Sůl našemu tělu vůbec neprospívá. Je možné ji úplně odstranit z jídelníčku?

Existuje spousta důvodů, proč bychom měli držet chutě na slané na uzdě. Otázkou je, jak to udělat, když spousta jídel, které milujeme, sůl obsahuje. Rady, které mohou být nápomocny v boji proti nadměrné konzumaci soli poskytla odbornice na výživu.

Přidejte svůj názor

Sůl

Říci si, že prostě nebudu sůl používat, a vysadit jí ze dne na den, určitě není reálné. Sonya Angelone, dietoložka specializující se na stravování v případě kardiovaskulárních problémů reportérům CNN řekla: „Jestliže se najednou rozhodnete vařit kuřecí vývar bez soli, jistě pocítíte rozdíl. Lepší je začít postupně. Například zkusit sníst jen polovinu denní dávky soli, na kterou jsme zvyklí.“

Také se můžete začít dívat po svém oblíbeném jídle, které obsahuje sníženou dávku soli. Bývá označeno jako low-sodium nebo reduce-sodium. Nejlepším způsobem je vařit si sám. Například omáčku na těstoviny můžete udělat i doma. Angelone říká: „Například konzervovaná rajčatová omáčka obsahují asi 1000 mg soli na porci, ale konzervovaná rajčata jen asi okolo 300 mg na porci. Takže můžete při vaření použít konzervovaná rajčata a přidat vodu nebo lehce osolený kuřecí vývar.“

Angelone také radí, že používání bylinek a koření může dodávat jídlu dobrou chuť i bez zbytečného množství soli. Je dobré použít třeba směs mexického koření – římský kmín, chilli papričky a uzenou papriku. Dobrá je také italská směs – rozmarýn, tymián a oregano.

Když jdete jíst ven, zkuste požádat o zeleninu nebo rybu vařenou na páře a vynechejte omáčky. I při nákupu se ptejte na složení potravin. Některé rohlíky obsahují 400 mg soli, zatímco jiné třeba jen 200 mg. Právě pečivo je v USA největším zdrojem soli ve stravě, společně s konzervovaným masem, pizzou, polévkami, sendviči a kuřecím masem, vychází z jedné studie.

Dietoložka také radí, abychom se nenechali mýlit některými druhy soli: „Například himalájská sůl, košer sůl nebo mořská sůl, všechny obsahují stejné množství sodíku,“ dodává.

Výzkumy říkají, že jen asi 15% soli ve stravě typických Američanů pochází z přirozeně se vyskytujících zásob soli v potravinách. Ale asi 70% příjmu soli je nad přirozený rámec a lidé ho získávají konzumací balených potravin či jídel v restauracích.

Synteticky vyrobená sůl je konzervantem, který pomáhá udržet potraviny dlouho jedlé. Experti tvrdí, že dobrým pomocníkem v boji proti nadměrné konzumaci soli je draslík. „Nadměrné množství sodíku škodí Vašim tepnám, zatímco draslík je léčí,“ říká Angelone.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Seniory ohrožuje obří problém, o kterém se nemluví? Situace se bude dál…

11.12.2018 22:09 Aktualizováno Dle aktuálně dostupných dat se očekává, že do roku 2025 bude třetina populace starší 60 let, což…

Kde si v zimě užívají české herečky?

11.12.2018 19:46 Krásné české hory v kombinaci s tím nejlepším z evropského designu. Přesně takovou atmosféru si do…

Nejzdravější potraviny světa? Tu nejlepší má doma každý, skoro nikdo ji…

11.12.2018 16:10 Jednou daná potravina škodí, jindy prospívá. Jednou je doporučeno jíst ji několikrát týdně, jindy…

Karel Köcher: Neuvěřitelný příběh českého špiona, který infiltroval CIA

11.12.2018 13:04 Karel Köcher byl československý špion, kterému se během studené války podařilo infiltrovat…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama