Slavia zvládla před bouřlivou atmosférou duel v Istanbulu. Sparta s Partizanem padla

Zcela rozdílně si ve vyřazovací fázi evropských pohárech vedli čeští fotbaloví zástupci. Zatímco Slavia v prvním kole play-off Konferenční ligy veze z bouřlivého hřiště Fenerbahce Istanbul cennou výhru 3:2, Sparta doma zaváhala proti Partizanu Bělehrad a padla 1:0. Do odvet, které se hrají ve čtvrtek, mají lepší výchozí pozici sešívaní.

V tradičně bouřlivé turecké atmosféře, na hřišti Fenerbahce Istanbul, se poprvé letos na jaře v rámci Evropské konferenční ligy představila pražská Slavia. Ta se ale z této atmosféry nikterak naštěstí nerozklepala, první poločas byl po většinu času opatrný z obou stran a bylo postupem času znát, jak jde výkon sešívaných k radosti českých fotbalových fanouěků nahoru. Poprvé se o tom mohli přesvědčit po dvaceti minutách hry, kdy se k sólové akci rozhodl Tomáš Holeš, jenž vyšachoval hned trojici bránících hráčů, ovšem nejprve ho gólman Bayindir vychytal a z následné dorážky branku minul.

Zlepšující výkon Slavie v prvním poločase vyvrcholil gólem do šatny, když těsně před přestávkou uzamkli Pražané istanbulského soupeře bv jeho pokutovém území vysokými balóny ze strany na stranu, následně Plavšič sice křížem trefil protější tyč, k odraženému balónu se ale naštěstí dostal Traoré a ten už zamířil nekompromisně přesě, 1:0 pro Slavii.

Že se výkon domácích jejich fanouškům nelíbil, bylo zjevné z mohutného pískotu při odchodu hráčů do kabin.

Na začátku druhého poločasu byli isstanbulští o něco lepší, vytvořili si i první velkou šanci, když Valencia trefil tyč a pak z dorážky Yandas těsně přestřelil Mandousovu branku. Jenže za chvíli se přeci jenom fotbalistům Fenerbahce podařilo vyrovnat. Kadioglu se nejprve zbavil Lingra a Schranze ,aby pak sklepnul balón pod sebe na Pelkase a ten plnohodnotně využil nedoruzemění mezi Holešem a Traorém, 1:1.

Lepší odpověď si pak ale čeští fotbaloví fanoušci nemohli přát. Čtyři minuty na to nejprve vrátil slávistům vedení Oscar, který se trefil nádherně utaženou placírkou ke vzdáenější tyči. Ani ne minutu na to pak krátce po rozehrávce vyšel brejk Lingera a ten tak zvýšil na 3:1.

A už tu byl zasse ten pískot z tribun. V závěru nakonec Kadoglu jen snížil, když nejprve obešel Sora trápícího se s křečemi a když pak jeho prohektil ztečoval nešťastně Olayinka, jenž mimochodem nečekaně nosil kapitánskou pásku.

Na víc už se naštěstí domácí nezmohli, přestože v úplném závěru už očivdně Pražanům došla šťáva. Přesto se moohou radovat z poměrně nečekaně výtečného výsledku a zaskakující kouč Jaroslav Köstl, jenž nahradil nemocného Jindřicha Trpišovského,. tak svému šéfovi taktéž udělal radost.

Sparta se střelecky neprosadila. Prohrála 0:1 a postup si musí uhrát v Bělehradě

Daleko hůře se dařilo Spartě, od které se čekalo spíše, že by nad svým soupeřem Partizanem Bělehrad mohla doma uspět. Jenže už od úvodních minut bylo jasné, jakým směrem se ten zápas bude ubírat. V prvních minutách totiž měli bělehradští hned několik střeleckých možností, Holce se ale tehdy nepodařilo překonat ani Markovičovi zpoza vápna, ani poté Menigovi. Následně se na druhé straně podobně dařilo Karabcovi, jenž gólmana Popoviče nepřekonal ani v 15. minutě po volném přímém kopu, jenž mířil jen těsně mimo.

Aniž by to tehdy sparťané tušili, byla to jejich poslední velká šance v tomto zápase. Většina zápasu se totiž odehrávala spíše ve středu hřiště a přestože svěřenci kouče Pavla Vrby snažili dostat se nějak přes hostující defenzivu, jejich snažení bylo marné.

A tak až 78. minuta všechno rozhodla, když Zdjelar nacentroval dalekonosný balón naprosto přesně na Meniga, jemuž už stačilo jen přehodit vyběhnutého Holce, 0:1. Za chvíli navíc mohl vedení navýšit Jojič, ale ten naštěstí pro Spartu, i když byl sám před gólmanem Holcem, neskóroval. Protože se pak v závěru nepodařilo vyrovnat po hodovém kopu, kdy se do šance zakončit na zadní tyči dostali Panák i Pavelka, bylo jasné, že Sparta domácí zápas prohraje.

Evropská konferenční liga - 1. kolo vyřazovací části (17.2.2022):

Fenerbahce Istanbul - Slavia Praha 2:3Branky: 58. Pelkas, 83. Kadioglu - 45. Traoré, 62. Oscar, 64. Lingr

Sparta Praha - Partizan Bělehrad 0:1Branka: 78. Menig

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Odejde František Straka ze Slovenska do Afriky? O jeho služby má prý zájem Gambie

V současnosti je bývalý kouč Sparty, Slavie i české fotbalové reprezentace František Straka zaneprázdněn svou další záchranářskou misí na Slovensku, kde tentokrát vede Michalovce a počíná si tam poměrně úspěšně. Mohlo by se však stát, že navzdory záchraně tohoto slovenského klubu ve slovenské první lize by Straka nemusel v tomto angažmá pokračovat v další sezóně. Zajímá se totiž o něj fotbalová reprezentace Gambie, kde před nedávnem skončil belgický stratég Sainflet.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Fotbalová Plzeň se ve Florencii se nezmohla na zakončení, v odvetě s Fiorentinou prohrála po prodloužení

Po úvodním zápase na hřišti Plzně, kdy duel s Fiorentinou skončil bezbrankovou remízou, se oba týmy v rámci čtvrtfinále Evropské konferenční ligy utkaly znovu po týdnu ve čtvrteční odvetě ve Florencii. Ani tentokrát se svěřenci kouče Miroslava Koubka nedokázali gólově prosadit. Během odvety se nedostali ani k jedné pořádné střelecké příležitosti, proto doufali, že jejich vzdor vydrží až do konce prodloužení a penaltovému rozstřelu. K němu nakonec nedošlo, neboť v prodloužení Západočeši hned dvakrát inkasovali. Od 67. minuty navíc hráli bez vyloučeného Cadua.

Více souvisejících

Fotbal sk slavia praha

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy