Drakonická dieta bez cukrů? Zemřete předčasně, varují vědci

Ti, kdo drží diety chudé na sacharidy, jsou vystaveni většímu riziku, že předčasně zemřou na kardiovaskulární chorobu nebo rakovinu, než osoby, které sacharidy jedí, třebas i ve velkém množství. Napsal o tom francouzský deník Le Figaro, který informoval o studii vědců z Lodžské univerzity.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Na světě je 200 zemí a 7000 jazyků. Proč jich existuje tolik?

14.11.2018 11:03 V současné době je na světě zhruba 200 zemí. Každá organizace uvádí jiné číslo a budeme-li se řídit…

Děsivý rekord: V táboře Treblinka zemřelo nejvíce lidí na jednom místě,…

14.11.2018 10:25 Nacistický vyhlazovací tábor Treblinka patří mezi ta nejhorší místa světa. V průběhu druhé světové…

Děsivá věštba Baby Vangy: Evropa podle nejznámější věštkyně na světě brzy…

13.11.2018 22:24 Aktualizováno Slepá bulharská vědma Vanga je zřejmě nejznámější jasnovidkou na světě a díky svým předpovědím si…

Opravdu spadlo Newtonovi na hlavu jablko? Objevení gravitace proběhlo…

13.11.2018 14:14 Vědec a fyzik Isaac Newton jednoho teplého letního dne sedí pod jabloní a čte si. Najednou mu na…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama