Ukrajinská gastronomie je typická používáním běžně dostupných surovin domácí produkce i starých tradičních receptů. Mísí se v ní prvky mnoha národních kuchyní a přinesla i dodnes světoznámé pokrmy.
V ukrajinské kuchyni mají své nezastupitelné místo běžné suroviny domácího původu. Po generace se na Ukrajině vaří z brambor, cibule, zelí nebo kořenové zeleniny. Využívají se také zdroje sbírané v přírodě, třeba lesní plody, houby nebo zvěřina. Kromě masa divoce žijící zvěře se připravuje nejčastěji maso vepřové nebo jehněčí. Pokrmy Ukrajinci pak dochucují česnekem, kmínem, koprem nebo křenem. Do mnoha jídel se přidává také med.
Nejznámějším ukrajinským pokrmem je bezpochyby boršč, který našel své místo i v naší kuchyni. Rozšířil se po celém světě, vaří ho ve Finsku, Bulharsku, Rumunsku i v Persii. V některých částech Polska se boršč dokonce stal typickým štědrovečerním chodem. Mnohdy je boršč spojován mylně s tradiční ruskou kuchyní, jedná se však o původně jídlo ukrajinské. Existuje celá řada receptů na tuto národní polévku, snad každá rodina si předává z generace na generaci ten svůj vlastní. Základem vždy bývá kořenová zelenina – červená řepa a mrkev. Nesmí chybět také cibule. Dále do boršče patří brambory, čerstvá rajčata nebo protlak a nakrouhané zelí. Na polévku se využívá vývar z vepřového nebo hovězího masa, které se v ní ponechá, nebo se přidává maso mleté, škvarky či nakrájená klobása. Pokrm se dochucuje koprem a zjemňuje zakysanou smetanou. Ten pravý ukrajinský boršč musí mít výrazně červenou barvu a mastná oka na povrchu. K husté polévce se přikusují tzv. pampušky, tedy jakési slané smažené vdolečky, které se ještě teplé potírají česnekem. Toto pečivo na Ukrajině připravují také na sladký způsob, jedná se pak o obdobu našich koblížků, které se plní marmeládou, ovocem nebo třeba mákem. Po usmažení se stejně jako naše koblihy obalují v cukru.
Červená řepa je základem také typického ukrajinského salátu, kterému se říká viněgret. Vařená řepa, mrkev a brambory se pokrájí na malé kostičky. K uvařené zelenině se přidají kousky nakládaných okurek, kysaného zelí a cibulka. Zeleninovou směs ještě doplní vařené nebo pečené maso, osolená ryba či houby. Z oleje, hořčice, kapky octa a špetky soli a cukru se umíchá zálivka na dochucení. Toto národní jídlo má svůj původ již na počátku 19. století, kdy vzniklo z původního francouzského salátu, který si Ukrajinci přizpůsobili svým chutím a dostupným surovinám.
K oblíbeným ukrajinským pokrmům se řadí golubci neboli holubci. To jsou uvařené listy kapusty nebo zelí naplněné směsí mletého masa s rýží. Pečou se v rajčatové omáčce, servírují se s čerstvým nasekaným koprem a krajíci tmavého chleba.
Z masových jídel je i za hranicemi Ukrajiny známé kuře po kyjevsku, které si získalo příznivce svou jemnou chutí. Jedná se o kuřecí prsíčka plněná bylinkovým máslem. Rolky se obalují ve vajíčku a strouhance, zprudka osmaží a následně dopékají v troubě. Podávají se s brambory nebo kaší.
Ukrajina bývala vždy proslulou obilnicí Evropy, a proto se v její gastronomii hojně využívá mouka. Typická národní jídla jsou z kynutého a nekynutého těsta – například plněné knedlíky, těstoviny nebo vdolky (již zmíněné pampušky) upravované na sladký i slaný způsob.
Italské těstoviny ravioly připomínají ukrajinské vareniky, zvláštní pirohy plněné nejrůznějšími směsmi. Pirohy jsou typickým slovanským jídlem, a tak mají své zastoupení také v ukrajinské kuchyni. Těsto na vareniky se zadělává z mouky, rozmačkaných uvařených brambor, vody, vajec a špetky soli. Vyválený plát těsta se pak krájí na malé čtverečky, které se naplní a spojí do tvaru trojúhelníčků. Jako náplň slouží mleté maso, brambory, cibulka nebo škvarky. Coby sladký pokrm se připravují vareniky nadívané ovocem nebo sladkým tvarohem, které se při podávání polévají smetanou nebo sypou tvarohem.
Související
Prohlížíme se v něm každý den. Jaká je historie zrcadla?
35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš
historie , Gastronomie , Ukrajina , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
včera
Týdenní výhled filmů: Tělesností pulzující Rivalové, aktivistický šaman i vrah z televizní soutěže
včera
Ruské jaderné odpalovací zařízení míří k hranicím NATO. Odborníci: Jde o přípravu na válku
včera
NATO nerozmístí jaderné zbraně v jiných zemích, říká Stoltenberg
včera
Greta Thunbergová čelí obvinění z občanské neposlušnosti
včera
Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání
včera
Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ
včera
Deset tisíc vojáků NATO v Polsku. Aliance své členy bránit bude, vzkázal Rusku Stoltenberg
včera
Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony
včera
Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži
včera
Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu
včera
Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu
včera
Černý kašel se v Česku nadále šíří. Nejvíce mezi náctiletými
včera
Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici
včera
Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál
včera
Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje
včera
Hackeři propašovali na web ČTK smyšlenou zprávu o atentátu na Pellegriniho
včera
Známe volební čísla pro eurovolby. O 21 mandátů usiluje 30 subjektů
včera
V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora
včera
Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí
Aktualizováno včera
Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow
Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur).
Zdroj: Libor Novák