Buchta, zmrzlina nebo dip? S burčákem dokážete v kuchyni zázraky

Burčák je vyhlášenou sezónní specialitou a užívat si ho můžete také v kuchyni. Tento nápoj je možné používat všude tam, kde přikyselujete a přislazujete pokrmy, tedy například do svíčkových nebo rajských omáček a do různých dipů.

Přidejte svůj názor

Burčák

Burčák umožňuje opravdu originální začlenění do nejrůznějších jídel. Tím, že burčák obsahuje množství aktivních bublinek oxidu uhličitého, jej můžete s úspěchem využít místo kypřicího prášku do nejrůznějších těst pro přípravu moučníků a bábovek. Recepty jsou opravdu různorodé!

Burčákový dip ke grilovaným masům

Burčák dochuťte vinným octem a kořením – ideálně kardamomem, zázvorem nebo skořicí. Může se do něj přimíchat i zkaramelizovaná glazovaná šalotka.

Burčáková zmrzlina

Do burčáku dejte trochou citronové šťávy a smíchejte se sněhem z vaječných bílků. Směs mírně naředíte vodou, promícháte a necháte ve formách nebo miskách zamrazit. Podáváte samostatně nebo s ovocem.

Výživná vepřová pečeně

Vezměte vepřovou pečeni, nakrájejte na plátky, jemně naklepte, posolte a opepřete. Na dobrém oleji si připravte cibulový základ, z jedné i z druhé strany opečte plátky masa, poduste, asi v polovině dušení přilijte burčák a ještě chvíli duste.

Krémový dezert z burčáku

V burčáku rozmícháte vanilkový pudink, směs ještě mírně naředíte mlékem, vše povaříte a promícháte s kousky ovoce podle vlastního výběru, vše dochutíte skořicí a cukrem.

Burčák do těsta na pečení

Burčákem je možné při přípravě těst nahradit kypřící prášek do pečiva, zároveň se tím do těsta přidá sladká i ovocná složka.

Burčáková buchta

Potřebujete 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje (nejlépe hroznového), 1 hrnek plně rozkvašeného burčáku před vrcholem, 1/4 sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru.

Všechny suroviny dáte do mísy a zamícháte. Do vymaštěného a vysypaného plechu těsto vylijete a vložíte 3 hrnky nahrubo nastrouhané dýně. Posypete drobenkou z másla, mletého cukru a hladké mouky. Pečete asi 15 minut při 250 °C.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Opravdu spadlo Newtonovi na hlavu jablko? Objevení gravitace proběhlo…

13.11.2018 14:14 Vědec a fyzik Isaac Newton jednoho teplého letního dne sedí pod jabloní a čte si. Najednou mu na…

Nejzáhadnější oblast světa? Acciaroli nedá vědcům spát, s lidmi se tam…

13.11.2018 12:29 Italská provincie Acciaroli není na první pohled ničím výjimečná. Pokud se ale podíváme na…

Je možné nakazit se alergií? Získat ji můžete i po smrti

13.11.2018 10:38 Alergie na potraviny trápí mnoho lidí a v některých případech mohou krom komplikací způsobit i smrt…

Děsivá věštba Baby Vangy: Evropa podle nejznámější věštkyně na světě brzy…

13.11.2018 08:54 Slepá bulharská vědma Vanga je zřejmě nejznámější jasnovidkou na světě a díky svým předpovědím si…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama