Další razie v sídle FAČR. Tentokrát kvůli předraženému tendru na dezinfekci

Ve strahovském sídle Fotbalové asociace ČR (FAČR) zdá se nikdy nebude klid. Vloni v říjnu tam zasahaovala policie a skončilo to obviněním 20 z tuzemského fotbalu včetě již bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Nyní tam byl v krátké době druhý policejní zásah a zatímco ten první se týkal ovlivňování zápasů adefraudace peněz, ten nový středeční se týkal kauzy předražené zakázky na dezinfekci šaten. Jako první o nejnovějším policejním zásahu v FAČR informovaly ve středu servery Seznam Zprávy a deníku Sport. Následně pak tuto informaci potvrdil i svazový mluvčí Michal Jurman.

"FAČR poskytuje zástupcům policie ČR standardně maximální součinnost tak, jak avizovala dopředu v podobných případech. To znamená, že předáváme veškerou vyžádanou dokumentaci a spolupracujeme na všech dalších potřebných procedurách. Konkrétní detaily nebo další podrobnosti ale nemůžeme samozřejmě v tuto chvíli komentovat," nechal se slyšet konkrétně Michal Jurman.

"Mohu pouze sdělit, že náš útvar provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací nyní poskytovat nebudeme," uvedl pro změnu mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Jak tedy bylo výše zmíněno, Seznam Zprávy přišly s informací, že se zásah týká tentokrát předražené zakázky na dezinfekci šaten, přičemž se mluví o podezření, že FAČR nehospodárně nakládala s finančními prostředky. Asociace totiž měla za dezinfekci v 90 klubech zaplatit 9,89 milionu korun a to firmě bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha. Na tom by nebylo asi nic divného, kdyby samotná dezinfekce neproběhla pouze ve 41 klubech. Že tak v tomto případě něco nehraje, upozornila již v prosinci jak kontrolní, tak revizní kormise FAČR a přišly tak s dopotručením předat tento případ buď policii nebo státnímu zastupitelství.

Většina ze zaplacené částky dostala FAČR již zpět a to na základě uzavřené dohody o narovnání. Podle posledních informací zbylo za odvedené práce firmě cca. 700 000 korun.

Jak již bylo uvedeno, policie na Strahově zasahovala již vloni v říjnu. Následně musel ve všech unkcích v českém fotbale skončit neoficiální vládce českého fotbalu Roman Berbr. Kromě toho se vvšech unkcí v českém fotbale i v UEFA vzdala i jeho partnerka Dagmar Damková.

Dodejme pak, že v současnosti je všech 20 obviněných včetně Romana Berbra a bývalého sportovnho ředitele Slavoje Vyšehrad Romana Rogoze vyšetřováno na svobodě, když Berbr s Rogozem opustili vazbu v polovině ledna.

Související

Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.
Fotbal, ilustrační fotografie

U fotbalistů Karviné zůstanou trenéři Bielan a Grussmann. Budou pod kuratelou Lubomíra Vlka

Po nedávném konci Juraje Jarábka ve funkci hlavního trenéra Karviné figurující aktuálně na předposledním místě ligové tabulky převzala trenérské kormidlo dvojice Marek Bielan a Radim Grussmann. Budou pokračovat nakonec i nadále, přinejmenším do konce této sezóny, a to s tím, že ochrannou ruku bude nad nimi držet držitel potřebné trenérské licence Lubomír Vlk.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FAČR Korupce ve fotbale Fotbal

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy