Abramovič už našel komu prodá Chelsea. Peníze z prodeje zamíří na charitu

Po několika spekulacích o tom, kdo má všechno zájem fotbalový klub londýnské Chelsea koupit od ruského oligarchy Romana Abramoviče, už je v této otázce jasno. Za 4,25 miliardy liber (v přepočtu přes 122 miliard korun) se Chelsea nově dostane pod kuratelu skupiny investorů v čele s Toddem Boehlym, který je zároveň spolumajitelem basketbalového klubu Los Angeles Lakers a baseballového klubu Los Angeles Dodgers. O tomto kroku informovala veřejnost londýnská Chelsea na svém webu.

Až částka z prodeje dorazí na britský účet Romana Abramoviče, bude zmrazena kvůli sankcím, která přijala britská vláda vůči ruským oligarchům žijícím v Anglii v důsledku války na Ukrajině. Poté podle předběžné dohody by však měly peníze zamířit na charitativní účely.

K tomu, aby byl prodej klubu považován za definitivní, musí tento obchod ještě posvětit britská vláda spolu s anglickými fotbalovými orgány. Jasno musí být nejpozději do konce května.

Z Chelsea tak Abramovič odejde po dlouhých devatenácti letech. Připomeňme, že ruský podnikatel přišel na Stamford Bridge v roce 2003, kdy měl Blues koupit prý za 140 milionů liber. Nutno podotknout, že po jeho příchodu zažil tento londýnský celek nejúsěšnější éru své historie, během které nejenže vyhrála hned pětligových titulů, ale také třeba došla dvakrát k triumfu v Lize mistrů a pětkrát pak ovládla Anglický pohár. Čtyři ligové tituly a jedno vítězství v Lize mistrů pak jde i za českým gólmanem Petrem Čechem, který je nyní klubovou legendou a v současnosti pracuje jako sportovně-technický ředitel.

Chelsea bylo nutné prodat, aby se neocitala již v rukou ruského oligarchy, na nějž míří sankce britské vlády a který tak proto klub předal dočasně správní radě klubové charitativní nadace. Přesto však musej být provoz klubu v závěru této sezóny omezen, jelikož na základě sankcí nemůže prodávat ani kupovat fotbalisty, stejně tak fotbalisté mohou zapomenout na obnovování smluv a stejně tak nemůže prodávat vstupenky na domácí zápasy svým fanouškům.

Co se týče budoucího nového majitele Londýňanů Todda Boehlyho, tak ten se může pyšnit majetkem ve výši 4,5 miliardy dolarů (105 miliard korun), alespoň tak o tom informuje magazín Forbes. Vedle již zmíněných losangeleských klubů v rámci basketbalu a baseballu má ještě částečný podíl v dalším losangelském klubu, tentokrát v ženském basketbalovém klubu Los Angeles Sparks. Je zajímavostí, že o koupi Chelsea měl zájem již před třemi lety a to za tři milardy dolarů, tehdy ale se svou nabídkou neuspěl.

Dalšími členy koncorsia jsou pak ještě Barbara Charoneová, americká PR manažerka, britský podnikatel Jonathan Goldstein a britský novinář Daniel Finkelstein.

O fotbalovou Chelsea byl v předešlých týdnech opravdu veliký zájem mezi několika investory. Prosakovala na povrch taková jména jako šéf Světové atetiky Sebastian Coe či sportovní hvězdy Leewis Hamilton a Serena Williamsová. Zájem měli i majitelé baseballového klubu Chicago Club, stejnně jako majitel British Airways Martin Broughton. S pozdní nabídkou přiše i majitel chemické společnosti Ineos Jim Ratcliffe.

Související

Ronaldo, Cristiano

Chování Ronalda je na legendu Manchesteru United moc. Vyzvala ho k odchodu z klubu

Kolem hvězdného portugalského fotbalového útočníka Cristiana Ronalda je v posledních dnech živo a to především proto že před pár dny opustil předčasně lavičku a odešel tak do kabiny ještě před koncem ligového duelu s Tottenhamem. Kouč Rudých ďáblů Erik ten Hag na to reagoval tak, že ho nenominoval na další ligový duel s Chelsea, na čež se Ronaldo za své chování omluvil. Podle klubové legendy Garyho Nevilllea by pro United bylo nejlepší, kdyby s Ronaldem okamžitě ukončila spolupráci.
Chelsea FC

Prohra se Záhřebem byla poslední kapkou. Vedení Chelsea se rozloučilo s Tuchelem

Fotbalistům londýnské Chelsea se nevydařil vstup nejen do nové sezóny anglické Premier League, na jejímž začátku ze sedmi dosavadních kol Londýňané vyhráli jen třikrát a nachází se tak aktuálně na šestém místě ligové tabulky, ale i do nové sezóny Ligy mistrů. Hned v prvním zápase totiž na hřišti Dinama Záhřeb prohráli 0:1 a to už bylo na vedení Blues příliš a rozhodli se tak ukončit spolupráci s koučem Thomasem Tuchelem.

Více souvisejících

Premier league Roman Abramovič Chelsea FC Fotbal

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 32 minutami

před 53 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy