Jak zůstat fit ve stáří? Tyto potraviny vás udrží ve výborné kondici

Vitaminy, minerály a esenciální nenasycené mastné kyseliny: jestliže je strava zdravá a vyvážená, překypuje talíř antioxidanty a je prvním štítem proti stárnutí nejen pleti, ale i těla. Píše to francouzský deník Le Figaro.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Nechť strava je tvou medicínou, říkal již Hippokratés. Správná výživa znamená energii, ideální hmotnost, dobrou náladu, schopnost těla bránit se infekcím a přispívá i k udržení kvality pleti. Samozřejmě nejsme všichni stejní a známky času částečně závisejí na genetické výbavě. Avšak životní prostředí a životní styl stárnutí také přímo ovlivňují.

Antioxidanty jsou spojencem mládí. Dávejme přednost jídlům, která je obsahují. Právě antioxidanty bojují proti volným radikálům, látkám přítomným v organismu, které přispívají ke stárnutí buněk.

Konzumujme hodně vitaminu E. Ten je přítomen v ořeších a v mandlích. Dávejme přednost rostlinným olejům (v čele se slunečnicovým, ořechovým, řepkovým a olejem z vinných hroznů), celozrnným potravinám, tučným rybám, ale také semínkům slunečnice, která jsou vynikající zbraní proti stárnutí pleti.

Důležité je přijímat i dostatek vitaminu A, který se mimo jiné podílí na správné elastičnosti pleti. Jeho hlavními zdroji jsou vejce a mléčné výrobky. Vitamin A rovněž obsahuje beta karoten, antioxidant přítomný v zelenině jako jsou tykve, pastinák, ale také tuřín či mrkev.

Dalšími zdroji antioxidantů, vitaminů B5 a B8, které napomáhají hydrataci pleti, jsou maso, vaječný žloutek, houby, luštěniny (čočka, fazole, hrášek), celozrnné potraviny a samozřejmě ovoce a zelenina. Vitamin B8 se skrývá v kuřecím mase, ovoci a zelenině.

Pokud jde o vitamin C, který navíc působí proti únavě a vyzbrojuje tělo proti infekcím, podílí se na dobrém zdraví buněk. Nalezneme jej v ovoci v čele s mandarinkami, citrony a pomeranči, v kiwi, v malpígiích (acerolách), v jablcích a hruškách.

K dobrému fungování organismu jsou nezbytné stopové prvky. Podílejí se na struktuře buněk a tkání a bojují zejména proti oxidačnímu stresu. Důležitý je selen, který nalezneme v česneku, cibuli, zelí, rybách, luštěninách a vejcích. Měď je přítomna v houbách, mořských plodech, pšenici a ovsu, v sóji a pepři. Zinek je obsažen rovněž v mořských plodech, rybách, v červeném mase a vejcích. Hořčík najdeme v ořeších, celozrnné pšenici, v ananasu a v rýži.

Pro buňky jsou důležité rovněž esenciální nenasycené mastné kyseliny. Jsou považovány za "dobrý tuk". Omega 3 a 6 kyseliny jsou nezbytné, protože si je tělo nevyrábí. Přispívají k fungování mozku, především neuronů, ale také udržují hydrataci pleti a posilují membránu kožních buněk. Zdrojem omega 3 kyselin jsou mastné ryby, jako je tuňák, losos, sardinky, makrela či sleď, ale také rostlinné oleje. Ořechový, řepkový nebo lněný jich obsahují nejvíce.

Omega 6 najdeme v arašídovém oleji či v oleji z vinných hroznů. Musíme dávat pozor na to, že oba tyto typy omega kyselin působí opačně. Abychom plně využili jejich blahodárného účinku, jejich přísun musí být vyvážený, aby se jejich účinky navzájem nerušily. Nejlepší rovnováhu zajišťuje ořechový olej.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Svět internetu v číslech: Co vše se stane na sociálních sítích za jednu…

17.01.2019 12:40 V roce 2004 byl spuštěn Facebook. O rok později bylo nahráno první video na YouTube. Kdo tehdy mohl…

Největší přešlap Severní Koreji: Vlastní chybou prolomila propagandu,…

17.01.2019 12:27 V roce 1989 se Severní Korea dopustila jednoho z největších přešlapů v historii tamní propagandy.…

Světová soutěž ohňostrojů Ignis Brunensis letos připomene jubilea…

16.01.2019 16:53 Dvaadvacátý ročník středoevropsky ojedinělé mezinárodní soutěže ohňostrojů Starobrno Ignis…

Tajemství české klasiky: Víte, z čeho se dělá tlačenka?

16.01.2019 16:45 Aktualizováno Tlačenka patří do české kuchyně stejně neodmyslitelně, jako knedlo-vepřo-zelo, špenát nebo…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama