Češi poznali sílu Portugalců. Ronaldo a spol. si došli s přehledem k výhře 2:0

Kdyby Češi ve čtvrtečním duelu Ligy národů UEFA senzačně porazili Portugalce, dostali by se po třech duelech nečekaně do čela tabulky své skupiny A2. Jenže i přes předešlé výtečné výkony svěřenců kouče Jaroslava Šilhavého v zápasech proti Švýcarsku (2:1) a Španělsku (2:2) se ukázalo nyní v Lisabonu naplno, na čí straně se nachází obrovská kvalita. Samozřejmě, že na té portugalské. Přestože za domácí nastoupil Cristiano Ronaldo, do střelecké listiny se nezapsal. To Cancelo a Guedes v první půli ano a rozhodli tak o výhře 2:0. Po většinu času měli více balón na kopačkách Portugalci, kteří si pak hlídali své vedení, Češi doplatili na to, že ve svých pár šancích nebyli dostatečně efektivní.

Od začátku utkání bylo jasné, že tentokrát to z českého pohledu bude poněkud jiný fotbal, než jakký předváděli doma proti Švýcarům a Španělům. Že buou málokdy na míči a a že ho spíš tak budou mít na kopačkách Portugalci. A když ho už Češi dostanou, budou se snažit ho mít co nejdéle. Což se však po většnu zápasu příliš čechům nedařilo.

Přesto to ale byli právě Češi, kteří se do stali jako první do dvou větších příležitostí. Nejprve se v 17. minutě po vypracované akci po Havlově sklepnutí dostal ke střele zpoza vápna Sadílek, ovšem ten tehdy přestřelil. Po třiceti minutách hry pak vyzkoušel pozornost gólmana Costu Kuchta, tentokrát se ale neprosadil. A pro Costu to tak byl jediný moment, kdy se dotkl pořádně míče.

Čechy tyto neproměné šance mrzely ještě více ve 33. minutě, kdy se na pravé straně Cancelo po spolupráci s Bernardem Silvou k míči a následně se mu podařilo překonat brankáře Staňka, 1:0 pro Portugalsko. Pět minut na to bylo z českého pohledu ještě hůř, když na 2:0 zvýšil Guedes, kterému opět asistoval Bernardo Silva. A stejně jako u prvního gólu se jednalo o zakončení zprava na zadní tyč.

Hra českého mužstva se o trochu přeci jenom vylepšila poté, co se kouč Šilhavý rozhodl o poločase hned ke třem střídáním. Na hrací plochu se tak mimo jiné dostal i Jurečka, jenž po hodině hry byl na konci brejku tři a na dva, tehdy ale zakončoval mimo. Poté se Guedes nedočkal penalty, Ronaldo pak ani gólu po přízení střele. Během druhé půle se na hřišti v českém dresu ještě objevili Král a Vlkanova a právě ten ve svém premiérovém utkání za národní tým byl blízko ke svému životnímu gólu. V 86. minutě totiž Portugalci chybovali v rozehrávce a Vlkanova se tak rázem ocitl sám před gólmanem Costou, jenže v této obrovské příležitosti až nepochopitelně minul.

Portugalci tak tedy navázali na předešlé dva vzájené zápasy s Českem (Euro 2008 a Euro 2012) a opět vyhráli. Tentokrát se ale v zápase netrefil Ronaldo. I tak ale mohl být portugalský kouč Santos po svém 100. utkání na lavičce tohoto národního týmu spokojen.

Konečný výsledek zápasů Ligy národů UEFA (9.6.2022):

Portugalsko - Česko 2:0 (2:0)Branky: 33. Cancelo, 38. Guedes. Rozhodčí: Jug - Žunič, Vidali - Obrenovič (video, všichni Slovin.). ŽK: Carvalho, Ronaldo, Leao, Cancelo - Souček, Matějů. Diváci: 44 100.

Sestavy:

Portugalsko: Costa - Cancelo, Pepe, Danilo Pereira, Guerreiro - B. Silva (68. Vitinha), Neves (88. Moutinho), Carvalho (68. Fernandes) - Guedes (88. Palhinha), Ronaldo, Jota (80. Leao). Trenér: Santos

Česko: Staněk - Zima, Brabec, Matějů (80. Král) - Coufal, Souček, Sadílek, Havel (46. Jemelka) - Lingr (46. Pešek), Kuchta (46. Jurečka), Hložek (73. Vlkanova). Trenér: Šilhavý

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Odejde František Straka ze Slovenska do Afriky? O jeho služby má prý zájem Gambie

V současnosti je bývalý kouč Sparty, Slavie i české fotbalové reprezentace František Straka zaneprázdněn svou další záchranářskou misí na Slovensku, kde tentokrát vede Michalovce a počíná si tam poměrně úspěšně. Mohlo by se však stát, že navzdory záchraně tohoto slovenského klubu ve slovenské první lize by Straka nemusel v tomto angažmá pokračovat v další sezóně. Zajímá se totiž o něj fotbalová reprezentace Gambie, kde před nedávnem skončil belgický stratég Sainflet.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 32 minutami

před 37 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zajistí svou bezpečnost, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, varuje Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy