměrně pozapomenutou událostí z roku 1988.…

Máte strach z pavouků? Trik, který zvládne doma každý, vás ho zbaví, tvrdí…

22.01.2019 13:28 Strach z pavouků je spolu se strachem z výšek jednou z nejčastějších obav, kterou lidé trpí.…

Tyhle rošťáky miloval celý svět: Jak se změnily děti z filmu Kdopak to…

22.01.2019 12:53 Kdy se řekne „Kdopak to mluví“, většina z nás si vzpomene na ústřední pár tohoto amerického filmu –…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama