Rybí tuk na lžičce? Odborníci srovnali socialistickou metodu s těmi současnými, nestačí se divit

Možná si pamatujete doby, kdy rodiče své děti každé ráno ládovali rybím tukem. Nebyla to žádná pochoutka a jeho vliv na lidské tělo jsme také dost dobře nechápali. Vliv vitamínů a dalších prospěšných látek na lidský organismus je ale dnes už zmapován takřka dokonale. Přesto se objevují studie, které před nadbytkem vitamínů varují a upozorňují, že mohou člověka i zabít. Opačně to platí v případě některých tuků, které jsou pro tělo velmi prospěšné.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Ilustrační foto
doporučujeme

Jezte vitamíny a vyvarujte se tuku. Tak zní zjednodušené rady lékařů, dietologů a fitness trenérů. Poslední studie ale naznačují, že pokud chcete být opravdu zdraví, možná byste to měli začít dělat naopak.

Mezinárodní vědecký tým zveřejnil v odborném časopise American Medical Association studii, podle níž jsou vitamíny v umělé formě pro lidské tělo ve větším množství toxické. Jedné se zejména o betakaroten, selen a vitamíny A, C a E.

Studie ukázala, že vitamín C a selen ve velkém množství zatěžují játra, stále jsou na tom ale ještě relativně dobře. Nadměrné užívání vitamínu E ale zvýšilo riziko úmrtí o čtyři procenta, beta karotenu o sedm procent a vitamínu A o 16 procent. Platí to zejména pro umělé vitamíny.

U žen se po zdvojnásobení doporučené denní dávky vitamínu A zvýšil výskyt osteoporózy a vitamíny C, E a betakaroten zvyšovaly hladinu cholesterolu. Vyšší dávky vitamínu D pro změnu přispívají k vyššímu riziku trombózy. Podle odborníků je tedy načase vyhnout se umělým vitamínům a soustředit se spíše na ovoce a zeleniny, které obsahují i další látky pro tělo potřebné a navíc je u nich mnohem nižší riziko předávkování.

Někteří možná pamatují doby, kdy se dětem podával na lžičce rybí tuk. Ačkoliv jde dnes už o metodu zastaralou, měla co do sebe. Rybí tuk a maso obecně je pro lidský organizmus velmi prospěšný a jeho náhražky zdaleka nedosahují takových kvalit, upozornil magazín Time.

Omega 3 mastné kyseliny mají tendenci snižovat riziko infarktu a jiných srdečních chorob, poslední doporučení lékařů ale dokonce mluví o tom, že by se měly v jídelníčku vyskytovat častěji i tučné ryby. Podle odborníků totiž mohou snižovat riziko úmrtí až o 18 procent.

Co by se naopak zřejmě nemělo je nahrazovat tuk umělými přípravky. Některé studie totiž nazančujú, že doplňky stravy, které obsahují účinné složky eikozapentaenové (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA), vůbec nemusí snižovat riziko infarktu.

Tým vědců z amerického institutu Mayo Clinic Proceedings podotkl, že předchozí studie prokazující účinnost výše uvedených složek byly financovány právě skupinou výrobců a prodejců výživových doplňků z ryb. Právě proto by nemuselo jít o průkazné studie.

Loading...
Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Zapomenutá invaze: Napoleonská Francie a carské Rusko uzavřeli nečekané…

22.04.2019 10:57 Aktualizováno Napoleonská Francie a carské Rusko byli většinu času po dobu vlády ambiciózního, na Korsice…

Ježíš v islámu. Jak se muslimové dívají na jeho smrt a vzkříšení?

22.04.2019 10:57 Aktualizováno Včera křesťané na celém světě oslavili vzkříšení Ježíše Krista. Na Velikonoční příběh, tj. smrt a…

Hrad Jindřichův Hradec: Jeho počátky patří k záhadám české historie

22.04.2019 09:40 Dnešní zámek, původně gotický hrad, v Jindřichově Hradci byl založen již na počátku 13. století.…

Krásné kouty Země: 7 nejunikátnějších památek UNESCO, které jsou často…

21.04.2019 20:31 Památky zapsané na Světovém dědictví UNESCO patří mezi ty nejzajímavější a nejpůvabnější na světě.…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama