Užitečná kávová sedlina? Ve Francii na ní pěstují chutné houby

Kávová sedlina vydává ostře sladkou vůni a připravuje se na svůj druhý život: v Ile-de-France slouží hlavní odpad z kaváren k pěstování hlívy ústřičné, která končí na talířích hostů týchž zařízení. Píše o tom agentura AFP.

Přidejte svůj názor

hlíva ústřičná
doporučujeme

Jakmile je kávová sedlina roztříděna a smíchána s kartonem a odpadní vlnou, ale rovněž s vlákny houby, umístí se do jakýchsi dlouhých plastových jitrnic. Pověsí se vertikálně ve tmě a pak dva týdny substrát pracuje.

"Napodobujeme podmínky, které panují pod stromy. Teplota a vlhkost jsou tady srovnatelné," vysvětluje Arnaud Ulrich, jeden ze zakladatelů firmy UpCycle. Ta byla založena v roce 2014 a nachází se v Saint-Nom-la-Breteche v severní části střední Francie.

Podhoubí v temnotě roste tak, jako kdyby bylo pod kořeny stromu. Za dva týdny se saky, které mezitím zbělely, přemístí do místnosti, kde zrají. Najednou se zde rozsvítí a sníží se vlhkost. Skončily prázdniny v lese. Saky se naříznou a hlíva ústřičná se vyjme.

"Houby jsou stresované, a to jim dodává chuť k reprodukci, k uvolňování spór, a tak vylézají ze saků. Pak už je třeba je jen posbírat," vysvětluje Ulrich.

Městské zemědělství má být podle něj především spojeno s recyklací organického odpadu ve městě. "Na 30 procent městského odpadu tvoří bio odpad, který lze znovu zhodnotit. Dnes se ale recykluje pouze pět procent toho materiálu. Děláme moderními metodami jen to, co se už dělalo v 19. století," dodává Ulrich.

V té době se zrodily "pařížské žampiony" z myšlenky recyklace organických materiálů: zelináři je pěstovali na skládkách kolem města a využívali exkrementy tisíců koní, kteří jejich zeleninu do Paříže vozili.

Dnes se měsíčně shromáždí 20 tun kávové sedliny, především v jídelnách velkých společností ze západní Paříže. Vyprodukují se z nich asi dvě tuny hlívy ústřičné. Kilogram houby se prodává za 15 eur (asi 383 Kč).

Nedávno byly i pařížské kavárny vyzvány, aby se k tomuto hnutí připojily. "Je to poctivý krok, týdně vyprodukujeme 20 až 30 kilogramů sedliny," vysvětluje Romain Vidal, majitel kavárny Le Sully, která je jednou z průkopnic této recyklace. "A náš kuchař zanese hlívu ústřičnou na náš jídelníček," dodává.

Vidal je s touto zkušeností spokojen. Houby jsou podle něj pevné, chutné a při vaření z nich unikne jen málo vody.

V Paříži, městě kaváren a teras, je zdrojů dost a dost. Podle odhadů firmy UpCycle vyprodukuje metropole ročně asi 600.000 tun kávové sedliny. Firma podobné projekty zavedla v dalších francouzských městech.

Po sběru hub začíná káva svůj třetí a zároveň poslední život, než se konečně navrací do země. Smíchanou s podhoubím a dřevěnou celulózou ji používají jako kompost zelináři a květináři.

Z kuchyňského odpadu, jako jsou slupky z brambor či zbytky masa nebo ryb, se vyrábí kompost, který se zase používá k produkci hub.

Loading...
Vstupte do diskuze
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Lze žít ve velkoměstě jen z darů přírody? Aktivista si to vyzkoušel.…

17.11.2019 14:20 Rob Greenfield je Američan a jezdí převážně stopem. Je to jeden z jeho způsobů, jak omezit…

Žádný internet, žádné počítače, Favorit na vrcholu. Jaký byl život v roce…

17.11.2019 10:25 Události roku 1989 jsou dobře známy i těm, kteří v té době ještě nebyli na světě. O politické…

Experti bijí na poplach. Zjistili, kolik Čechů podlehlo alkoholu

17.11.2019 09:40 Alkohol pije rizikovým způsobem více než 1,5 milionů lidí v ČR. Vyplývá to z průzkumu mezi 1800…

Co s lidmi dělají cigarety? Nový objev vědců zjistil, že nehrozí jen…

16.11.2019 18:49 Aktualizováno Vědci našli souvislost mezi kouřením tabáku a duševními chorobami. Podle nové studie mohou mít lidé…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama