Buchta, zmrzlina nebo dip? S burčákem dokážete v kuchyni zázraky

Burčák je vyhlášenou sezónní specialitou a užívat si ho můžete také v kuchyni. Tento nápoj je možné používat všude tam, kde přikyselujete a přislazujete pokrmy, tedy například do svíčkových nebo rajských omáček a do různých dipů.

Přidejte svůj názor

Burčák
doporučujeme

Burčák umožňuje opravdu originální začlenění do nejrůznějších jídel. Tím, že burčák obsahuje množství aktivních bublinek oxidu uhličitého, jej můžete s úspěchem využít místo kypřicího prášku do nejrůznějších těst pro přípravu moučníků a bábovek. Recepty jsou opravdu různorodé!

Burčákový dip ke grilovaným masům

Burčák dochuťte vinným octem a kořením – ideálně kardamomem, zázvorem nebo skořicí. Může se do něj přimíchat i zkaramelizovaná glazovaná šalotka.

Burčáková zmrzlina

Do burčáku dejte trochou citronové šťávy a smíchejte se sněhem z vaječných bílků. Směs mírně naředíte vodou, promícháte a necháte ve formách nebo miskách zamrazit. Podáváte samostatně nebo s ovocem.

Výživná vepřová pečeně

Vezměte vepřovou pečeni, nakrájejte na plátky, jemně naklepte, posolte a opepřete. Na dobrém oleji si připravte cibulový základ, z jedné i z druhé strany opečte plátky masa, poduste, asi v polovině dušení přilijte burčák a ještě chvíli duste.

Krémový dezert z burčáku

V burčáku rozmícháte vanilkový pudink, směs ještě mírně naředíte mlékem, vše povaříte a promícháte s kousky ovoce podle vlastního výběru, vše dochutíte skořicí a cukrem.

Burčák do těsta na pečení

Burčákem je možné při přípravě těst nahradit kypřící prášek do pečiva, zároveň se tím do těsta přidá sladká i ovocná složka.

Burčáková buchta

Potřebujete 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mletého cukru, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje (nejlépe hroznového), 1 hrnek plně rozkvašeného burčáku před vrcholem, 1/4 sáčku prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru.

Všechny suroviny dáte do mísy a zamícháte. Do vymaštěného a vysypaného plechu těsto vylijete a vložíte 3 hrnky nahrubo nastrouhané dýně. Posypete drobenkou z másla, mletého cukru a hladké mouky. Pečete asi 15 minut při 250 °C.

Loading...
Vstupte do diskuze
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Michael Schumacher: Nové informace o zdravotním stavu

23.10.2019 10:52 Legendární jezdec Michael Schumacher je už pět a půl roku držen stranou od zvídavých očí médií i…

Princové William a Harry na kordy. Kvůli manželkám? V královské rodině je…

21.10.2019 12:31 Po několika měsících spekulací v britských bulvárních médiích princ Harry poprvé přiznal, že v jeho…

Šok pro truchlící. Vtipálek provedl poslední žert na vlastním pohřbu +VIDEO

21.10.2019 07:31 Pohřby patří mezi ty nejsmutnější zážitky, jakými si člověk v životě může projít - pokud se tedy na…

Proč s přibývajícími lety tloustneme? Vědci našli odpověď

20.10.2019 21:56 Aktualizováno Fyzička už není to, co bývala. A tak se kromě vrásek a bílých vlasů s přibývajícími lety téměř…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama