Užitečná kávová sedlina? Ve Francii na ní pěstují chutné houby

Kávová sedlina vydává ostře sladkou vůni a připravuje se na svůj druhý život: v Ile-de-France slouží hlavní odpad z kaváren k pěstování hlívy ústřičné, která končí na talířích hostů týchž zařízení. Píše o tom agentura AFP.

Jakmile je kávová sedlina roztříděna a smíchána s kartonem a odpadní vlnou, ale rovněž s vlákny houby, umístí se do jakýchsi dlouhých plastových jitrnic. Pověsí se vertikálně ve tmě a pak dva týdny substrát pracuje.

"Napodobujeme podmínky, které panují pod stromy. Teplota a vlhkost jsou tady srovnatelné," vysvětluje Arnaud Ulrich, jeden ze zakladatelů firmy UpCycle. Ta byla založena v roce 2014 a nachází se v Saint-Nom-la-Breteche v severní části střední Francie.

Podhoubí v temnotě roste tak, jako kdyby bylo pod kořeny stromu. Za dva týdny se saky, které mezitím zbělely, přemístí do místnosti, kde zrají. Najednou se zde rozsvítí a sníží se vlhkost. Skončily prázdniny v lese. Saky se naříznou a hlíva ústřičná se vyjme.

"Houby jsou stresované, a to jim dodává chuť k reprodukci, k uvolňování spór, a tak vylézají ze saků. Pak už je třeba je jen posbírat," vysvětluje Ulrich.

Městské zemědělství má být podle něj především spojeno s recyklací organického odpadu ve městě. "Na 30 procent městského odpadu tvoří bio odpad, který lze znovu zhodnotit. Dnes se ale recykluje pouze pět procent toho materiálu. Děláme moderními metodami jen to, co se už dělalo v 19. století," dodává Ulrich.

V té době se zrodily "pařížské žampiony" z myšlenky recyklace organických materiálů: zelináři je pěstovali na skládkách kolem města a využívali exkrementy tisíců koní, kteří jejich zeleninu do Paříže vozili.

Dnes se měsíčně shromáždí 20 tun kávové sedliny, především v jídelnách velkých společností ze západní Paříže. Vyprodukují se z nich asi dvě tuny hlívy ústřičné. Kilogram houby se prodává za 15 eur (asi 383 Kč).

Nedávno byly i pařížské kavárny vyzvány, aby se k tomuto hnutí připojily. "Je to poctivý krok, týdně vyprodukujeme 20 až 30 kilogramů sedliny," vysvětluje Romain Vidal, majitel kavárny Le Sully, která je jednou z průkopnic této recyklace. "A náš kuchař zanese hlívu ústřičnou na náš jídelníček," dodává.

Vidal je s touto zkušeností spokojen. Houby jsou podle něj pevné, chutné a při vaření z nich unikne jen málo vody.

V Paříži, městě kaváren a teras, je zdrojů dost a dost. Podle odhadů firmy UpCycle vyprodukuje metropole ročně asi 600.000 tun kávové sedliny. Firma podobné projekty zavedla v dalších francouzských městech.

Po sběru hub začíná káva svůj třetí a zároveň poslední život, než se konečně navrací do země. Smíchanou s podhoubím a dřevěnou celulózou ji používají jako kompost zelináři a květináři.

Z kuchyňského odpadu, jako jsou slupky z brambor či zbytky masa nebo ryb, se vyrábí kompost, který se zase používá k produkci hub.

Související

Káva, ilustrační fotografie.

Kavárny. Místa setkávání nad šálkem lahodného nápoje i kulturního života

První říjnový den je Mezinárodním dnem kávy. Ta u nás nabyla na oblibě v průběhu 18. století, kdy začaly vznikat i první kavárny. Kavárna, to bylo vždy specifické místo, kde se lidé scházeli a nad šálkem lahodného nápoje řešili soukromé, rodinné i politické či obchodní záležitosti. Rozvíjel se zde také kulturní život.

Více souvisejících

káva Houby potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 47 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy