Barcelona den po debaklu: Piqué připustil konec v klubu, spekuluje se i o Messim

Po změnách v katalánském velkoklubu už delší dobu volala jeho ikona Lionel Messi. Nyní rozhodně nezůstane ve fotbalové Barceloně kámen kameni a to zvlášť po neuvěřitelném debaklu slavného klubu v pátečním čtvrtfinále Ligy mistrů, ve kterém s Bayernem Mnichov prohráli ostudně 2:8 a Barcelona tak zaznamenala svou druhou nejvyšší porážku v historii. Ta vůbec nejvyšší (0:8 ve španělském poháru se Sevillou) se datuje až do roku 1946. Kouč Barcelony Quique Setién íje sice ještě stále jejím trenérem, v zákulisí se už ale čile začíná spekulovat, kdo ho nahradí. Mezitím se jeden z nejzkušenějších fotbalistů Barcelony Gérard Piqué nechal slyšet, že je ochoten v klubu skončit, pokud to má slavné fotbalové značce pomoct a mluví se i o možném konci Argentince Lionela Messiho.

Klubový prezident Josep Maria Bartomeu mluvil po čtvrtfinále v Lisabonu o omluvě všem barcelonským fanouškům. „Byla to katastrofa, za kterou se musíme fanouškům omluvit, ale teď nebudu vynášet soudy a rozhodnutí. Oznámíme je až v nejbližších dnech,“ řekl konkrétně a potvrdil tak, že kouč Setién je ještě ve své funkci. Otázka však zůstává, na jak dlouho a kdo ho nahradí?

Mluví se o tom, že by na Camp Nou mohl přijít bývalý kouč Tottenhamu Mauricio Pochettino, přičemž právě s tímto argentinským stratégem klub jednal již před více než půl rokem, ale tehdy nakonec jednání nedopadla. Druhým vážně uvažovaným jménem na barcelonskou lavičku je Ronald Koeman. „Některé rozhodnutí jsme už přijali, další budou následovat. V nejbližších dnech je oznámíme," nechal se však slyšet v Lisabonu v rozhovoru se španělskými novináři Bartomeu a ještě více tak přilil do ohně spekulací o konci kouče Setiéna.

Ten už je podle všeho s koncem v klubu smířen. „Byla to tak drtivá prohra, že se obávám nejen o svou budoucnost, ale přemýšlím i nad tím, co to znamená pro klub. Porazil nás velmi, velmi silný tým. Až na pár úvodních minut nás naprosto vymazali. Je jasné, že po takovém debaklu důvěra v trenéra klesne," řekl Setién, jenž za půl roku svého působení v Barceloně s Katalánci nevyhrál ani jednu trofej, po zápase.

Na hráčích Barcelony bylo znát jak během zápasu, tak i po něm rozčarování. Když Bayern vstřelil osmý gól, televizní záběry na barcelonské náhradníky mluvily samy za sebe. Zlost a frustrace byla prostě patrná.

A proto tak nebylo divu, že se kritika do vlastních řad objevila i třiatřicetiletého stopera Gérarda Piquého. "Není to ani poprvé, ani podruhé a ani potřetí, co jsme selhali. Nejsme rozhodně v dobrém rozpoložení. Potřebujeme změny a to nemluvím konkrétně o hráčích nebo realizačním týmu, ale o struktuře klubu. Potřebujeme novou energii, dynamiku a jestli pomůže, že odejdu, tak to udělám jako první," prohlásil a dodal: "Tenhle výkon byl naprosto neakceptovatelný pro klub, jakým FC Barcelona je."

Právě na tato slova opak navázal španělský fotbalový expert a novinář Guillem Balague. „Skóre pátečního zápasu je výsledek několikaletého rozkladu klubu. Nikdo ale nebyl natolik inteligentní na to, aby poznal, co se vlastně děje. Je to trapné. Barcelona změnila fotbal. Její dědictví ovšem bylo zmuchláno a hozeno do koše. Klub řídí spíše hráči,“ neštřil silnou kritikou.

Dlouhou dobu se psalo, že v klubu rozhodně nepanují skvělé vztahy mezi hráči, zvláště mezi hvězdným Lionelem Messim, a koučem Setiénem, páteční porážka ukázala, že je zřejmě na tom něco pravdy. Právě o Messim se pak spekuluje také, jako o hráči, který by mohl v klubu skončit, ač to zní neuvěřitelně. „O čem bude Messi přemýšlet, až dnes pojede domů? Fotbal je část života, která je příliš krátká. Má čas jen sedět a čekat? Bude chtít příští dva roky, kdy ještě zvládne rozhodnout utkání, hrát v Barceloně a nebojovat přitom o velké tituly?“ přemýšlel nahlas Rio Ferdinand, bývalý stoper nastupující v anglické lize.

Debakl Barcelony tedy jenom potvrdil, že nadvláda španělského fotbalu v Evropě končí. Ve čtvrtfinále totiž mimo jiné skončilo i Atlético Madrid, ejště dříve po ne bůhvíjakém výkonu opustil Ligu mistrů i Real Madrid.

Možná, že nejen v Barceloně, ale i v celém španělském fotbale, se budou očekávat velké změny.

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů španělská Primera División (fotbal) FC Barcelona Fotbal

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy