Prošlé potraviny v mrazáku: Můžete je bezpečně sníst, nebo raději vyhodit?

Mrazáky jsou nejlepšími přáteli všech, kteří se na amatérské či profesionální úrovni pohybují v kuchyni. Ostatně slouží právě k tomu, aby zakoupené potraviny vydržely co nejdéle poživatelné. Nezřídka do nich ale ukládáme i potraviny, které jsou těsně před koncem expirační doby, či v mrazáku takzvaně projdou. Co s takovým jídlem poté udělat?

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Maso, ilustrační fotografie

V jedné věci jsou odborníci zajedno. Uchovávání potravin v mrazáku není nebezpečné a nijak se neprojeví na našem zdraví. To je ale také zároveň jediné pozitivum, které na skladování jídla tímto způsobem spatřují.

"U jídel zmražených v mrazáku se nic se nezmění po stránce bezpečné konzumace potravin," říká Elizabeth Andressová, odborník na bezpečnost potravin na univerzitě v Georgii v Aténách. "Kvalita jídle se sice může zhoršovat, ale v mrazničce se opravdu nevyskytují žádné bezpečnostní problémy," dodává.

Podle ní jsou rizika zmražených potravin skryta jinde. Zejména ve způsobu, jakým lidé potraviny zmrazují, jak je následně rozmrazují a také co přesně do mrazničky dávají. Ne všechny potraviny se tam totiž hodí. Dále spatřuje problémy v datu expirace a zejména v lenosti.

Mnoho lidí totiž považuje mrazák za magickou nádobu, v níž potraviny vydrží věčně, a některé tam opravdu můžeme uchovávat dlouhé měsíce. Podle odborníků je ale nejlepší si na každou potravinu, kterou do mrazáku dáváme, lihovým fixem viditelně poznačit, jaké má datum expirace. Nezřídka se totiž stává, že lidé nacházejí ve svých mrazácích potraviny, které jsou měsíce či roky prošlé a pak zvažují, jestli je bezpečné je zkonzumovat.

Odpověď je podle odborníků jednoduchá - bezpečné to není. Vezměme si jako modelový příklad kuřecí maso. Kuřecí a krůtí vydrží v mrazáku maximálně půl roku při teplotě -18 stupňů a vakuované. Pokud je maso pouze v mikrotenovém sáčku, musíme řádně vymáčknout vzduch, sáček přeložit a maso pak může být v mrazáku cca 1 až 2 měsíce. Pokud jsme ale do mrazáku maso uložili v srpnu a jeho expirační doba je v polovině září, po této době není bezpečné maso jíst, bez ohledu na to, že v mrazáku nebylo ani jeden měsíc.

Datum spotřeby na výrobcích totiž počítá s tím, že jídlo budete skladovat tak, jak výrobce doporučil. Expirace tak ukončuje dobu, po níž si potravina zachovává při dodržení skladovacích podmínek své specifické vlastnosti. Nelze se tady vymlouvat na to, že jste zboží uskladnili lépe a proto vydrží déle. S tím výrobci počítají. Navzdory všeobecnému přesvědčení je totiž důležité si rovněž uvědomit, že zmrazení bakterie v jídle nezabije.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Temná historie Evropy: Na které zemi si Hitler a Stalin pořádně smlsli?

21.11.2018 16:40 Sen Poláků o nezávislém státu se po první světové válce splnil. Po více než 120 letech získali…

Zkáza Centralie: Ve městě, které hoří 50 let v kuse, žije 7 lidí

21.11.2018 14:50 Centralia bylo kdysi slavné hornické město. Díky nalezišti antracitu a uhlí si tamní obyvatelé…

Chytrý po tatínkovi? Zapomeňte. Děti inteligenci dědí od maminek, tvrdí…

21.11.2018 14:29 Rodiče se často hádají, po kom jejich ratolest vlastně je. V případě inteligence na to podle…

Tajemství nejzáhadnějšího mága z Harryho Pottera odhaleno: Jedna z…

21.11.2018 13:03 Od doby, kdy knižní a poté i filmová série o mladém čarodějnickém učni Harry Potterovi hýbala…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama