Co mohlo zhoršit situaci kolem koronaviru v Evropě? Třeba duel Ligy mistrů v Miláně

Kde to všechno pro Evropany s koronavirem začalo? Podle italského imunuloga Francesca Le Focheho mohl být jedním ze spoušťěčů aktuální smrtící poandemie koronaviru v Evropě první osmifinálový zápas fotbalové Ligy mistrů v Miláně, kde se spolu utkalo Bergamo s Valencií před 44 tisíci diváky na tribunách. Právě provincie Bergamo je aktuálně nejpostiženější v celé Itálie a momentálně tam nestíhají pohřbívat mrtvé, přičemž s odvozem rakví tam musí pomáhat už i armáda.

Připomeňme, že v Itálii, která je největším evropských ohniskem nákazy, se nemocí COVID-19 způsobenou novým typem koronaviru nakazilo přes 35 000 lidí, skoro 3000 lidí už této nemoci podlehlo. "Je pravděpodobné, že šíření viru vyvolalo několik velkých spouštěčů. Je dost možné, že zápas Atalanta - Valencie byl jedním z nich. Byl to vrchol kolektivní euforie ve výjimečné sezoně Bergama," uvedl Le Foche pro deník Corriere dello Sport.

Tým Atalanta Bergamo skutečně zažívá sezónu snů, neboť se v této sezóně poprvé ve své klubové historii představuje v nejprestižnější evropské klubové soutěže Ligy mistrů a euforie byla dosud na výkonech tohoto klubu zát. Nejen, že se mu podařilo postoupit ze skupiny, ve zmiňovaném zápase v Miláně 19. února totiž vyhrál nad Valencií 4:1, v odvetě, která se hrála ve Špannělsku už bez diváků pak vyhrálo Bergamo 4:3 a postoupilo do čtvrtfinále.

"Od zápasu uběhl měsíc, takže načasování je relevantní. Koncentrace desítek tisíc lidí, které od sebe dělily jen centimetry, a euforie vedoucí k objímání a křičení, to vše mohlo přispět k šíření viru mezi diváky. Dokážu si představit, že spousta fanoušků nechtěla o zápas přijít, když už měla lístky, přestože třeba pociťovala mírnou horečku. S odstupem času je šílené, že se hrálo za přítomnosti diváků, ale v té době nebyly věci tak jasné. Dnes by to bylo nepředstavitelné," uvedl Le Foche příklady toho, jak se mohl virus šířit.

Před pár dny se objevila informace, že právě kvůli tomuto střetnutí s Bergamem hlásí nakažení třetiny týmu španělská Valencie, v samotném klubu Bergama však dosud nikdo nakažen není.

Dodejme, že italská Serie A je v současnosti kvůli pandemii a také celostátní italské karanténě přerušena a to zatím až do 2. května. Pak by se měla soutěž opět rozeběhnout, imunulog Le Foche však má za to, že by se tak mělo sát jedině bez diváků. "Fotbal sdružuje lidi, což je přesný opak chování, které je potřeba ve stavu pandemie. Je to hrozba. Hrát bez diváků by ale šlo," řekl konkrétně.

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Fotbal

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy