Češi nezačali přípravu na blížící se mistrovství Evropy vůbec dobře. V Boloni prohráli s Italy 0:4

První ze dvou přípravných duelů měla před sebou česká fotbalová reprezentace před blížícím se mistrovstvím Evropy, které začne již příští týden v pátek. Soupeřem svěřenců kouče Jaroslava Šilhavého byla na úvod této přípravy Itálie, se kterou nakonec Češi zaslouženě prohráli. Dvakrát se trefil Immobile, jehož gólové střely byly pokaždé tečovány, naopak český výběr si za celý zápas příliš mnoho příležitostí nevytvořil. Poté, co v předešlých 26 zápasech český národní tým neprohrál a poté, co nedávno výtečným výkonem uhrál v Praze remízu 1:1 s Belgií, tak tedy Italové nastavili hráčům se lvem na prsou zrcadlo a připomněli ta, kde výkonnostně se český fotbal skutečně nachází.

České mužstvo však začalo přípravný duel s Itálií aktivně. Nejenže v úvodních minutách po většinu času držel balón na svých kopačkách, ale k tomu ještě navíc přidal kombinaci a úvodní desetiminutovka tak byla skutečně ve znamení českého ovládnutí italské poloviny hřiště. Tohoto obrázku byli fanoušci tehdy svědky i přesto, že proti českému týmu nastoupila velmi silná italská sestava v čele s velezkušenou stoperskou dvojicí Bonucci – Chiellini. Vedle nich pak mimo jiné byl k vidění v italském dresu i Jorginho, čerstvý vítěz Ligy mistrů s londýnskou Chelsea. I proti této sestavě se tak Čechům v úvodu dařilo nasměřovat do italského pokutového území, Michael Krmenčík, jenž nastoupil na hrotu útoku, se pro změnu pokoušel překonat gólmana Donnarummu lobem z dálky. To bylo ale tak všechno, co česká reprezentace v Boloni prakticky předvedla.

Tým z Apeninského poloostrova sáhl totiž k organizované a disciplinované hře, která se navíc postupem času zrychlovala. A protože trpělivost růže přináší, Italové se právě díky trpělivosti také gólového úspěchu dočkali. Ve 23. minutě nezvládla česká dvojice obránců Brabec – Bořil bránění výrazně menšího Berardiho, od nějž se míč dostal k Immobilemu, proti němuž si moc nevěděl rady ani Čelůstka a pohroma tak tedy byla na světě, 1:0 pro Italy. Čechy to zlomilo na tolik, že adekvátně na to odpovědět už nějakou lepší hrou nedokázali a po zbytek zápasu tak byla k vidění destrukce Šilhavého výběru. Do konce první půle nejprve opět zakončoval Immobile, tentokráte hlavou a tentokráte neúspěšně, o tři později už opět chybovala stoperská dvojice Brabec s Čelůstkou, proti které se tentokrát prosadil Barella, 2:0 pro Italy. A zatímco při prvním italském gólu cestě míče do české branky pomohl tečí Čelůstka, tentokrát pro změnu tečoval Bořil.

Pro gólmana Pavlenku to tak nebyl nejpovedenější zápas, neboť sám si první půli na balón vůbec nesáhl a hned dvakrát naopak inkasoval. Na tuto skutečnost reagoval před zahájením druhé půle několikerým střídáním kouč Jaroslav Šilhavý, jenž tak tehdy na hřiště poslal trio Zima, Souček a Schick. Ale ani úvod druhé půle nebyl z českého pohledu lepší. Krátce při návratu na hřiště zahrozil svou střelou z volného přímého kopu Berardi, jenž tak využil rozestoupení v podání české zdi a brankář Pavlenka měl zase plné ruce práce. Za chvíli byl v příležitosti i Insigne, poté Chiellini zahrozil po centru z rohového kopu, ale minul.

Protože ale už hra českého týmu postrádala jakýkoli smysl a úvodní bojovnost byla ta tam, nebylo divu, že do konce zápasu přišly další dva tresty. Nejprve se po Coufalově chybném bránění Insigne objevil sám před Pavlenkou a třetí branka Italů tak byla na světě, 3:0. Sedm minut na to pak pro změnu přes Zimu totéž předvedl Berardi, jenž tak tedy zvýšil na 4:0.

Budiž tato prohra pro Čechy ponaučením a to nejen při druhém a zároveň posledním přípravném testu české reprezentace, který přijde na řadu příští týden v úterý v Praze proti Albánii. Poté už se půjde do ostrých zápasů na Euro, které Češi odehrají ve Skotsku a v Anglii.

Konečný výsledek (4.6.2021):

Itálie - Česko 4:0 (2:0)Branky: 23. Immobile, 42. Barella, 66. Insigne, 73. Berardi

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 32 minutami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 6 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy