Češi v generálce na Euro porazili Albánii 3:1 a odčinili tak předešlou porážku s Itálií

Poslední zápas české fotbalové reprezentace před nadcházejícím mistrovstvím Evropy, které vypukne již tento týden v pátek, odehrála v úterý večer na pražské Letné s Albánií. S tou se utkala samostatná česká reprezentace vůbec poprvé v historii a tento první vzájemný zápas Češi zvládli. Ovšem proti balkánskému soupeři to neměli nikterak jednoduché a to i přesto, že mu chyběli největší opory Berisha, Hysaj či Belaj.

Díky českým přesným trefám Patrika Schicka, Lukáše Masopusta a Ondřejem Čelůstkou nakonec ale výběr kouče Jaroslava Šilhavého vyhrál 3:1 a s výrazně lepší náladou, než jakou měli po předešlém prohraném zápase v Itálii, tak vyrazí vstříc dobrodružství na Euru.

V úvodních minutách zápasu bylo znát na českém týmu, že mu v hlavách ještě leží onen nepovedený zápas s Itálií a tak bylo k vidění několik zkažených přihrávek a tudíž tak ztracených míčů mířící k Albáncům, kteří tak měli možnosti prozkoušet opět novou českou obrannou čtveřici. V ní se na stoperských pozicích objevili Čelůstka a Kalas.

Pak se ale hra českého týmu začala lepšit. V 16. minutě Souček narýsoval přesnou kolmici na Jankta, ten se tak díky chybující albánské obraně dostal do brejkové příležitosti, v ní ale zakončoval pouze do gólmana. Dvě minuty na to už to bylo ze strany Čechů daleko veselejší. Na začátku všeho byl tehdy rychle vhozený aut, po kterém se k míči dostal Masopust, ten odcentroval a našel tak Schicka, jenž tak střelou z voleje otevřel skóre, 1:0 pro Česko. Nejenže pro tohoto pětadvacetiletého forvarda to byla již jedenáctá přesná trefa v dresu národního týmu, navíc se totiž jednalo o jubilejní 1500. branku v rámci české a československé fotbalové historie.

Následně měli Češi hned několik možností k tomu, aby mohli tento jednobrankový náskok ještě navýšit. Jenže ve svých šancích neuspěl ani Souček, jenž mířil mimo, tak ani Masopust, jenž ve 25. minutě nepřetavil v gól při svém úniku zakončení na dlouhou nohu. O dvě minuty později tu navíc byl Jankto se svým druhým brejkem, ale ani tentokrát se neprosadil, když zamířil mimo.

A tak tedy přišel trest. Ve 42. minutě účastníci Eura 2016, ale nikoli už toho letošního, předvedli rychlou akci, kdy po rozehrávce se dostal míč až k Cikalleshimu a ten velmi utěšenou ranou z dálky, proti které neměl brankář Tomáš Vaclík žádnou šanci, vyrovnal na 1:1. I pro Cikalleshibho to byl jedenáctý gól za reprezentaci.

Po obrátce se postupem čau začala hra více kouskovat a bylo vidět, jak moc jsou Albánci horkokrevný národ. Nejprve se odehrála potyčka mezi hráči obou týmů po tvrdém faulu na Masopusta, následně se jiskřilo mezi střídačkami a tudíž i mezi členy realizačních týmů, když Coufal nechtěně srazil k zemi trenéra Albánců Reju. V 62. Minutě mohl vstřelit druhý gól v zápase Schick, jenže ten tehdy pálil jen do míst, kde byl gólman Selmani. Poté se na hrací ploše v českém dresu objevili nově hned tři hráči včetně sparťanského útočníka Adama Hložka, což Čechům vlilo novou krev do žil a šest minut právě po této výměně tak tedy se jim podařilo vzít si své jednobrankové vedení. To nejprve Pekhart sklepl patičkou kapitánu Daridovi, jemuž se podařilo vysunout Masopust a ten tak ke své asistenci přidal v tomto zápase i branku a hlasitě si tak řekl svým výkonem o základ proti Skotsku. Gól na 2:1 byl mimochodem teprve jeho druhou přesnou trefou v reprezentaci.

Záhy mohl rychle odpovědět opět Cikalleshi, jenž to i tentokrát zkusil z dálky. Se skákavou střelou k tyči si ale gólman Vaclík poradil. V 89. minutě už bylo jasněji. Tehdy zahrávali Češi volný přímý kop, ze kterého střídající Pešek nacentroval přesně na hlavu nabíhajícího Čelůstky a ten si v těžké situaci uměl poradit, 3:1. Do závěrečného hvizdu se už stav nezměnil, v nastavení měl příležitost ke snížení Bare, ovšem jeho střelu Vaclík vyrazil na tyč.

Konečný výsledek (8.6.2021):

Česko - Albánie 3:1 (1:1)

Branky: 18. Schick, 68. Masopust, 89. Čelůstka - 42. Cikalleshi

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy