Abramovič prodává Chelsea a peníze chce dát obětem na Ukrajině. Zájemce se ozval

Poté, co ruská vojska zahájila válku na Ukrajině, se celý svět a to nejen v politické a ekonomické oblasti, ale i v té sportovní uchyluje k protiruským sankcím. Na základě toho se třeba ruský miliardář Roman Amovič a majitel fotbalové Chelsea v předešlých dnech rozhodl předat zodpovědnost za chod tohoto londýnského klubu do rukou správní rady klubové charitativní nadace. Nyní se potvrdily stále sílící se spekulace o tom, že hodlá svůj klub prodat. Potvrdil to totiž sám Abramovič ve středečním rozhovoru pro deník Bild.

Právě dosavadní majitel londýnské Chelsea Roman Abramovič je další z řady ruských oligarchů, kterým kvůli současnému dění na Ukrajině může čelit případným protiruským sankcím. Přestože jim ještě nikterak přímo nečelí, už ho britský parlament vyzval k tomu, aby se vzdal kontroly nad Chelsea. A právě to už Abramovič v předešlých dnech udělal. „Vždycky jsem vnímal svou roli jako strážce klubu, jehož úkolem je zajistit, abychom byli co nejúspěšnější v současnosti, pokládali základy pro budoucnost a hráli pozitivní roli v našich komunitách. Měl jsem vždy na srdci nejlepší zájmy klubu a těmto hodnotám zůstávám oddaný. Proto předávám správní radě charitativní nadace Chelsea dozor a péči nad Chelsea FC," uvedl ještě ve svém sobotním prohlášení.

Nyní se však rozhodl k definitivnímu prodeji. „V současné situaci jsem se rozhodl klub prodat. Věřím, že je to v zájmu klubu, fanoušků. zaměstnanců, stejně tak jako klubových sponzorů a partnerů," uvedl konkrétně pak ve svém už středečním prohlášení.

Připomeňme, že Abramovič se pyšní vlastnictvím tohoto západolondýnského klubu již od roku 2003. Nyní hodlá svůj klub prodat a to podle jeho slov v žádném případě narychlo, nýbrž řádně. Zároveň se také nechal slyšet, že svůj nejbižší tým má za úkol založit charitativní nadaci, kam zamíří peníze z následného prodeje a ty pak půjdou k obětem války na Ukrajině. „Bude to zahrnovat poskytování nezbytných finančních prostředků na naléhavé a okamžité potřeby obětí a také podporu dlouhodobé práce na zotavení," uvedl konkrétně.

Netrvalo to dlouho a ještě v době spekulací o prodeji klubu se přihlásil zájemce o Chelsea to konkrétně švýcarský podnikatel Hansjörg Wyss. Ten svůj zájem potvrdil v rozhovoru pro švýcarský deník Blick. "Abramovič se momentálně snaží prodat všechny své nemovitosti v Anglii. A také se chce urychleně zbavit Chelsea. Společně s dalšími třemi lidmi jsme v úterý dostali nabídku klub koupit," řekl Wyss s tím, že se mu však zdá navrhovaná prodejní částka příliš vysoká. "Zatím si říká o moc peněz. Chelsea ho stála dvě miliardy liber, ale momentálně klub nemá peníze. To znamená, že kdo do toho obchodu půjde, bude jen kompenzovat Abramovičovy ztráty," pokračoval.

Cena majetku šestaosmdesátiletého švýcarského podnikatele je odhadována na zhruba šest miliard dolarů, v přepočtu skoro 138 miliard korun. V plánu má londýnskou Chelsea koupit společně s dalšími šesti a sedmi investory.

Terčem kritiky se stal i Čech. Kvůli nejasnému postoji k Putinovi

Hned první vyjádření (to sobotní) Chelsea k dění na Ukrajině vyvolalo nejednu kritickou reakci z řad fanoušků. Podle nich v něm klub přímo neoznačil ruského prezidenta Vladimira Putina jako agresora. „Chelsea je s myšlenkami se všemi na Ukrajině. Každý v klubu se modlí za mír," pokoušela se v neděli svým další prohlášením uklidnit situaci, ale marně.

Ke zmírnění napětí mezi klubem a veřejností pak nepomohlo ani nedělní vyjádření pro Sky Sports klubového technického ředitele Petra Čecha. „Nemůžeme popřít, že je zde konflikt ve válce v Evropě, což zasáhlo všechny lidské bytosti. Všichni lidé myslí na ty, kteří trpí. Stejné je to u nás v klubu, doufám, že se situaci vyřeší co nejdříve. Jako klub se snažíme připravovat na zápas jako normálně, ale samozřejmě je to vyrušení. Nejen pro hráče, ale pro všechny na světě," řekl tehdy konkrétně a i tady nenalezneme zmínku o Rusku a Putinovi.

Pozastavila se nad tím britská média a vyhýbavost neunikla ani televiznímu expertovi a bývalé legedně Manchesteru United Garrymu Neviilovi. „Možná se mohlo zdát, že to (Abramovičovo) prohlášení je vznešeným gestem. Ale když se podíváte, co je charitativní nadace zač, je vám jasné, že nemůže řídit Chelsea. Jednou z nejchytřejších věcí, kterou za 20 let Roman Abramovič dělal, bylo to, že nemluvil a nedával žádná prohlášení. To, co pronesl teď, přináší více otázek než odpovědí," přidal svůj rozhořčený komentář a pokračoval: „Myslím, že je zbabělé, že to přehodil na dobré lidi z charitativní nadace, když je zřejmé, že sám dál klub řídí. Tihle vlastníci top 6 klubů Premier League jsou totálně odstřiženi od reality. Myslí si, že se stačí obklopit chytrými PR týmy, které nás obalamutí efektními slovy. Tohle ale nefunguje. Není možné, aby charita řídila fotbalový klub, nechápu, proč tohle prohlášení Abramovič udělal."

„Jestli chtěl něco významného sdělit, měl říct, zda podporuje napadení Ukrajiny, nebo ne," zakončil svůj komentář Neville. Stejného názoru pak byl i další televizní expert Jamie Carragher, jenž dokonce hovořil o "trapné Chelsea".

To dcera Abramoviče se jasně vymezila proti Putinovi

Na rozdíl od klubu a Romana Abramoviče se naopak jasně k celé situaci na Ukrajině vyjádřila v minulých dnech Abramovičova dcera Sofia. Ta na svém instagramovém účtu sdílela následující výrok: "Rusko chce válku s Ukrajinou"

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Chelsea FC Roman Abramovič (podnikatel) válka na Ukrajině Fotbal

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 31 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy