Další možný kandidát na šéfa FAČR? Když nebude kandidovat Šmicer, zkusí to Haindlová

V nedávném díle pořadu O2 TV sport "Tiki-Taka" se nechal bývalý fotbalista Vladimír Šmicer slyšet, že by se mohl ucházet o nejvyšší post ve Fotbalové asociaci ČR (FAČR) příští rok, kdy je na programu volební valná hromada. Nyní se k možnosti kandidovat na šéfa FAČR vyjádřila i šéfka České asociace fotbalových hráčů Markéta Vochoska Haindlová. Učinila by tak v případě, pokud by Vladimír Šmicer nakonec nekandidoval.

„Já budu dělat Vláďovi sekretářku, myslím to vážně. Z toho domu by ale musela zmizet i uklízečka,“ komentovala se vtipem nedávné Šmicerovo vyjádření o jeho možné kandidatuře na nejvyššího bosse tuzemského fotbalu. "Pro něj bych dělala i tu sekretářku. Myslím, že by ji potřeboval, ráda mu pomůžu,“ říká nyní k uvažovanému kroku Vladimíra Šmicera, jenž mimochodem je čestným předsedou a členem výkonného výboru ČEské asociace fotbalových hráčů (ČAFH), jíž je Haindlová šéfkou, jedna z mála fotbalových funkcionářek u nás.

„Ráda ho podpořím, stejně jako jiného důvěryhodného kandidáta. A když nikdo takový nezbude, pak do toho asi půjdu. Už jen proto, aby byl i jiný kandidát než ten ze současné fotbalové struktury," nechala se dále slyšet žena se vzděláním zaměřeným na sportovní právo, která už se snažila změnit nejvyšší fotbalové struktury v Česku svou kandidaturou v letech 2013 a 2017.

Právě Vladimír Šmicer je podle ní jedinou možnou zárukou změn v českém fotbale, nikoho takového dalšího v inicitativě "Fotbalové evoluce" nevidí. "Moc ráda bych podpořila Vláďu Šmicera, o kterém vím, že to myslí velmi dobře. Za těch deset let, co se potkáváme častěji, jsem ho poznala jako slušného a férového člověka. Takových lidí je ve fotbale hrstka. Jen se ne úplně ztotožňuji s celou iniciativou Fotbalová evoluce," říká konkrétně v rozhovoru pro isport.cz

„Nejdříve jsem o tom nepřemýšlela, ale teď už uvažuji trochu jinak. Z celé České republiky, z krajů, okresů nebo klubů, mě – když to tak řeknu – přemlouvají, abych kandidaturu podala. A nyní o tom hodně vážně přemýšlím. Pokud ale uvidím rozumného kandidáta, určitě proti němu nepůjdu," prozradila Haidlová, kdy přesně začínala naplno uvažovat o své kandidatuře. "Také se hovoří o Petru Fouskovi (bývalý generální sekretář FAČR a fotbalový diplomat), který se podle mých informací ještě finálně nerozhodl. Ještě trochu vyčkám, ale v momentě, kdy by se žádný důvěryhodný kandidát neobjevil, kandidaturu bych podala. Neříkám tedy na sto procent, že to tak bude, záleží na dalším vývoji situace. Nicméně jsem o tom přesvědčena více než předtím. Právě i proto, že mě oslovují nejrůznější lidé. Fotbalu se věnuji dlouho, myslím, že si zaslouží změnu. A ne jen dílčí. Celkovou.“

Je toho názoru, že by nikdo, kdo je v současném vedení čského fotbalu v čele s Martinem Malíkem a tím pádem, kdo je spojen s Romanem Berbrem, jehož říjnovým zatčením začala u nás nejnovější fotbalová kauza týkající se nejen ovlivňování výsledků zápasů, už neměl na nejvyšší post kandidovat. Podle ní i ti, kteří se v současnosti tváří, že jim vadí, co se za Romana Berbra v asociaci dělo, souhlasili s tím, co se v zákulisí dělo. Prozradila, že už jí některé okresy vyjadřovaly podporu. „Z jednoho okresu za mnou vážili cestu vlakem pomalu přes celou republiku, aby mě přesvědčili, že jim to, co se děje ve fotbale, není jedno, abych jim pomohla. Přijeli za mnou i z jižních Čech nebo zástupci z Moravy. Ráda pomůžu, pak záleží na tom, jestli najdeme silného kandidáta, kterému můžeme věřit, nebo nikdo nezbude, a pak do toho asi půjdu. Dříve jsem podporu sama sháněla, nyní jezdí ostatní za mnou," připomíná Haindlová, která tak věří, že v současnosti po zatčení Romana Berbra větší šance na podporu její kandidatury.

Na závěr odmítla, že by se snad svou možnou kandidaturou do čela FAČR chtěla zviditelnit, stejně jako Českou asociaci fotbalových hráčů. „Nic takového za tím není. Kdybych to tak chtěla, udělala bych to už dávno, když nynější situace ve fotbale vznikla. Asi to s sebou tenhle vedlejší faktor nese, ale je to to poslední, o co mi jde. Opravdu mi není lhostejné, jak to v českém fotbale vypadá.“ řekla k tomu Haindlová.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FAČR Fotbal

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 32 minutami

před 37 minutami

Aktualizováno před 46 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zajistí svou bezpečnost, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, varuje Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy