Češi si z Kazaně odváží povinnou výhru nad Bělorusy. Navzdory ne příliš vábnému výkonu

Pro české fotbalové reprezentanty je úkol pro zbytek kvalifikace na MS 2022 jasný. Po páteční domácí remíze 2:2 s Walesem musí svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého bezpodmínečně porazit zbývající dva soupeře, tedy nyní Bělorusy a v polovině listopadu Estonce, aby se dostali na druhé místo kvalifikační skupiny E a zajistili si tak postup do baráže. První krok se v pondělí Čechům vydařil, tedy alespoň výsledkově. Díky gólům Patrika Schicka a Adama Hložka, jenž tak konečně protrhl střeledckou smůlu z posledních týdnů a proti Bělorusku se tak trefil poprvé v reprezentačním dresu, tak tedy Češi porazili Bělorusko v ruské Kazani 2:0. Výkon to ale jinak nebyl kdovíjaký.

Málokdo však v poněkud topornějším výkon většiny českých reprezentantů v zápase proti Bělorusku vynikal jako záložník Michal Sadílek.To byla ostatně jedna ze čtyř změn, kterou provedl před utkáním v Kazani oproti pátečnímu duelu v Edenu trenér Šilahavý. Ten totiž ještě do sestavy nově zasadil Matěje Vydru a do obrany ještě Zimu s Wiesnerem, pro něhož tak byla reprezentační premiéra v základní sestavě.

Zpátky ale k velmi aktivnímu Sadílkovi. Byl opravdu hodně vidět na kazaňském pažitu, nejen svou aktivitou a během, ale i svým presinkem a aktivním nabízením se spoluhráčům. V podstatě během prvních dvaceti minut Češi neustále hledali nějakou skulinku v běloruské obraně, ovšem dlouho marně. Až tedy na řadu přišla 22. minuta utkání, kdy právě Sadílek využil prostru, který mu protihráči darovali, parádním obloučkem do šestnáctky našel připraveného Schicka a ten svým již typickým způsobem konečně otevřel skóre, 1:0 pro Česko.

Rozhodně se ale mohlo bjít o poločasu do kabin za daleko většího brankového rozdílu, neboť běloruská defeziva nebyla zrovna z těch nejpevnějších. Hned čtyři minuty po první přesné trefě se do šance po brejku řítil Vydra, jenže ten pak v souboji jeden na jednoho gólmana Pavjučenka nepřekonal.

Že ten český výkon ani tentokrát nebyl skutečně bůhvíjaký, dokládá ten fakt, že Češi sice měli po většinu prvníí půle územní převahu, ale než aby přímočaře rozvinuli nějakou útotčnou akci, příliš zdlouhavě obehrávali běloruský bránící val a to i na své obranné polovině. A proto tak nemohlo nikoho překvapit, že do přestávky zamířily na běloruského brankáře pouze tři střely.

Tento obraz hry se příliš neměnil bohužel ani po obrátce. A to i přesto, že se čeští hráči očividně snažili čím dál více směřovat balóny na kanonýra Patrika Schicka. V 58. minutě byla opět k vidění spolupráce mezi českým legionářem v bundesligovém Leverkusenu a Michalem Sadílkem z nizozemského Twente. Ten opět tehdy tomu prvně jmenovanému nahrál do volného prostoru, ale gól z toho tentokrát nebyl. Schick svým obloučkem přestřelil branku.

Nakonec přeci jenom díky Schickovi opadl druhý gól českého týmu. V 65. minutě utkání se totiž běoruská obrana zajímala právě spíše o bundesligového plejera, než aby se zajímala i o Adama Hložka, jenž dostal míč právě od Schicka a i když mu k tomu pomohla teč bránícího Bělorusa, mohl se radovat konečně po dnech čekání z branky. A nejen tak ledajaké. Jedná se o jheo první trefu v reprezentačním dresu.

V následujících minutách hry se snažili i Bělorusové alespoň zkorigovat pro ně nepříznivý stav, deset minut před závěrečným hvizdem ale Pečenin ve slibné akci poslal míč před Vaclíkovu svatyni, kde však nebyl nikdo z jeho spoluhráčů.

Po zápase se opět dalo k výkonu českého mužstva řííct staré známé fotbalové rčení o tom, že "důležité jsou body a je jedno jak". První povinné tři z celkových šesti má po pondělku družina Jaroslava Šilhavého v kapse. Nicméně poté, co v souběžně hraném zápase kvalifikační skupiny E Wales porazil Estonsko 1:0, bude se muset i přes případnou výhru nad Estonskem spolehnout v listopadu v boji o druhé místo na Belgii, která se v závěru skupiny představí ve Walesu.

Konečný výsledek:

Bělorusko - ČR 0:2 (0:1)Branky: 22. Schick, 65. Hložek

Související

Lionel Messi

Lionel Messi po přestupu do Ameriky: Na dalším MS už mě v dresu Argentiny neuvidíte

V posledních dnech bylo kolem jedné z největších fotbalových hvězd Lionela Messiho živo. Vše začala zpráva o tom, že po ohlášeném konci v Paris Saint Germain s největší pravděpodobností nezamíří ani do Barcelony, ani do Saúdské Arábie, ale do zámořské MLS, kde bude hrat za klub Inter Miami. Právě Spojené státy americké budou spolu s Kanadou a Mexikem nejbližší světový šampionát a na něm už slavného Argentince fotbaloví fanoušci neuvidí. 
Chorvaté si na MS poradili s Kanaďany

MS ve fotbale: Belgičani propadli s Marokem, Chorvaté si poradili s Kanaďany. Španělsko s Německem se rozešly smírně

Ani další den fotbalového mistrovství nebyla nouze o překvapivé výsledky. O první z nich se postarali už v prvním zápase dne Kostaričané, kteří vypadali, že ani v tomto zápase nevystřelí na branku, stejně jako v tom úvodním proti Španělsku, jenže k jedné střele se v zápase s Japonskem přeci jenom dostali a právě z ní v 81. minutě Fuller rozradostnil nejen tuto jihoamerickou zemi, ale i Němce, kteří tak zůstávají ve hře o postup. O to víc, že se našim západním sousedům se podařilo ve šlágru se Španěly vyválčit bod za remízu 1:1. Nahnuté to naopak mají Belgičané, kterým se vzdálil postup ze skupiny poté, co s Marokem prohráli 0:2 a budou se muset o postup porvat s Chorvaty. Ti naopak měli s Kanadou jednodušší práci, jelikož ji porazili bez větších problémů 3:1, přestože Kanaďané vstřelili zatím nejrychlejší gól šampionátu.

Více souvisejících

fotbal MS Fotbal

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 39 minutami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 5 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy