Fotbal na Euru šel stranou. Dánský fotbalista Eriksen bojoval o život, už ale reaguje

Hrůzný zážitek zažili nejen fotbalisté Dánska a Finska během jejich vzájemného sobotního zápasu v rámci skupiny B na letošnm fotbalové Euru, ale pochopitelně i fanoušci nejen přímo na stadionu v Kodani, ale také miliony fabnoušků u televizních obrazovek. Krátce před koncem prvního poločasu totiž zkolaboval přímo na hrací ploše dánský záložník Christian Eriksen poté, co chtěl převzít míč po autovém vhazování. Nyní je duel prozatím přerušen.

Prakticky záhy po inkriminovaném momentu se na hřiště vypravili záchranáři s nosítky a i s defibrilátorem. V tu chvíli byli všichni zúčastnění na hřišti i v hledišti v šoku. Dánský fotbalista totiž dlouho ležel bezvládně a málokdo se na to chtěl dívat, ani finští, ani dánští fotbalisté, kteří udělali společně se záchranáři clonu, aby se na Eriksena oživovaného resuscitací nebylo vidět.

K hrací ploše se dostala z hlediště i Eriksenova šokovaná manželka, kterou museli utěšovat kapitán Dánů Simon Kjaer společně s brankářem Kasperem Schmeichelem.

Nakonec byl Erisken za potlesku tribun odnesen na nosítkách, předešlý hlahol z tribun však živil naději na to, že by se snad resuscitace podařila. Podle posledních zpráv byl Eriksenův stav stabilizován a už má i reagovat.

Všichni aktéři pak opustili hrací plochu a odebrali se do kabin. Evropská fotbalová unie UEFA oznámila, že je zápas odložen a pokračovat bude od 20:30. Duel nakonec historicky vyhráli Finové 1:0 hlavičkou Pohjanpala z 60. minuty.

Celý fotbalová svět ale spíše myslel na Eriksena. Podpory se mu dostalo od Ajaxu Amsterodam, Tottenhamu, Manchesteru United, Liverpoolu, Barcelony, Realu Madrid i americké a německé reprezentace.

Po návratu před restartem zápasu nejenže finští fotbalisté tleskali přicházejícímu dánskému týmu, navíc se všichni z obou týmůb chytli poté kolem ramen. Ještě před tím během pauzy dcelý stadion vyvolával jméno dánského záložníka, když finští fanoušci křičeli "Christian" a ti dánští "Eriksen".

Stejně tak se k situaci vyjádřil později i samotný prezident UEFA Aleksander Čeferin. "Takovéhle momenty dávají všechno v životě do souvislostí. Přeji Christianovi plné a rychlé uzdravení a modlím se, aby jeho rodina měla sílu a víru. V těchto časech je jednota fotbalové rodiny velmi silná a on a jeho rodina s sebou nesou přání a modlitby všech. Slyšel jsem, jak fanoušci obou týmů skandují jeho jméno. Fotbal je krásný a Christian ho hraje skvěle," řekl konkrétně.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečný výsledek (12.6.2021):

Dánsko - Finsko 0:1 (0:0)Branka: 60. Pohjanpalo

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vražda v Klatovech. Policie už v neděli dopadla podezřelé

Policie od nedělního večera vyšetřuje násilný trestný čin, který se stal v Klatovech v Plzeňském kraji. Případem se zabývají kriminalisté, zadrženy byly dvě podezřelé osoby. Obětí je podle dostupných informací senior. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy