Fotbalistům se blíží konec individuálních tréninků. Čeká se na rozhodnutí ministerstva

Profesionální fotbalisté v Česku musejí v těchto dnech trénovat individuálně vzhledem k vládním nařízením ohledně aktuální pandemie koronaviru. To by ale mohlo zanedlouho skončit, neboť zřizovatel dvou nejvyšších tuzemských fotbalových soutěží Ligová fotbalová asociace (LFA) má v rukou metodický tréninkový materiál pro přípravu ve skupinách. Musí však ještě chválit ministerstvo zdravotnictví.

Jak známo, od 12. března je díky vládnímu nařízení o omezení pohybu kvůli aktuální pandemii koronaviru v Česku přerušená jak první fotbalová Fortuna liga, tak i druhá fotbalová Fortuna národní liga. Hráči od té doby pak nemohou trénovat ve skupinách, ale pouze individuálně, v posledních dnech se ale začínají uvolňovat omezení pohyb, protože vývoj nemoce COVID-19 u nás začíná být příznivá. Ono uvolňování omezení z posledníchd nů znamená, že byly otevřeny některá sportoviště.

Zmiňovaný metodický tréninkový plán, jenž byl vypracován LFA, asociace konzultovala spolu s Klinickou skupinou COVID-19 ministerstva zdravotnictví. Ta k němu dala kladné stanovisko a nyní se tedy čeká na shcálení ministrem Adamem Vojtěchem. Pokud se i u něj najde pochopení pro tento plán, následně LFA rozešle všem 32 profesionálním klubům potřebné informace.

"Předně bych rád poděkoval panu profesorovi Chlíbkovi z Klinické skupiny COVID-19 a následně i samotnému ministerstvu za vstřícnou spolupráci. Profesionální fotbalisté jsou pro kluby hlavní aktivum. Proto je důležité a podstatné, aby si udržovali svou výkonnost, což v předchozích týdnech nebylo příliš možné," uvedl předseda LFA Dušan Svoboda a pokračoval: "Považujeme za stěžejní, abychom profesionálním fotbalistům zajistili maximální možné podmínky pro trénink. Především z důvodu, aby nebyli v případě ztráty výkonnosti diskvalifikováni na přestupovém trhu. Fotbal je jejich zaměstnáním a v současné situaci jsou omezeni v jeho výkonu."

Podle metodického plánu LFA by tréninková jednotka neměla být limitována počtem osob, ovšem je tu doporučení spočívající v tom, aby kluby svůj kádr při tréninku rozdělily do skupinek po šesti či osmi hráčích, přičemž u každé z nich byl někdo z realizačního týmu. Každá ze skupin, které by se měly prostřídat, by měla dodržovat dvoumetrové odstupy a proto by tak při těchto trénincích nemělo docházet k soubojovým cvičením. Kromě toho budou muset týmy dodržovat hygienická opatření, stejně tak omezit kontakty na minimum a být v areálu co nejkratší dobu.

"Nebude možnost využívat společné šatny a sprchy. Hráči se dostaví na tréninkovou jednotku již převlečení a po ní se osprchují až doma. Cesty na tréninkovou jednotku i z ní mohou hráči řešit pouze individuálně. Rovněž bude nutné zajistit, aby u hrací plochy, kde se koná tréninková jednotka, byla umístěna nádoba s dezinfekčním roztokem na očistění rukou a aby byla prováděna pravidelná dezinfekce míčů a tréninkových pomůcek," vysvětluje LFA.

Připomeňme, že je česká nejvyšší fotbalová soutěž přerušená v době, kdy zbývá do konce základní části odehrát ještě šest kol, přičemž následovat bude nadstavba i s baráží. Na prvním místě je Slavia s osmibodovým náskokem před druhou Plzní. LFA o tomto týdnu představila plán, jak soutěž dohrát do 30. června, začít trénovat by se mělo začátkem května a pkračocvat v soutěži ideálně 16. května. Navazuje tak na doporučení UEFA fotbalovým národním soutěžím, aby přerušenou sezónu dohrály na hřištích.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy