Češi jsou národem houbařů. Jak k tomuto titulu přišli?

Říká se, že Češi jsou národem houbařů. Houby tvořily součást jídelníčku našich předků již v pravěku. Po celá staletí byly houby oblíbenou ingrediencí v kuchyni. Vyhledávány však byly i druhy jedovaté nebo halucinogenní.

Houby, ilustrační foto
doporučujeme

Lidé sbírali houby údajně již v období pravěku. V této době není ani vyloučen sběr jedovatých či halucinogenních hub, které mohly sloužit při nejrůznějších obřadech a rituálech. Látky z jedovatých hub prý lidé využívali při válčení nebo při lovu. Prokazatelně lze však doložit konzumaci hub až od období římského císařství, tedy kolem přelomu letopočtů. Vůbec první knihu, kde bychom našli recepty s použitím hub, je ta z pera Marka Gavia Apicia.

V našem prostředí pocházejí první písemné zmínky o houbách z 15. století. Tehdy nehoubařilo zdaleka tolik lidí jako dnes. Sběrači hub je však prodávali na trzích, a vydělali si tak nemalý finanční obnos. Občas se ale takto prodávaly i houby jedovaté, což je rovněž doloženo v dobových písemných pramenech.

V 16. století se v kuchařských knihách objevovaly pospolu dvě ingredience, a to houby a česnek. Proslulý italský renesanční lékař a botanik jménem Pietro Andrea Gregorio Mattioli ve svém Herbáři napsal, že česnek by se měl s houbami kombinovat, protože působí jako prevence otravy. Pokud už k otravě houbami došlo, doporučoval Mattioli pití odvaru z pelyňku smíchaného s octem.

Ve stejném díle bychom také našli druhy hub, které autor považoval za jedlé a které tehdy lidé běžně konzumovali. Které to byly? Třeba hřiby, lanýže, smrže, žampiony nebo ryzce. Již ve 14. století naši předci podle dochovaných písemností v kuchyni využívali hřiby, holubky, muchomůrky, pečárky, lišky, špičky, ryzce, hadovky, kozáky, hlívy, křemenáče, podbřezky, koloděje, smrže, lanýže, kuratníky nebo syrovinky. Některé druhy již dnes nejsme schopni přesně identifikovat.

Jan Kopp z Raumentalu v 16. století psal o houbách to, že se sice konzumují ve velkém, ovšem zdraví spíše škodí. O něco později vyšel regiment zdraví tehdejšího rektora pražské univerzity Adama Huberta z Riesenpachu, kde byly houby opět zařazeny mezi ne zrovna zdravé potraviny. Autor spisu je doporučoval kombinovat s hruškami, křenem nebo nejrůznějším kořením, aby zdraví tolik neškodily.

Ze 17. století pocházejí recepty na smrže na másle s vajíčky, petrželkou a smetanou. Dalším oblíbeným pokrmem byly jakési šišky z pokrájených hub, které se smažily na másle a podávaly se smetanovou omáčkou. Houby se také často objevovaly na postním jídelníčku našich předků. V době půstu však k houbám nebyla přidávána vajíčka, máslo a smetana. Místo těchto ingrediencí pak lidé používali rostlinný olej, cibulku a k dochucení nejrůznější koření. S houbami se často kombinoval pepř, kmín, šafrán, jalovec nebo šalvěj.

Houby byly později především často používány zejména v lidovém prostředí. V 18. a 19. století se připravovala bramborová polévka s houbami, jáhlová polévka s houbami, houbová omáčka na mnoho způsobů, houbový kuba (typický vánoční pokrm), nebo smaženice.

Loading...
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Těhotná žena zachránila manžela před žralokem

25.09.2020 07:26 Těhotná turistka zachránila svého manžela před útočícím žralokem v moři u souostroví Florida Keys,…

Zemřel Šerpa Ang Rita (†72), s nímž první Čechoslováci dobyli Everest

21.09.2020 15:51 Ve věku 72 let zemřel jeden z nejznámějších nepálských horolezců, Šerpa Ang Rita. Proslavil se tím,…

Sbírky Rudolfa II. byly pověstné. Co obsahovaly a co se s nimi stalo?

20.09.2020 19:52 Aktualizováno Je všeobecně známo, že císař Rudolf II. sbíral umělecké a historické předměty či kuriozity.…

Co se vařilo a jedlo na středověkých hradech? Tehdejší menu vás zřejmě…

19.09.2020 17:29 Aktualizováno Divoké hony za zvuků lesních rohů a bohaté hostiny plné masa ve velkých síních. To je jistě to, co…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama