Minerální voda může našemu zdraví uškodit. Co dokáže udělat s lidským tělem?

Perlivou vodu si čas od času dopřeje zřejmě každý z nás. V horkých letních dnech představuje osvěžující alternativu alkoholických a šumivých sladkých nápojů. Mnoho lidí ji také pije raději než obyčejnou neperlivou vodu. Ve skutečnosti to ale nemusí být tak dobrá volba.

Přidejte svůj názor

I neochucená minerální voda může všemu zdraví uškodit

Bublinky v perlivých vodách vznikají přidáním oxidu uhličitého. To ale zároveň znamená, že voda obsahuje slabou kyselinu uhličitou. Adam Thorne, zubař v londýnské Harley Street, varuje, že vedlejší účinky pití perlivé vody mohou být dost alarmující.

„Většina lidí netuší, že šumivé vody jsou extrémně kyselé - pH3 na měřítku kyselosti. Bublinky narušují vaši zubní sklovinu - a časem způsobují bolestivé, žluté popraskané zuby,“ cituje jeho slova deník The Independent.

Jak se ale zdá, ne všichni odborníci s takovým názorem souhlasí. Edmond R. Hewlett, mluvčí Americké dentální asociace, a profesor stomatologie tvrdí, že perlivé neochucené vody nám starosti dělat nemusí. Podle něj jsou nebezpečné pouze jejich ochucené protějšky.

„Víme, že častá konzumace kyselých nápojů může způsobit erozi zubní skloviny. Tyto aromatické přísady v mnoha šumivých nápojích způsobují kyselost a tak musí být považovány za potenciálně erozivní,“ vysvětluje.

Podle něj ale problémy se zuby působí aroma v minerálkách, které zvyšuje kyselost. a nikoliv samotné bublinky. Ty podle něj na zubní sklovinu vliv nemají. „Laboratorní studie ukázaly, že neochucené vody, ať už se jedná o klasické či šumivé, mají velmi nízký erozivní potenciál a nepředstavují riziko pro zubní sklovinu,“ uvedl Hewlett.

Zubař proto radí konzumovat ochucené vody s mírou. Pokud jde o šumivé vody bez příchuti, přiznává, že na závěry je ještě příliš brzy, protože o jejich vedlejších účincích dosud nebylo provedeno tolik výzkumů.

Pitím vod s bublinkami ale netrpí jen zuby. „Mohou také způsobit nadměrnou produkci plynu v trávicím traktu. To samozřejmě způsobuje nadýmání, říhání, plynatost,” říká doktor Simon Anderson, gastroenterolog z londýnské Bridge Hospital.

Varuje, že pití těchto nápojů může být nepříjemné až bolestivé pro osoby trpící syndromem dráždivého tračníku. Ten se projevuje nadýmáním, bolestí břicha, zácpou, průjmem a větry.

Perlivé nápoje mohou také vytvořit tlak v žaludku, což zvyšuje šanci, že se žaludeční šťávy budou vracet jícnem nahoru. To platí zejména u lidí, kteří často trpí pálením žáhy. Doktor Anderson proto doporučuje držet se nesycených nápojů.

Témata: Voda | EuroZprávy.cz
Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Kam s vypraným prádlem? Hlavně ho nevěšte na sušák, varují odborníci

17.02.2019 22:06 Aktualizováno Když je venku teplo a slunečno, na téměř každém balkoně či zahradě můžeme vidět hromady vypraného…

Utajený pohřeb Freddieho Mercuryho: Kde leží jeho ostatky se nikdy nikdo…

17.02.2019 19:42 Zpěvák kapely Queen patří mezi nejlepší světové umělce v historii a i po desítkách let od jeho…

Zničit zdraví si můžete i doma. Stačí při úklidu ignorovat místa, kterých…

17.02.2019 11:31 V každé domácnosti žijí bakterie, kterým se daří bez ohledu na to, jak čistotní jste a jak často…

Zápach z úst, únava, bolest hlavy. Lékaři odhalují, co s tělem dělá…

17.02.2019 09:53 Celosvětová spotřeba masa rok od roku stoupá. Mnoho lidí si bez konzumace masa ani nedokáže…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama