Bravo. Do skupin Evropské konferenční ligy zvládly postoupit Slovácko i Slavia

Tolik radosti za jeden večer pro český klubový fotbal. Los Ligy mistrů, který Plzni přisoudil ty nejvěhlasnější soupeře (Bayern Mnichov, Barcelona, Inter Milán) byl jen takovou předehrou povedeného večera z českého klubového pohledu. Slovácko se Slavií totiž v odvetách 4. předkola bojovaly o účast v Evropské konferenční lize přičemž pro uherskohradišťský klub by se jednalo historický postup do evropských skupin. Ten se nakonec stal skutečností poté, co dokázali hráči Slovácka před týdnem doma vyhrát 3:0 nad AIK Stockholm a nyní tento výsledek hájili ve Švédsku. Tam přidali ještě gól navíc a po velice solidním výkonu se mohli radovat z postupu. Stejně se mohli radovat v pražském Edenu, ale až po prodloužení. Právě v jeho závěru se Schranz postaral o gól na 2:0 a čeští fanoušci se tak mohou těšit na trojnásobnou českou účast v evropských pohárech.

Fotbalisté Stockholmu se snažili v úvodu duelu využít problémů, kterých si museli hráči Slovácka projít ještě před tím než do Švédska vůbec dorazili, neboť tam dorazili s téměř dvanáctihodinovým zpožděním kvůli technickým potížím na letišti. A tak se do prvního zakončení už po šesti minutách dral Guidetti, ale s jeho slabým pokusem neměl Ngyuen sebevětší problém. Gólman Slovácka měl daleko větší práci o čtyři minuty později, kdy po rohu zakončoval zblízka Bahoui.

S podobně důležitými utkáními hráči Slovácka prakticky neměli dosud zkušenosti, postupem času se ale duel vyrovnal takovým způsobem, že na hřišti nebylo vůbec znát tato nezkušenost. Dokonce se místy dostávali do náznaků příležitostí. Byli to ale po čase domácí, kteří opět výrazně zahrozili, konkrétně Ring, ale ten z deseti metrů neskóroval. Stejně tak ale na druhé straně neskóroval ani Kalabiška, jenž ve 37. minutě po rohu hlavičkoval mimo. Naštěstí pro Slovácko však bezbrankový stav vydržel až do konce prvního dějství.

V tom druhém už bylo ze strany Stockholmu jasné, že musí jít do útočení, aby mohli domácí myslet na nějaký postup. Hosté ovšem zkvalitnili defenzivu a navíc k tomu všemu přidali brejkové situace. Běžela 49. minuta, když pak zprava centrovaný balón zamířil k Havlíkovi, který pak střílel jen do gólmanových nohou.

Svěřenci kouče Martina Svědíka skutečně bránili tak svědomitě, že domácí k čím dál větší nelibosti domácích fanoušků nepouštěli do žádných příležitostí. Až střídající Ahmed zakončil, ale ne na tolik, aby tím zaskočil Nguyena. Následně se při vší snaze nedokázal ke střele dostat Stefanelli.

Když pak v 76. minutě p jedné z rychlých kontrů Slovácka po pravé straně nacentroval Kalabiška do šestnáctky míč Sinjavskému, který pak zpečetil postup Slovácka vedoucím gólem na 1:0, bylo o historickém postupu rozhodnuto.

Až nastavený čas v prodloužení rozhodl. Schranz otevřel bránu do pohárové Evropy

Po nedělním ligovém zápase s Pardubicemi, který slávisté vyhráli vysoko 7:0, byli fanoušci v naději, že by přeci jenom mohla domácí odveta s Rakówem Čenstochová mohla dopadnout úspěšněji než týden starý duel v Polsku. Taky že dopadl, ale dalo to týmu kouče Jindřicha Trpišovského hodně zabrat, možná nejvíce ze všech dosavadních bojů o evropské poháry za poslední léta.

Už úvod odvety ukázal, že Raków jen tak svého soupeře ani na jeho vlastním hřišti nepustí. Po třech minutách hry navíc zahrozil z rohu Rundič, ale mířil tehdy nad. Polský protivník si nedal pokoj ani v následujících minutách, ve 23. minutě se opět připomněl nebezpečný López, jemuž se podařilo dostat až před gólmana Mandouse. Toho nejprve trefil, následně pak dorážel do tyče. Po půlhodině hry se zpoza šestnáctky odhodlal ke střele Gvilia, jenž nakonec jen těsně minul. Pražané se skutečně za první poločas do žádné velké ani malé šance nepropracovali.

Podobný obrázek hry se naskytl i v úvodu druhé půle, ve které taktéž jako první zahrozili hosté. Ve svých šancích ale tehdy naštěstí neuspěl ani střídající Gutkovskis, ani další střídající Wdowiak. Záhy pak na hrací plochu přišlo nové slávistické trio Lingr, Olayinka a Schranz.

Právě Schranz se nakonec stal ústřední postavou celého zbytku zápasu. Nejprve v 62. minutě přebral Ševčíkův dlouhý balón a pak ho předal Usorovi, kterému se povedlo technickým obstřelem gólmana, 1:0 pro Slavii.

Gól jakoby vliv čerstvou krev do slávistických žil a v příštích minutách měl šanci třeba Sor, ten však střílel jen doprostřed branky. Pak zase mohli být blízko ke gólu hosté, kdyby však po volném přímém kopu trefil balón hlavou Rundič. V závěru základní hrací doby se o gól ale čím dál více snažili Pražané. Neuspěl tehdy však ani Oscarův pokus hlavičkou, ani Lingr.

Proto tak tedy musel duel za celkového stavu 2:2 jít do prodloužení. V něm se mohl na jeho úvodu ukázat střídající Thiéhi, ale nechal jen zaskvět gólmana Kovačeviče. Postupem času se z toho ale zase začala stávat taktická bitva jako na šachovnici a čekalo se možná jen na jedinou chybu, která by rozhodla.

V době, kdy už se všichni v Edenu skoro připravovali na pokutové kopy a kdy běžela první minuta nastavení ze dvou, Olayinbka poslal balón do šestnáctky, kde se rozhodl v ten nejsprávnější moment vyskočit Schranz a se svou snahou byl tak úspěšný, že poslal míč do sítě. Hráči Rakówu v tu chvíli propadli do naprosté beznaději, naopak Slavie byla v euforii jako celý Eden. A když pak zazněl závěrečný hvizd, emoce byly ještě větší.

Konečné výsledky odvet 4. předkola Evropské konferenční ligy UEFA (25.8.2022):

AIK Stockholm - 1. FC Slovácko 0:1 (0:0)Branka: 76. Sinjavskij. Rozhodčí: Rumšas - Radius, Sužiedélis (všichni Lit.). ŽK: Papajannopulos - Trávník, Kalabiška. První zápas: 0:3, postoupilo Slovácko

Sestavy:

AIK Stockholm: Nordfeldt - Mendes, Lustig (66. Elbouzedi), Papajannopulos, Björnström (46. Otieno) - Larsson, Ayari (46. Stefanelli), Hussein, Ring - Bahoui (66. Kimpioka), Guidetti (58. Ahmed). Trenér: Goitom

Slovácko: Ngyuen - Reinberk (79. Tomič), Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela (65. Sinjavskij), Trávník (57. Kohút), Holzer (65. Duskí) - Mihálik (65. Šašinka). Trenér: Svědík

Slavia Praha - Raków Čenstochová 2:0 (1:0, 0:0) po prodlouženíBranky: 62. Usor, 120.+1 Schranz. Rozhodčí: Pawson - Betts, Hussin (všichni Angl.). ŽK: Ševčík, Oscar, Provod, Olayinka - Rundič, Arsenič, Tudor, Wdowiak, López. Diváci: 19.370 (vyprodáno). První zápas: 1:2, postoupila Slavia

Sestavy:

Slavia: Mandous - Masopust (55. Lingr), Ousou, Santos - Douděra (56. Schranz), Ševčík (94. Tiéhi), Holeš, Traoré, D. Jurásek (80. Oscar) - Usor (76. Provod), Tecl (55. Olayinka). Trenér: Trpišovský

Čenstochová: Kovačevič - Svarnas (112. Racovitan), Arsenič, Rundič - Tudor, Papanikolau (111. Berggren), Gvilia (90.+1 Czyz), Kun (96. Kočergin) - Nowak (46. Wdowiak), Musiolik (46. Gutkovskis), López. Trenér: Papszun

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.
Fotbal, ilustrační fotografie

Slovácko ztratilo naděje na postup. V dohrávce Konferenční ligy prohrálo s Kolínem

Netradičně v pátek se dohrával duel Evropské konferenční ligy mezi Slováckem a Kolínem nad Rýnem, jenž byl ve čtvvrtek večer po sedmi minutách přeušen kvůli husté mlze. V dohrávaných 83 minutách s nastavením uherskohradišťský klub nezklamal své fanoušky a po celý zápas bojoval o takový výsledek,který by mu udržel naději na postup do jarní fáze soutěže, podobně ale jako ve vzájemném zápase v Německu i tentokrát výrazně o hry promlouval sudí. Ten mimo jiné proti Slovácku nařídil dvě penalty, přičemž z té druhé v 82. minutě Ondrej Duda skóroval a zařídil tak výhru německého celku 1:0.

Více souvisejících

Evropská liga (fotbal) sk slavia praha 1. FC Slovácko Fotbal

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy