Další známý kandidát na šéfa FAČR. Proti Poborskému se postaví Petr Fousek

Před blížící se červnovou volební valnou hromadou Fotbalové asociace ČR (FAČR), která zvolí nástupce dosavadního šéfa českého fotbalu Martina Malíka, se po středě ví o dalším jménu ukadidáta na tento post. Poté, co nedávno svou kandidaturu oznámil bývalý fotbalový reprezentant šéf Elitní mládeže FAČR Karel Poborský, se nyní rozhodl to samé učinit bývalý svazový generální sekretář Petr Fousek. Pro něj to nebude poprvé, co se bude ucházet o nejvyšší post na Strahově.

Muž, jenž je znám především na mezinárodním poli jako uznávaný funkcionář, se o post šéfa českého fotbalu ucházel již při posledních volbách před čtyřmi lety, tehdy ale byl nakonec zvolen Martin Malík. Ten se nedávno nechal slyšet, že tentokrát znovu kandidovat nehodlá, zvláště poté, co je spojen s lidmi jako Roman Berbr, jenž je ústřední postavou nejenovější fotbalové kauzy týkající se nejen ovlivňování zápasů.

V minulosti Fousek působil v českém fotbalovém svazu sedm let jako generální sekretář. Své diplomatické zkušenosti předával v Řecku, kde působil jako nezávislý expert FIFA i UEFA pro tamní svaz.

"Jsem s nabídkou kandidovat v Česku oslovován už od října loňského roku, ale mojí povinností bylo nejdříve dokončit expertní misi pro řecký fotbal. Byl jsem osloven řadou klubů profesionálního a amatérského fotbalu i regionů z Čech a Moravy, takže podporu rozhodně cítím. Vnímám i ocenění mé neutrality a nezávislosti, nemám žádné postranní zájmy," uvedl ve středu Fousek ve svém oznámení kandidatury.

V něm se vrátil k tomu, že před čtyřmi lety taktéž kandidoval. "Mnoho lidí obě moje tehdejší kandidatury trvale vnímá jako jasný morální profil. Nemusím nikoho přesvědčovat o tom, že chci dělat fotbal demokraticky a transparentně. Jsem plně připraven ještě jednou nabídnout veškerou svoji odbornost, schopnosti, znalosti a zkušenosti do služeb českého fotbalu a tvrdě pro něj pracovat," pokračoval Fousek.

Ten byl také před šesti lety šéfem organizačního výboru evropského šampionátu hráčů do 21 let, které se v roce 2015 hrálo v České republice. Diplomatických zkušeností má skutečně na rozdávání, vždyť v orgánech FIFA a UEFA působí již čtvrtstoletí. Působil zde nejen jako delegát, ale i jako inspektor stadionů či expert a instruktor pro management a administrativu. Kromě toho všeho stihl vést již 19 specializovaných misí v různých svazech jak Asie, tak i Afriky a Evropy. "Působení v kruzích FIFA a UEFA mě mnohé naučilo a přineslo mi významné know-how i kontakty," připomněl Fousek.

Dosud jsou tedy Fousek a Poborský jedinými známými kandidáty na čelo FAČR. Co však známé zatím není, tak to na čí stranu se postaví fotbalové hnutí Fotbalová evoluce (F-evoluce) v čele s Vladimírem Šmicerem, která stále ve většině případů vyhrává v okresních volbách. V minulých měsících a týdnech se mluvilo o tom, že buď bude kandidovat sám Vladimír Šmicer nebo že jeho hnutí podpoří právě Fouska.

"Mám jasnou vizi i program a předpokládám, že jej postupně odprezentuji jak Ligové fotbalové asociaci, tak i krajským a okresním fotbalovým svazům. Český fotbal jednoznačně potřebuje určité strukturální, procesní i personální změny, aby byl opět řízen a vnímán jako silný, fungující a důvěryhodný, jak se na největší sport v zemi sluší a patří," zakončil Fousek.

Připomeňme, že očekávaná volební valná hromada FAČR se bude konat letos 3. června v Nymburce.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy