Rybí tuk na lžičce? Odborníci srovnali socialistickou metodu s těmi současnými, nestačí se divit

Možná si pamatujete doby, kdy rodiče své děti každé ráno ládovali rybím tukem. Nebyla to žádná pochoutka a jeho vliv na lidské tělo jsme také dost dobře nechápali. Vliv vitamínů a dalších prospěšných látek na lidský organismus je ale dnes už zmapován takřka dokonale. Přesto se objevují studie, které před nadbytkem vitamínů varují a upozorňují, že mohou člověka i zabít. Opačně to platí v případě některých tuků, které jsou pro tělo velmi prospěšné.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Ilustrační foto

Jezte vitamíny a vyvarujte se tuku. Tak zní zjednodušené rady lékařů, dietologů a fitness trenérů. Poslední studie ale naznačují, že pokud chcete být opravdu zdraví, možná byste to měli začít dělat naopak.

Mezinárodní vědecký tým zveřejnil v odborném časopise American Medical Association studii, podle níž jsou vitamíny v umělé formě pro lidské tělo ve větším množství toxické. Jedné se zejména o betakaroten, selen a vitamíny A, C a E.

Studie ukázala, že vitamín C a selen ve velkém množství zatěžují játra, stále jsou na tom ale ještě relativně dobře. Nadměrné užívání vitamínu E ale zvýšilo riziko úmrtí o čtyři procenta, beta karotenu o sedm procent a vitamínu A o 16 procent. Platí to zejména pro umělé vitamíny.

U žen se po zdvojnásobení doporučené denní dávky vitamínu A zvýšil výskyt osteoporózy a vitamíny C, E a betakaroten zvyšovaly hladinu cholesterolu. Vyšší dávky vitamínu D pro změnu přispívají k vyššímu riziku trombózy. Podle odborníků je tedy načase vyhnout se umělým vitamínům a soustředit se spíše na ovoce a zeleniny, které obsahují i další látky pro tělo potřebné a navíc je u nich mnohem nižší riziko předávkování.

Někteří možná pamatují doby, kdy se dětem podával na lžičce rybí tuk. Ačkoliv jde dnes už o metodu zastaralou, měla co do sebe. Rybí tuk a maso obecně je pro lidský organizmus velmi prospěšný a jeho náhražky zdaleka nedosahují takových kvalit, upozornil magazín Time.

Omega 3 mastné kyseliny mají tendenci snižovat riziko infarktu a jiných srdečních chorob, poslední doporučení lékařů ale dokonce mluví o tom, že by se měly v jídelníčku vyskytovat častěji i tučné ryby. Podle odborníků totiž mohou snižovat riziko úmrtí až o 18 procent.

Co by se naopak zřejmě nemělo je nahrazovat tuk umělými přípravky. Některé studie totiž nazančujú, že doplňky stravy, které obsahují účinné složky eikozapentaenové (EPA) a dokosahexaenové kyseliny (DHA), vůbec nemusí snižovat riziko infarktu.

Tým vědců z amerického institutu Mayo Clinic Proceedings podotkl, že předchozí studie prokazující účinnost výše uvedených složek byly financovány právě skupinou výrobců a prodejců výživových doplňků z ryb. Právě proto by nemuselo jít o průkazné studie.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Sušíte prádlo na radiátoru? Experti před tím důrazně varují, hrozí velké…

14.12.2018 22:57 Aktualizováno Obyvatelé především menších bytů v zimních měsících s oblibou suší vyprané oblečení na radiátorech.…

Nepoznali byste ji. Helenu Růžičkovou milovalo celé Česko, takhle vypadala…

14.12.2018 22:57 Aktualizováno Za několik týdnů uplyne 15 let od úmrtí herečky, kterou milovalo celé Česko. Helena Růžičková si…

Mučil v koncentráku vězně? "Ušaté torpédo" Zápotocký měl nevalnou pověst

14.12.2018 22:57 Aktualizováno V pořadí druhý komunistický prezident Antonín Zápotocký byl typickým představitelem komunistického…

Česko zaplaví uprchlíci a povodně? Nostradamus předpověděl rok 2019

14.12.2018 10:53 Michel de Nostredame zvaný Nostradamus byl spíše skeptik a lékař, než věštec. Přesto jsou jeho…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama