Sparta v Bělehradě neuspěla a končí v Evropě. Slavia v Edenu mířila za postupem

Fotbalisté pražské Sparty a pražské Slavie nastoupili ve čtvrtek do odvetných zápasů play-off Evropské konferenční ligy. Zatímco prvně jmenovaný celek spíše navázal na svůj nevydařený výkon z týden starého prvního zápasu na Letné, kdy prohrál 0:1, přičemž nevystřelil pomalu na branku soupeře a i tentokrát jen málokdy zahrozil a nakonec tak prohrál 1:2, čímž tak končí pro tento ročník na evropské scéně, Slavia zopakovala doma po dalším výtečném výkonu výsledek z Istanbulu a nad Fenerbahce opět vyhrála 3:2. Sešívaní se tak mohou radovat z postupu do osmifinále Evropské konferenční ligy.

Duel v Bělehradě začali za mohutného ohňostroje u stadionu Partizanu domácí aktivněji než dotahující sparťané. Po šesti minutách už mohli jít do vedení, kdyby ovšem bránící Vitík netečoval Gomesovu střelu mimo sparťanskou svatyni. co se ale nepodařilo domácím v šesté minutě, stalo se tak v minutě sedmé. Tehdy pišel po souboji se Zdjelarem o míč Sáček, následně se balón dostal opět ke Gomesovi a tomu se už tentokrát gólmana Holce překonat podařilo, 0:1 pro Partizan Bělehrad.

Za chvíli to mohlo být hned o dvě branky, Vitík si při "malé domů" málem dal vlaastní gól. Na poslední chvíli se ale na roh dostalo dostat balón Holcovi. Když se psala 24. minuta, druhý gól Sparta opravdu inkasovala. V domnění, že to bude odkop od brány pouštěl Krejčí mladší balón do zámezí, jenže nakonec sudí rozhodli o domácím rohu a právě z něj Jojič nacebntroval ke Gomesovi a ten se zapsal do střelecké listiny podruhé v zápase, 0:2.

"Vstoupili jsme do utkání tím, že jsme si góly dali svým způsobem sami. Ať už je to z našeho autu, který jsme rozehráli tak, jak jsme ho rozehráli, a soupeř nám z toho dal gól. Pak roh, který podle mého názoru vůbec neměl být. Mohlo se to vyřešit úplně jiným způsobem," komentoval výkon svých svěřenců v rozhovoru pro ČT sport kouč Pavel Vrba.

"Hlavní bylo, abychom udrželi nulu, což se nám nepovedlo. Ze začátku jsme dostali dva blbé góly. Pak už se třígólové manko ze součtu dvou zápasů těžko dohánělo," doplnil ho pak Hložek.

Vedení to molho být dokonce třígólové, kdyby ale předtím nebyl pískán ofsajd. Za chvíli tu byl Menig s rychlým brejkem, jenž ale byl zakončen střelou vedle. Sparťané svým výkonem v první půli jen navázali na své nepovedené vystoupení před týdnem doma a opět nedokázali vystřelit na branku.

Po obrátce byl jejich výkon sice lepší, ale dlouho jim trvalo, než se dostali do pořádné šance. To po hodině hry mohl Markovič opět vyzkoušet gólmana Holce, ten třetí gól nepřipustil. V 65. minutě šli domácí do deseti poté co byl za simulování ve vápně vyloučen po druhé žluté Gomes. I v oslabení ale zahrozili, Menig byl opět v brejkové příležitosti, tentokrát ale střílel nad.

Pak se konečně ke slovu přihlásili hosté. Nejprve hledal někoho před brankou centrem Hancko, ale tehdy se k zakončení nikdo nedostal. V 85. minutě se Pražanům podařilo snížit zásluhou Hložka po rohovém kopu. Bylo to ale příliš pozdě a proto tak sparťané skončili v pohárové Evropě. "Je škoda, že jsme kontaktní gól nedali dřív. Možná jsme mohli v závěru, kdy jsme si vytvořili nějaké šance, zápas víc zdramatizovat," mrzelo po zápase Vrbu.

"Neřekl bych, že jsme frustrovaní, ale samozřejmě zklamaní po té prohře i výkonu. Musíme se soustředit na další zápas. V neděli se Zlínem musíme vyhrát a najet na vítěznou vlnu," ví Hložek.

Slavia po týdnu zopakovala stejný výsledek. I díky dvěma brankám Sora opět porazila Fenberbahce

Prakticky podobným velice slušným výkonem, kterým se Slavia prezentovala před týdnem v bouřlivém Istanbulu, kde nakonec vyhrála 3:2, se představila i nyní doma v Edenu. Navíc je hnalo přes 10 000 fanoušků, kteří ještě navíc podpořili v současném rusko-ukrajinském konfliktu Ukrajinu a to jednak zpěvem písně Karla Kryla "Bratříčku, zavírej vrátka" a jednak děkovačkou, kde podpořili nahlas Ukrajinu a pak i své dva ukrajinské legionáře. Při nástupu pak měli slávisté na sobě speciální žlutá trička.

Jen ze slávistických Ukrajinců Taras Kačaraba byl trenérem Jindřichem Trpišovským pro tentokrát vybrán do role kapitána. Slávisté si šli od začátku za postupem do osmifinále, už po 27 minutách vedli 2:0 zásluhou branek Schranze a Sora. Do konce první půle se sice podařilo snížit Mert Hakan Yandasovi, ovšem po přestávce se opět prosadil rychlík Sor, pro nějž to byl první velký zápas na evropské scéně. Protože se v závěru trefil už jen hostující Berisha. Po další výhře 3:2 nad Fenerbahce se tak Slavia může těšit na páteční los osmifinále Evropské konferenční ligy.

Pocity pak měli slávisté po zápase smíšené. Nejvíce pak z pochopitelných důvodů kapitán Kačaraba. „Jsem hrdý, že jsem Ukrajinec a chci poděkovat všem, co brání naši zemi. A Slavii i fanouškům děkuji za to, co udělali," nechal se slyšet po zápase pro ČT sport. „Ráno nás s manželkou probudili rodiče, kteří nám telefonovali, co se na Ukrajině děje. Celý den jsem se koukal do telefonu a na zprávy, proto bylo těžké se koncentrovat na utkání. Snažil jsem se ale zápas odpracovat a jsem šťastný, že jsme ho zvládli," pokračoval.

„Bylo a je to v každém z nás. Směs pocitů, smutek, co se na Ukrajině děje a radost z postupu," doplňoval ho spoluhráč Schranz, jehož pochopitelně těšil postup. „Postoupili jsme zaslouženě. protože jsme podali podobný výkon jako před týdnem v Turecku. A navíc po utkání, které nabídlo pěkný fotbal a spoustu šancí," dodal.

„Opravdu to mělo podobný průběh jako před týdnem. I se spoustou šancí, které jsme neproměnili. Ale důležité bylo, že jsme měli celý zápas pod kontrolou," nechal se slyšet pro ČT sport Tomáš Holeš.

Konečné výsledky odvetných play-off zápasů Evropské konferenční ligy (24.2.2022):

Partizan Bělehrad - Sparta Praha 2:1 (2:0)Branky: 7. a 24. Gomes - 85. Hložek

Slavia Praha - Fenerbahce Istanbul 3:2 (2:1)Branky: 27. a 63. Sor, 19. Schranz - 39. Yandas, 90. Berisha

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal sk slavia praha AC Sparta Praha

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy