Barcelona padla doma s Bayernem, Ronaldo svým gólem k výhře Rudých ďáblů nepomohl

V úterý začal hned osmi zápasy skupinové fáze nový ročník fotbalové Ligy mistrů UEFA. A že to nebudou mít papíroví favorité lehké, to se ukázalo hned v první hrací den. Třeba taková Barcelona, která je aktuálně v přestavbě a v těchto dnech to tak bude znázt na jejich výkonu čím dál víc. Katalánský velkoklub doma hostil Bayerbn Mnichov a pokud někdo z barcelonských fanoušků doufal v odvetu nechvalně proslulého čtvrtfinále z roku 2020, kdy Katalánci vypadli z Ligy mistrů po prohře 2:8, mýlil se. I tentokrát totiž Barcelona s německým gigantem prohrála, sice jen 0:3, ale přesto s přehledem. Padlo i Manchester United a to i přesto, že skóre duelu konaného na hřišti Young Boys Bern otevřel Cristiano Ronado. Následně ale dohrávali United o deseti, když byl vyloučen Wan-Bissaka a švýcarský celek dokázal duel otočit z 0:1 na 2:1.Představil se i obhájce trofeje Chelsea, která na úvod vyhrála nad Zenitem Petrohrad 1:0.

S Bayernem Mnichov bude mít kdokoli těžkou práci s jeho skolením, natož pak Barcelona. Ta se v těchto dobáh plné přestavby spíše trápí, což dokumentovala i v tomto zápase Ligy mistrů. Ve 33. minutě musel fanoušek Barcelony skousnout první přesnou trefu bavorského velkoklubu, o kterou se postaral Müller. Pomohl mu i bránící Garcia, jenž míč nešťastně tečoval do protipohybu gólmana Ter Stegena. Pro Müllera to by nejen již 49. gól v této soutěži, ale i již sedmý gól proti Barceloně, což znamená, že nikomu jinému se tak střelecky proti Kataláncům nedaří.

A protože se po přestávce dvakrát trefil Lewandowski, bylo vymalováno. Navíc hráči Barcelony ani jednou za zápas nevystřelilo na branku soupeře, což se jí v Lize mistrů přihodilo poprvé od sezóny 2003/04. Barcelona si připsala ještě jedno nechvalné prvenství. Poprvé totiž v evropských soutěžích Katalánci prohráli tři domácí zápasy za sebou.

Ve druhém utkání skupiny E pak bezbrankově remizovaly mezi sebou týmy Dynama Kyjev a Benfiky Lisabon. Šaparenko se sice už po třech minutách trefil, jenže jeho gól nakonec nebyl uznán VARem kvůli ofsajdu.

Ronaldova trefa k výhře Rudých ďáblů nepomohla, v Seville byly k vidění čtyři penalty za poločas

Prohru si v tento večer připsal vedle Barcelony i další fotbalový velikán a to Manchester United. Tomuto velkoklubu nepomohla ani ta skutečnost, že už ve 13. minutě skóre otevřel Cristiano Ronaldo, jenž tak nastoupil mimochodem do 177. zápasu v Lize mistrů, čímž tak vyrovnal rekord španělského gólmana Ikera Casillase. Stal se mimochodem také prvním fotbalistou, kterému se povedlo podruhé za sebou vstřelit první gól nového ročníku Ligy mistrů. Poprvé se tak stalo v sezóně 2009/10, kdy takto pomohl Realu Madrid k výhře 5:2 nad Curychem.

Ještě před tím než odešli oba týmy na poločasovou přestávku do šaten, Manchester United šel do deseti a to kvůli tomu, že druhou žlutou kartu viděl Wan Bissaka. A když tak uběhla hodina hry, Bern své přesilovky využil a Ngamaleu tak tehdy z pravé strany zaskóroval, 1:1. Všichni si už mysleli, že tímto výsledkem také duel nakonec skončí, jenže v páté minutě nastavení se Siebatcheu dostal k míči po špatné Lingardově rozehrávce a otočil tak na konečných a překvapivých 2:1.

Poněkud netradiční první poločas byl k vidění v zápase skupiny G mezi Sevillou a Salcburkem. V němm byly totiž nařízeny hned čtyři penalty. Mimochodem, bylo tomu tak poprvé v historii Ligy mistrů, kdy se takto za poločas zahrávaly čtyři penalty. První z nich se kopala již ve 13. minutě, kdy ji měl k dispozici Salcburk, ale Adeyemi nezamířil mezi tři tyče. Sedm minut na to zahrával penaltu opět Salcburk, tentokrát byl Adeyemi faulovaným. K puntíku se tehdy postavil Sučič a ten už hosty rozradostnil, 0:1. Sučič mohl po dalším faulu na Adeyemiho z penalty skórovat i ve 37. minutě, jenže tentokrát trefil tyč. Neuvěřitelný první poločas byl zakončen vyrovnáním na 1:1 poté, co, světe, div se, zahrávali penaltu pro změnu domácí. Tři minuty před přestávkou skóroval Rakitič. A protože další góly už nepadly, výsledkem 1:1 zápas taky skončil.

Konečné výsledky zápasů 1. kola základních skupin fotbalové Ligy mistrů UEFA (14.9.2021):

SKUPINA E:

Dynamo Kyjev - Benfica Lisabon 0:0

FC Barcelona - Bayern Mnichov 0:3 (0:1)Branky: 56. a 85. Lewandowski, 33. Müller

SKUPINA F:

Young Boys Bern - Manchester United 2:1 (0:1)Branky: 66. Moumi Ngamaleu, 90. + 5. Siebatcheu - 13. Ronaldo

Villarreal - Bergamo 2:2 (1:1)Branky: 39. Trigueros, 74. Danjuma - 6. Freuler, 83. Gosens

SKUPINA G:

FC Sevilla - Salcburk 1:1 (1:1)Branky: 42. Rakitič (z pen.) - 21. Sučič (z pen.)

Lille - Wolfsburg 0:0

SKUPINA H:

Malmö - Juventus Turín 0:3 (0:3)Branky: 23. Alex Sandro, 43. Dybala (z pen.), 45. + 1. Morata

Chelsea - Zenit Petrohrad 1:0 (0:0)Branka: 69. Lukaku

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů FC Barcelona Cristiano Ronaldo Fotbal

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 25 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 2 hodinami

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 3 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 5 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 6 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

EU chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se na osoby, které obchází ty stávající

Evropská unie připravuje 14. balík sankcí vůči Rusku za jeho pokračující agresi proti Ukrajině. Informovala o tom v pátek agentura DPA s odvoláním na vysoce postaveného představitele EU.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy