Zmrzne rychleji horká káva nebo studený čaj? Odpověď sice známe, nikdo ji ale nechápe

Představte si, že máte dvě nádoby s vodou. V jedné je teplota vody nízká, v druhé je voda horká. Která z nich zmrzne rychleji? Ač se to možná zdá nesmyslné, opravdu to bude nádoba s teplou vodou. Překvapivé ale je, že dodnes pořádně nikdo neví proč.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Tento fyzikální paradox je známý pod jménem Mpembův jev a zaznamenali ho už Aristoteles nebo Descartes. V 60. letech byl pojmenován podle tanzanského studenta Erasta B. Mpemby, který na něj moderní fyziku znovu upozornil.

V praxi jde o to, že voda se chová jinak než většina jiných kapalin a v led se mění rychleji pokud je horká, než když má pokojovou teplotu. Samozřejmě k tomu musí být ideální podmínky a ačkoliv si můžete pokus vyzkoušet i u vás doma v mrazáku, nemusí vždy dopadnout podle vašich představ. V malém prostředí spíše hrozí, že teplá voda vnitřek mrazáku zahřeje, což je nežádoucí.

Proč se to děje ale nikdo přesně neví. Za poslední desetiletí se vyrojila řada teorií, které by zdánlivou nelogičnost jevu vysvětlovaly, ale žádná nebyla zcela uspokojivá. Dříve vědci například argumentovali tím, že horká voda se více odpařuje, a tím i rychleji chladne.

Další teorie uváděla, že teplá voda může měnit vlastnosti svého okolí, například podložky, na níž nádoba s vodou stojí. Jiná zase tvrdila, že vyšší teplota vody může způsobit unikání vzduchu, jenž je ve vodě přítomen, či jinak ovlivňovat působení svých příměsí, které tuhnutí vody ovlivňují.

Žádná z teorií ale zatím nebyla uspokojivě dokázána. Vědci proto ze zoufalství začali hledat příčinu jinde, například právě v mrazáku. Domnívali se, že teplá voda způsobí roztání tepelně izolující jinovatky na povrchu chladničky, čímž vytvoří lepší tepelný kontakt mezi těmito povrchy. Teplá nádoba proto má lepší odvod tepla a mrzne rychleji.

I tato teorie se ale ukázala jako mylná. A stejně tak i celá řada Jako nejpravděpodobnější vysvětlení Mpembova jevu se tak nabízí podchlazení spojené s konvekcí. Studená voda totiž může totiž mít nižší bod tuhnutí než horké. Kvůli vodíkovým vazbám se totiž rychlost, jakou voda ztrácí teplotu, liší v závislosti na tom, jaký je původní stav kapaliny. Teplotu tak ztrácí tím rychleji, čím větší teplotu předtím přijala. 

Jde ale opět pouze o teorii, i když zatím nejpravděpodobnější. Přesto můžete tohoto triku využít například k vyhrání sázky. Ostatně říká se, že přesně k tomuto účelu používal tento fyzikální jev i samotný Mpemba.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

50 let od pokusu o atentát na Brežněva: Sovětského vůdce chtěl zabít mladý…

22.01.2019 20:52 Ruská média si dnes připomněla 50. výročí neúspěšného atentátu na někdejšího sovětského vůdce…

První střet USA a Íránu: Největší námořní bitva od druhé světové války…

22.01.2019 18:32 Aktualizováno Operace Kudlanka nábožná (Operation Praying Mantis) je poměrně pozapomenutou událostí z roku 1988.…

Máte strach z pavouků? Trik, který zvládne doma každý, vás ho zbaví, tvrdí…

22.01.2019 13:28 Strach z pavouků je spolu se strachem z výšek jednou z nejčastějších obav, kterou lidé trpí.…

Tyhle rošťáky miloval celý svět: Jak se změnily děti z filmu Kdopak to…

22.01.2019 12:53 Kdy se řekne „Kdopak to mluví“, většina z nás si vzpomene na ústřední pár tohoto amerického filmu –…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama