Fotbal

Související články:

SK Slavia Praha

Slavii posílí Nizozemec s kontroverzní minulostí. Klub mu chce pomoct restartovat kariéru

Jeho dosavadní životopis hovoří o zajímavých adresách, na kterých nizozemský talent působil. Jednadvacetiletý ofenzivní záložník Mohamed Ihattaren prošel Eidhovenem, Juventusem či Ajaxem Amsterdam. Nyní ale jako volný hráč kývl na nabídku pražské Slavie, se kterou se domluvil na tříleté smlouvě. Ostrý zápas nehrál Ihattaren již rok a půl, i proto začne přípravu ve svém novém působišti individuálně.
Má se hrát fotbal v zimě? Glosa

Sněhová kalamita zavařila vedení Ligové fotbalové asociace. Zaslouženě

To, že se nejvyšší fotbalové soutěže hrají i přes Vánoce a Silvestra v Anglii či ve Španělsku, je známá věc, přeci jenom tam ale panují trochu jiné klimatické podmínky umožňující fotbal hrát. Pravda, situace, která nastala o prvním prosincovém víkendu v Česku, je v mnoha ohledech mimořádná a nemusí nastávat každý rok, přeci jenom je ale větší pravděpodobnost v tom, že v českých zeměpisných šířkách a délkách nastane takováto situace častěji. 
Pavel Nedvěd

Hledání trenéra fotbalové reprezentace se dostalo do další fáze. Šanci má Hašek s Nedvědem

Jak známo, česká fotbalová reprezentace je pouhý půlrok do mistrovství Evropy v Německu bez trenéra. Stalo se tak poté, co po úspěšné kvalifikaci v listopadu na svůj post rezignoval kouč Jaroslav Šilhavý. Od té doby se v médiích přetřásalo mnoho jmen, která by ho mohla nahradit, od představitelů Fotbalové asociace ČR (FAČR) ale žádné jméno případného nového trenéra nedostanete. Jak sám předseda FAČR Petr Fousek v pondělí uvedl, do doby, než bude něco jistého, žádné jméno neřekne. Obecně se ale nejvíce spekuluje o tom, že by měl národní tým převzít tandem Ivan Hašek-Pavel Nedvěd.
UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Co nejdříve po Novém roce má být jasno o novém kouči národního týmu. Řeč přišla i na zahraničního trenéra

Jen den po oznámení rezignace kouče národního týmu Jaroslava Šilhavého na svou funkci se k nastalé situaci vyjádřil na tiskové konferenci v Olomouci po mimořádném zasedání výkonného výboru Fotbalové asociace ČR (FAČR) šéf českého fotbalu Petr Fousek. Novinářům řekl, jakým způsobem bude probíhat proces výběru nového kouče, do kdy chce mít o novém jménu jasno a že varianta se zahraničním koučem je „okrajová záležitost“. Je tak jasné, že na los skupin Eura 2024 na začátku prosince pojede česká delegace bez hlavního kouče, ale zatím není jasné, nad jakými případnými jmény na uvolněný post trenéra bude asociace v nejbližších dnech a týdnech uvažovat.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 
Ilustrační foto

Češi v zápase o všechno porazili Moldavsko 3:0 a na Euru opět nebudou chybět. Šilhavý a spol. už ale ano

Poosmé v řadě si zahrají čeští fotbalisté na mistrovství Evropy a to i navzdory všem strastem, které skončivší kvalifikace na závěrečný turnaj v Německu českému týmu přinesla. Rozhodla o tom až pondělní závěrečná domácí výhra nad Moldavskem 3:0. Přestože i tentokrát byl začátek zápasu z české strany opatrný, podařilo se tentokrát svěřencům kouče Jaroslava Šilhavého vstřelit vcelku rychle vedoucí gól, o který se postaral Douděra. 
Fotbal, ilustrační fotografie.

Pro Šilhavého je exces trojice hráčů velkým zklamáním. Pešír za to cítí odpovědnost

V době, kdy fotbalová reprezentace nepodává výrazné výkony a o postup na Euro 2024 musí bojovat v přímém souboji až v posledním zápase s Moldavskem, přišel na řadu ještě velký skandál, o který se postaralo trio zkušených reprezentantů Vladimír Coufal, Jakub Brabec a Jan Kuchta. Hráči byli vyřazeni z národního týmu poté, co v noci na neděli byli až do rána na diskotéce v olomouckém baru Belmondo a odcházeli z něj očividně v podnapilém stavu. Na tuto skutečnost během nedělní tiskové konference reagoval realizační tým v čele s koučem Jaroslavem Šilhavým a manažerem reprezentace Tomášem Pešírem a také kapitán Tomáš Souček.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Češi v Polsku vybojovali bod za remízu 1:1. V pondělí musí pro postup na Euro neprohrát s Moldavskem

O tomto víkendu probíhá poslední reprezentační okno v rámci kvalifikace na fotbalové mistrovství Evropy v roce 2024, během něhož se svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého se budou chtít postarat o postup na zmiňovaný závěrečný turnaj v Německu. V pátek k tomu udělali čeští fotbalisté první dílčí krok, když v Polsku remizovali 1:1, což tak znamená, že o postup z druhého místa své kvalifikační skupiny bude v přímém souboji v pondělí bojovat s Moldavskem. S ním totiž zbývá neprohrát. 
Fotbal, ilustrační fotografie.

Do nominace fotbalové reprezentace na Polsko a Moldavsko byli doplněni Čvančara a Zima

Během minulého týdne byla zveřejněna nominace na nadcházející poslední reprezentační sraz v rámci kvalifikace na Euro 2024. Objevila se v ní nová jména jako Vasil Kušej či Tomáš Chorý, vedle zraněných Jiřího Pavlenky a Patrika Schicka pak nepočítal kouč Jaroslav Šilhavý ani s Antonínem Barákem, ale zprvu ani s Tomášem Čvančarou. Nakonec se ale útočník Borussie Möchengladbach, jenž se trefil po pauze v pátek proti Wolfsburgu, nad kterým i díky tomu jeho tým vyhrál 4:0, v nominaci dodatečně objevil spolu s obráncem Davidem Zimou.
Ilustrační fotografie.

Barák podal první vysvětlení, proč nenastupuje za reprezentaci. Šilhavému se omluvil a chce se vrátit

V úvodu kvalifikace na mistrovství Evropy se fotbalista Antonín Barák ještě v nominaci objevil. Právě během duelu s Polskem v Edenu ale přišel důvod toho, proč už nebyl nominovaný koučem Jaroslavem Šilhavým na další reprezentační srazy. Za své chování se měl v říjnu samotnému trenérovi a manažerovi národního týmu Tomáši Pešírovi telefonicky omluvit, přičemž ale, jak sám Barák říká, si není vědom, že by došlo z jeho strany k porušení interních pravidel. Chuť reprezentovat má dál. 
Patrik Schick

Fotbalová tragédie. Český reprezentant Schick se krátce po návratu zase zranil

Jedna z opor českého fotbalového národního týmu Patrik Schick se po říjnovém reprezentačním srazu nepředstaví ani na tom listopadovém. Přestože už se nedávno vrátil z marodky, kde byl kvůli zranění třísel, na jednom z tréninků se opět zranil. Tentokrát by se mělo jednat o lýtko, které podle lékařů fotbalového Leverkusenu, jenž je současným Schickovým zaměstnavatelem, zabere nejméně tři týdny, než se vyléčí.
Carabinieri (italská policie)

Na výjezd do Říma jen tak nezapomenou. Slavia podává protest proti chování italské policie

Už samotný zápas se fotbalistům pražské Slavie v Římě nevyvedl úplně podle představ, když s AS v rámci Evropské ligy prohráli 0:2. I tak mohlo jít o výlet do věčného města, na který by fanoušci vzpomínali jako na zážitek. Jenže příznivci jsou rozčarováni z chování italské policie i římských pořadatelů, kterým vadil navzdory předešlému schválení od příslušných orgánů transparent s Juliem Caesarem. Slávisté v reakci uspořádali menší manifestaci ve městě. Nebylo to ale jediné, co Pražanům vadilo. Poukazují na necitlivé kontroly při příchodu na stadion, jeden z fanoušků Slavie byl dokonce pobodán a čtyři příznivci Pražanů byli zadrženi a dva z nich následně vyhoštěni.
Pavel Vrba, český fotbalový trenér, který v současnosti působí jako trenér v prvoligovém celku FC Viktoria Plzeň.

Zlín po čtrnáctigólovém bizáru s Mladou Boleslaví odvolal Vrbu, nahrazuje ho Červenka

Trápící se fotbalový Zlín se rozhodl po posledním ligovém víkendu pro změnu trenéra. Dosavadnímu stratégovi Pavlu Vrbovi se stal osudným domácí duel s Mladou Boleslaví, kdy se psal historický rekord české ligy, když padlo hned čtrnáct branek a Zlín nakonec prohrál 5:9, přestože ještě krátce po začátku druhé půle vedl 3:1. Odvolat trenéra se klubové vedení rozhodlo v úterý a ve středu převzal kormidlo nový trenér Bronislav Červenka, pro nějž se tak bude jednat o první prvoligovou štaci v kariéře.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Šilhavý bude koučem fotbalové reprezentace minimálně do konce kvalifikace, rozhodl svaz

Až česká fotbalová reprezentace nastoupí v listopadu ke dvěma zbývajícím zápasům kvalifikace na Euro 2024 proti Polsku a Moldavsku, povede ji stále současný trenér Jaroslav Šilhavý. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR se totiž na mimořádném úterním jednání usnesl, že kouče národního týmu v této době neodvolá i přesto, že poslední reprezentační sraz nedopadl nejlépe. Nejprve Češi vybuchli v zápase v Albánii, kdy s domácím celkem prohráli jasně 0:3, v neděli pak sice vyhráli nad Faerskými ostrovy, ale pouze 1:0. Kromě toho se výkonný výbor usnesl na nové smlouvě pro Šilhavého a spol. trvající nově do 30. listopadu, přičemž je u ní možná oboustranná opce.

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy