Českou rozhodcovskou komisi opravdu povede cizinec. Konkrétně Portugalec Pereira

Poté, co v polovině října zatčením nejen tehdejšího místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) a neoficiálního vládce českého fotbalu Romana Berbra, který od té doby sedí za mřížemi ve vazbě, vypukla v Česku nová fotbalová aféra, musela skončit v rakci na to i komise rozhodčích v čele s Jozefem Chovancem. Tu následně nahradila dočasná tříčlenná komise, kterou má nahradit nová po Novém roce. Nejprve se jako o možném novém předsedovi komise sudích mluvilo o rozhodčím Pavlu Královcovi, tato varianta ale padla poté, co vyšlo najevo, že si volal s Romanem Berbrem před finálovým zápasem MOL Cupu. Nyní výkonný výbor FAČR rozhodl o tom, že se novým šéfem nové komise stane zástupce Evropské fotbalové unie UEFA a to konkrétně bývalý portugalský rozhodčí Vítor Manuel Melo Pereira.

Podobně jako tomu bylo mezi lety 2016 a 2018, kdy českou rozhodcovskou komisi vedl Polák Michal Listkiewicz, se i tentokrát o obnovení důvěry v české fotbalové rozhodčí pokusí v čele této komise cizinec. Od Nového roku bude totiž v jejím čela bývalý portugalský sudí Vítor Manuel de Melo Pereira. Ten už si takovoutu roli v minulosti vyzkoušel a to v Řecku, kde šéfoval tamním rozhodčím na doporučení jak Mezinárodní fotbalové federace FIFA, tak UEFA, od srpna roku 2017 až do letošního léta.

Že se právě tento zástupce UEFA stane šéfem české komise rozhodčích, na tom se dohodli po úterní debatě šéf FAČR Martin Malík a šéf Komise rozhodčích UEFA Roberto Rosetti. Začátkem příštího roku pak bude známo, kdo všechno Pereiru v komisi doplní.

„Jde v tuto chvíli o jedinou možnou cestu k nápravě aktuální situace kolem Komise rozhodčích FAČR a rozhodčích obecně. Jméno pana de Mela Pereiry, které nám bylo nabídnuto ze strany UEFA, jsem prodiskutoval i se zástupci Ligové fotbalové asociace a jednoznačně jsme se shodli na tom, že jde o nejlepší možné řešení. Přeji si, aby pan de Melo Pereira vrátil Komisi rozhodčích FAČR co nejdříve status odborného, transparentního a plně nezávislého orgánu," uvedl po tomto úterním jednání Martin Malík.

Připomeňme, že Vítor Manuel de Melo Pereira jako sudí pískal hned čtyři duely na světových šampionátech 1998 a 2002. V roce 2002byl na vrcholu své kariéry a nebylo tak divu, že v tomto roc pískal i finále Poháru UEFA mezi domácím Feyenoordem Rotterdam a Dortmundem, které nakonec nizozemský celek vyhrál 3:2. Mimochodem, do tohoto zápasu tehdy v dresu Dortmundu nastoupili i Jan Koller s Tomášem Rosickým.

Vedle rodné portugalštiny je třiašedesátiletý funkcionář narozený v Lisabonu Pereira schopen se domluvit jak anglicky, tak i španělsky a francouzky. V roce 2002 se pak stal členem komise rozhodčích UEFA a to rok poté, co dosáhl vzdělání UEFA Advanced Coach. Kromě toho, že šéfoval rozhodčím v Řecku, tak tuto funkci vykonával i doma v Portugalsku a i v Brazílii.

Související

Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.
Fotbal, ilustrační fotografie

Fotbalová Mladá Boleslav vstoupila do nového roku bez trenéra. Kulič byl vedením nečekaně odvolán

Ještě před tím, než se dalo sbohem roku 2023, se fotbalová Mladá Boleslav rozloučila s dosavadním realizačním týmem v čele s Markem Kuličem. Klub poměrně nečekaný krok zveřejnil na webu s odůvodněním, že kromě nespokojenosti s posledními výsledky nebyl s Kuličem a spol. spokojen ani v otázce komunikace. Přestože se Středočechům na podzim po většinu času dařilo a ještě v listopadu byli na nečekaném třetím místě ligové tabulky, po posledních pěti zápasech, během nichž získali jen bod za domácí remízou s Karvinou, klesli až na sedmou příčku.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FAČR Korupce ve fotbale Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy