Květiny jsou dnes spíše oblíbeným dárkem nebo ozdobou domácnosti či zahrady. Květy však také našly netradiční uplatnění v gastronomii. Do pokrmů je přidávali již naši předci v období starověku.
Květiny jsou dnes spíše oblíbeným dárkem nebo ozdobou domácnosti či zahrady. Květy však také našly netradiční uplatnění v gastronomii. Do pokrmů je přidávali již naši předci v období starověku.
I dnešní mistři kuchaři potvrzují, že některé druhy květin se výborně hodí pro použití v kuchyni. Kvetoucí rostliny můžeme najít už ve starých kuchařských knihách římského Apicia, nebo v kuchařských spisech z českého prostředí datovaných do 15. až 18. století. Květy si rozhodně nepřidával do jídla chudý a prostý lid, ale výhradně příslušníci těch nejvyšších a nejváženějších vrstev. Vůbec nejčastěji našly uplatnění v gastronomii minulosti okvětní plátky růže.
Ze starověkého Říma je doloženo využívání květů růže v kuchyni, a to v podobě jakéhosi pyré či omelety. Z této květiny bylo vyráběno také zvláštní růžové víno, kdy se v bílém víně po nějakou dobu nechával vložený sáček s květy rostliny.
Z našeho prostředí se dochovaly staré recepty na přípravu sladké kaše připravované z mouky, medu, másla, vína, skořice a zázvoru. Tato kaše byla dozdobena korunními plátky růže, ale i dalších okrasných rostlin. Od 17. století jsou doloženy nejrůznější cukrovinky, sirupy, marmelády či tzv. „lektvaře“, do kterých se přidávaly květy rostlin. Připravována byla také tzv. růžová voda, která vznikala dlouhým macerováním květů růže ve vodě. Tato růžová voda je častou ingrediencí pokrmů v raně novověkých kuchařských knihách. Květy růže se přidávaly také do medu. Podle dobových lékařských příruček byl pak takovýto růžový med výborným lékem na žaludeční potíže či onemocnění dýchacích cest.
Květ růže býval kombinován i s květem bezovým, a to v sušené i čerstvé podobě. Z nich se vařila zvláštní vinná kaše s chlebem, pepřem a povidly. Tato kaše se konzumovala teplá nebo studená jako příloha k dušené zvěřině, především koroptvím a jiným divokým ptákům. Podobná kaše ochucená květy růže a bezu, anýzem, skořicí a hřebíčkem se podávala k omáčce ze štičích jater.
Černý bez byl prokazatelně lidmi využíván již v období pravěku, což dokládají nálezy archeologů. Pozůstatky této rostliny se často nacházejí v hrobech. To svědčí o jejím velkém, až magickém významu pro naše pravěké předky. Bezový květ býval součástí kaše uvařené z mléka či smetany, rozmočeného chleba, vajec a medu. Někdy se do ní přidával šafrán. Květy bezu jsou v raně novověkých receptech nejčastěji zmíněny v sušené podobě. Ze starověkého Říma je však doloženo spíše používání bobulek bezu, ze kterých se lisovala šťáva. Ta pak sloužila k ochucení nejrůznějších pokrmů. O prvním použití bezu v našem prostředí bychom se dočetli v kuchařské knize Kateřiny Koniášové z roku 1712. Jinak bychom je však v receptech z období 15. až 17. století vůbec nezaznamenali.
V minulosti našla v gastronomii také časté uplatnění fialka. Tu rovněž v kuchyni využívali již staří Římané jako dochucovadlo nebo přísadu vína. Dále se květy fialky objevují v receptech z 16. století z pera Bavora Rodovského z Hustiřan. V této knize je doporučováno fialku přidávat do kaše připravené z mandlového mléka a rýžové mouky, aby pokrm získal krásnou fialovou barvu. Také se však tato rostlina poněkud netradičně objevuje v této době jako přísada kaše uvařené z kapřího masa. Tato kaše byla doslazována. Ze 17. století je doložena příprava tzv. fialového cukru nebo fialového sirupu.
Z kuchařských knih 17. století je doloženo používání karafiátu v kuchyni. Ten se přidával rovněž do sladkých kaší. Kateřina Koniášová v roce 1712 přišla ve své kuchařce s receptem na zvláštní žemli nadívanou karafiáty. Karafiát se měl uvařit spolu s jablky, rozinkami a skořicí. Tato směs pak tvořila náplň žemle, která se smažila na másle.
Od konce 16. století se v české kuchyni začala používat chrpa, která pokrmům zejména dodávala krásnou modrou barvu. Z tohoto důvodu byl vyráběn i tzv. chrpový cukr.
Také levandule je poměrně často zastoupenou surovinou ve staročeských receptech. Z levandule se připravovaly sirupy a zavařeniny. Tato rostlina byla i součástí sladkých kaší.
Ze 17. století se nám dochoval zajímavý recept na zvláštní „šlechtické“ cukroví připravované z květů rostlin. Živé květy byly v té době především jedlou ozdobou:
„Vezmi růže červený, vostříhej ji pěkně, potom vezmi cukru, jak chceš mnoho, nalej na něj vody, zlejtruj s vejcetem, vař znovu, když bude zhustati, dej tu růži do něho, vař, zamíchej vždycky, až každej lístek zvlášť bude. Potom vyndej na dršlák, aby ten drobnej cukr vypadl. Z bílé růže lístky rovně tak z červený, z fialy, rovně tak marjánkové lístky, taky tak sedmikrása, než se celý kvítek dává, modrá fiala taky tak, celý kvítí, žlutá fiala taky tak, bez votrhat drobně, nebo kolečka taky tak, chrpu votrhat, taky tak rovně strojiti.“
Související
Prohlížíme se v něm každý den. Jaká je historie zrcadla?
35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš
historie , rostliny , Květiny , potraviny jídlo , Gastronomie
Aktuálně se děje
Aktualizováno před 8 minutami
Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK
před 47 minutami
Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října
před 54 minutami
Hamás ukázal jednoho z rukojmích. Izrael je chce v Rafáhu všechny osvobodit
před 1 hodinou
Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní
před 1 hodinou
Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně
před 1 hodinou
RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu
před 1 hodinou
Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti
před 2 hodinami
Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.
před 2 hodinami
Tragická Rallye Šumava: Česko sbírá peníze na pohřeb zesnulé Aleny Krejčíkové. Co měla, investovala do auta
před 2 hodinami
Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO
před 3 hodinami
WHO ocenila přínos očkování v posledních 50 letech. Zachránilo miliony životů
před 3 hodinami
Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný
před 3 hodinami
Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje
Aktualizováno před 3 hodinami
Izrael dá brzy zelenou ofenzivě do Rafáhu. Satelitní snímky odhalily přípravy
před 4 hodinami
Joe Biden učinil rozhodnutí v rámci americké pomoci Ukrajině
před 4 hodinami
V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít
před 4 hodinami
Útok nožem na škole ve Walesu: Mezi zraněnými je údajně i učitelka
před 5 hodinami
Peskov hrozí: Pokud Ukrajinci dostanou rakety ATACMS delšího doletu, zatlačíme je hlouběji
před 5 hodinami
Pekarová Adamová se poprvé vyjádřila k potvrzení trestu pro Feriho
před 6 hodinami
Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci
Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.
Zdroj: Radek Novotný