Káva jako skrytý jed. Kolik jí musíte vypít, abyste se otrávili?

Po šálku espresa někdo hned usne, zatímco druhý je několik hodin čiperný. Je tomu tak proto, že citlivost na kofein je velmi individuální a každý reaguje jinak. Přesto některé signály není radno podceňovat, tělo vám jimi dává najevo, že by další přísun kofeinu nemuselo zvládnout.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto
doporučujeme

Když vypijeme příliš mnoho kávy, organismus to zjistí a vysílá signály, jimž je dobré věnovat pozornost, abychom zmírnili případné negativní účinky nápojů na bázi kofeinu, napsal italský deník Corriere della Sera.

Káva není jen stimulantem centrálního nervového systému, ale blokuje také receptory adenosinu, významné chemické sloučeniny podílející se i na spánku, a zároveň zvyšuje hladinu adrenalinu, dopaminu a glutamátu. Tyto reakce mohou vyvolat úzkost, nervozitu, rozrušení a dokonce výbuchy zuřivosti. Zvyšují také frekvenci srdečního tepu. Proto by se všichni, kdo trpí srdečními chorobami, měli kávy vyvarovat.

Není nic lepšího než šálek kávy, abychom během několika okamžiků odstranili únavu. Ale tento účinek rychle mizí a nastává útlum. Podle studie z roku 2012, publikované na stránkách časopisu Neuropsychopharmacology, může popíjení kávy na pracovišti snižovat produktivitu práce.

Mnozí lidé spoléhají na svůj příděl kofeinu, aby byli celý den bdělí, ale ve skutečnosti jde o takzvanou falešnou energii. Pouze jídlo může dodat organismu palivo, které potřebuje, upozorňuje lékařka a nutriční poradkyně Jenna Braddocková.

Kofein je močopudný, a proto ten, kdo pravidelně popíjí kávu, je vystaven nebezpečí dehydratace organismu, pokud pravidelně nedoplňuje tekutinu v podobě vody. Bylo rovněž prokázáno, že káva (i ta bez kofeinu) má projímavý účinek zhruba na 30 procent lidí. Vědci zatím přesně nevědí, čím to je způsobeno, ale předpokládají, že zde může hrát roli stimulující účinek kyseliny kávové na střeva.

Proto je vhodné doplnit šálek kávy nějakým zákuskem, protože jídlo zpomaluje průchod nápoje žaludkem a trávicím traktem do močového měchýře. Lépe je také zvolit více černou kávu, jako jsou francouzské pražené kávy, které jsou méně kyselé a obsahují méně kofeinu.

Kofein patří ke třem hlavním příčinám škubání očního víčka. Studie Newyorské univerzity ukázala, jak kofein stimuluje serotonin a noradrenalin, chemické látky, které slouží k přenášení vzruchů a mohou zvyšovat reaktivitu svalů a nervů. V takovém případě je vhodné vynechat kávu a doplnit tekutiny.

Vědci rovněž přisuzují kávě schopnost narušovat spánek, zhoršovat jeho kvalitu a zkracovat jeho dobu. Káva působí na cirkadiánní rytmus, což je přibližně čtyřiadvacetihodinový interval, v němž se střídají spánek a bdění, a způsobuje, že je pro jejího konzumenta obtížnější usnout. A protože spánek má zásadní význam pro kognitivní (poznávací) funkce, je jakýkoli případný přínos kofeinu okamžitě přehlušen nedostatkem odpovídajícího odpočinku.

Ačkoli to neplatí ve všech případech, protože citlivost na kofein se u jednotlivců liší, je lépe vyhnout se konzumaci kávy po 16. hodině, aby se tak zabránilo případným negativním dopadům na spánek.

Loading...
Vstupte do diskuze
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Útoky, vraždy, uprchlíci jednají ve jménu islámu? Odborníci řekli, kde…

11.11.2019 18:11 Aktualizováno Islám a obecně muslimové jsou tématem, které Česko doprovází několik posledních let, zejména v…

Noční můra důchodců? Omyl, varují lékaři, za Alzheimera vděčíte dětství

11.11.2019 18:11 Aktualizováno Více, než 30 milionů lidí na světě trpí Alzheimerovou nemocí. Medicína na ní zatím nezná žádný…

Rocker Doherty slavil propuštění z vězení, záhy v něm opět skončil

11.11.2019 11:47 Britský zpěvák Pete Doherty se v Paříži v neděli opět ocitl ve vazbě, tentokrát kvůli násilnému…

Bydlíte místo paneláku v domě? Podle vědců ničíte přírodu

11.11.2019 11:32 Okolí domů často zdobí krásné zelené trávníky, na nichž si jejich majitelé dávají záležet. Myslí si…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama