Polenta – nenápadný zázrak italské gastronomie. Vyzkoušejte neotřelý recept

Polentu zná většina z nás jako jednoduchou kaši z kukuřičné mouky nebo krupice. Věděli jste ale, že tento původem italský zázrak se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů a příprava není vůbec složitá? Hledáte-li navíc s přicházejícím podzimem inspiraci na vydatná a zdravá jídla, která zahřejí, objevili jste polentu právě včas!

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Italové polentu milují. Odpradávna ji využívali jako jednu ze základních surovin na vaření, oblíbená je hlavně v severovýchodní Itálii, kde se daří kukuřici. Polenta, nejprve pohanková a později především kukuřičná, se postupně stala hlavním jídlem chudých, kterým nahrazovala drahý chléb – a to nejen v Itálii, ale i jinde po Evropě a Severní Americe. Jídlo spojované původně s rolníky a chudinou dnes ovšem naleznete na jídelních lístcích snad každé italské restaurace, nechybí ani v nabídkách těch luxusních.

Vděčné zlato v kuchyni

Oblíbeným jídlem se polenta stala nejen u Italů, ale i mezi dalšími národy Evropy – budete-li mít cestu například do Chorvatska, Rumunska, Černé Hory nebo Srbska, najdete ji zde pod názvy jako palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu.

Díky neutrální chuti je vhodným základem jídla a je možné ji doplnit různými ingrediencemi. Italové tradičně servírují polentu samostatně nebo v kombinaci s kvalitním sýrem a vínem, využívají ji ale i jako přílohu k masu a zelenině. Výtečně chutná s ragú či jinými omáčkami, s horskými sýry, gorgonzolou, speckem a opečenou cibulkou. Osmažené nebo ogrilované plátky polenty se podávají jako příloha k masu a dají se skvěle použít i místo těsta na pizzu, obložit šunkou a sýrem a zapéct v troubě. Výborná je také ke zvěřinovým pokrmům s jakoukoliv omáčkou.

Příprava polenty je jednoduchá. Budete potřebovat kukuřičnou mouku nebo krupici, vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte a pak vsypte do vařící osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá 1 l vody) a pořádně míchejte. Jakmile se voda vyvaří a kaše se odděluje od stěny hrnce, je polenta hotová. U nás se nejčastěji prodává v instantní podobě, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.

TIP! Hotová polenta. Můžete si ušetřit práci i mytí nádobí a zakoupit již hotovou polentu, kterou stačí nakrájet. Například v prodejnách s čerstvými sýry a italskými specialitami La Formaggeria Gran Moravia dostanete kvalitní Polentu Castello již hotovou v balení 2x 500g. Kromě výše uvedených tradičních italských kombinací můžete zkusit také experimentovat a využít ji jako originální přílohu k oblíbeným dušeným pokrmům české kuchyně, jako jsou guláše, ragú nebo třeba lečo.

Co jste možná o polentě nevěděli

* Termín polenta pochází z latinského slova, které znamená oloupaný ječmen. Spojitost má ještě s latinským slovem pyl, jež v překladu znamená jemnou mouku nebo mlýnský prach.

* Polenta je nejčastěji žluté barvy, ale může se pohybovat kdekoli mezi žlutou a bílou – její barva se liší podle použitého zrna.

* Polenta má vysoký obsah vitaminů C a A a vlákniny, která dodává pocit sytosti a podporuje správnou činnost trávicí soustavy.

* Polenta má také vliv na snižování hladiny cukru v krvi.

* Jedna čtvrtina šálku sušené kukuřičné mouky nebo polenty obsahuje asi 130 kalorií, 2 gramy vlákniny a 3 gramy bílkovin.

Kukuřičná i pohanková polenta je bezlepková, proto je vhodnou alternativou i pro celiaky.

Polentový snack se sýrem a bylinkami

Všichni to známe – přijde nečekaná návštěva, kterou chceme pohostit něčím dobrým a originálním, nebo prostě na něco takového dostaneme chuť sami při sledování oblíbeného seriálu. Pro takové situace se skvěle hodí mít ve spíži hotovou Polentu Castello z La Formaggeria Gran Moravia, ze které snadno připravíme čerstvý snack, po kterém si budou moct všichni utlouct!

Ingredience: Hotová Polenta Castello z La Formaggeria Gran Moravia

Olivový olej

Čerstvé bylinky jako rozmarýn, tymián nebo oregáno (mohou být i sušené)

Na jemno nastrouhaný oblíbený sýr, například parmezán, Gran Moravia nebo Tre Corti

Čerstvý pepř

Postup:

1) Polentu Castello nakrájíme na kostky.

2) Vložíme do hlubší misky a důkladně promícháme s olivovým olejem a bylinkami.

3) Obsah misky vysypeme na rozpálenou pánev a za stálého prohazování restujeme, dokud se polenta nezačne zbarvovat do zlatova.

4) Obsah pánve ještě za tepla přendáme do misky, posypeme oblíbeným nastrouhaným sýrem a špetkou čerstvého pepře, podáváme s vínem či pivem.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Co stálo za vzestupem zla? Tato událost z Hitlera udělala diktátora

14.11.2018 16:09 Píše se 27. únor roku 1933 a němečtí hasiči dostávají zprávu, které jen těžko mohou uvěřit. V…

Opravdu mohou mobily způsobit rakovinu? Vědci už znají odpověď na ožehavou…

14.11.2018 16:02 Vědcům se podařilo odpovědět na otázku, která se objevuje od chvíle, kdy lidé začaly používat…

Na světě je 200 zemí a 7000 jazyků. Proč jich existuje tolik?

14.11.2018 11:03 V současné době je na světě zhruba 200 zemí. Každá organizace uvádí jiné číslo a budeme-li se řídit…

Děsivý rekord: V táboře Treblinka zemřelo nejvíce lidí na jednom místě,…

14.11.2018 10:25 Nacistický vyhlazovací tábor Treblinka patří mezi ta nejhorší místa světa. V průběhu druhé světové…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama