Máte rádi pálivá jídla? Kapsaicin z chilli papriček může s tělem udělat divy

Nová naděje v boji proti rakovině? Testy ukazují, že látka, díky které pálí chilli papričky, může zpomalit postup rakoviny plic. Výzkumníci z Marshall University v americké Virginii zkoumali účinky kapsaicinu a zjistili, že látka zastavila první krok rakovinotvorných nádorů.

Přidejte svůj názor 1 komentář

chilli papričky
doporučujeme

Kapsaicin je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, jde o hlavní alkaloid paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku.

Podle vědců by ale mohl mít další – a mnohem důležitější účinek. Testy totiž ukázaly, že látka, díky které je naše jídlo pikantní, může zastavit šíření rakoviny. Výzkumníci v laboratoři zkoumali účinky kapsaicinu na tři typy nádorových buněk. Zjistili, že sloučenina zastavila první krok šíření rakoviny – metastáze.

Testy na myších bojujících s metastázujícím karcinomem odhalily, že ta zvířata, která konzumovala kapsaicin, měla v plicích menší plochy agresivních rakovinných buněk. Další studie ukázaly, že kapsaicin potlačuje metastáze karcinomu plic blokováním proteinu, který hraje roli v růstu buněk.

Výsledky těchto studií byly prezentovány na výročním zasedání Americké společnosti pro vyšetřovací patologii v Orlandu na Floridě. Jamie Friedman, doktorand, který studii vedl, k tomu řekl: „Rakovina plic a další rakoviny obvykle metastázují na sekundární místa, jako je mozek, játra nebo kosti, což ztěžuje léčbu. Naše studie naznačuje, že přírodní sloučenina kapsaicin z chilli papriček by mohla představovat novou terapii v boji proti metastázám u pacientů s rakovinou plic.“

Jeho tým prý doufá, že kapsaicin by mohl být kombinován s jinými látkami používanými při chemoterapii k léčbě různých typů rakoviny plic. Nebude to ale tak jednoduché. „Klinické použití kapsaicinu však vyžaduje překonání jeho nepříjemných vedlejších účinků, mezi něž patří gastrointestinální podráždění, žaludeční křeče a pocit pálení,“ připomíná vědec.

Není to poprvé, co vědci zjistili, že kapsaicin by mohl pomoci v boji proti rakovině. Odborníci však opakovaně varovali, že je nepravděpodobné, že by pouhá konzumace pálivých jídel mohla pomoci v boji proti jakékoli formě rakoviny.

Loading...
Vstupte do diskuze (1)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Seriál Kutil Tim: Jak se za 20 let od poslední klapky změnil šikovný…

25.04.2019 14:32 Aktualizováno Komediální sitcom Kutil Tim patří ke stálicím programu českých stanic - a to i přesto, že od…

loading...

Tajemství sovětského diktátora Stalina: Proč nechtěl řečnit na veřejnosti?

25.04.2019 14:32 Aktualizováno Není pochyb o tom, že ruskou i globální historii ovlivnil Josif Vissarionovič Džugašvili…

Ocelové rakve: Seznamte se s nejhoršími ponorkami, které kdy existovaly

25.04.2019 11:07 Aktualizováno Triumfální úterní představení nové ruské ponorky dokládá důležitost těchto podmořských plavidel pro…

Oldřich Kaiser a Jiří Lábus roky bavili celé Česko. Kam najednou zmizeli?

25.04.2019 08:33 Aktualizováno Před několika lety byl králi televizních obrazovek, dnes už tolik vidět nejsou. Kam se ztratila…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama