Fotbalisty Ostravy ve zbytku sezóny už nepovede Smetana, ale Galásek

Po nevydařených jarních výkonech ostravského Baníku vedení tohoto moravskoslezského klubu došla trpělivost a tento týden se tak tedy rozhodlo odvolat z funkce trenéra Ondřeje Smetanu. Po zbytek sezóny, ve kterém zbývá odehrát poslední dvě kola v základní části a nadstavbu, povede klub dosavadní asistenti Tomáš Galásek s Janem Beránkem, kteří budou spolupracovat s koučem třetiligové baníkovské rezervy Tomášem Hejduškem.

Před startem jarní části se v moravskoslezském klubu otevřeně hovořilo o tom, že by ostravští rádi po základní části skončili na čtvrtém místě a z takto nejideálnější pozice pokračovat v nadstavbové části v rámci skupiny o titul. Jenomže od začátku jara Ostrava ani jednou nevyhrála a na čtvrtou příčku momentálně ztrácí až osm bodů. „Jedna věc jsou neuspokojivé výsledky, více jsme ale řešili to, že snad jen s několika výjimkami jsme ve všech dalších utkáních na jaře byli po herní stránce horší. A to v době, kdy jsme naopak čekali, že naše výkonnost poroste a bude mít gradující trend," zdůvodňoval krok odvolání trenéra klubový sportovní ředitel Alois Grussman.

Připomeňme, že Ondřej Smetana přišel na lavičku loni v únoru, kdy nahradil Luboše Kozla. Pod Smetanovou taktovkou se výkon jeho svěřenců zvedl a proto tak nebylo divu, že majitel Baníku Ostrava Václav Brabec začal pomýšlet na vyšší příčky, než na tu osmou, kterou klub obsadil po minulé sezóně. A tudíž se tak především kvalifkovat do pohárové Evropy. „Před začátkem této sezony jsme avizovali, že chceme hrát ve vrchních patrech tabulky. Mám Baník pro to, abych ho posunul. A minimálním cílem by měly být evropské poháry. Sníme o nich, chceme je, bylo by to krásné vyvrcholení oslav sta let klubu, které nás v roce 2022 čekají," uvedl ve svém prohlášení Brabec.

Poté, co Ostrava skončila po podzimu na páté příčce, přičemž na čtvrté Slovácko ztrácelo tři body a na třetí Spartu pak devět bodů, se vstup do jara skutečně z její strany nevydařil. Doma například prohráli se zachraňujícími se celky, tedy s Teplicemi (2:4) a Karvinou (1:3), naposledy doma pak s Hradcem Králové po bídném výkonu bezbrankově remizovali. A to už byla pro vedení klubu poslední kapka.

„Ondra zaslouží pochvalu a poděkování za práci, kterou s týmem udělal. Přebíral tým v útlumu, v nelehkém období a podařilo se mu ho probrat a nastartovat. To je jednoznačný fakt. Ale na jaře znovu nastal pokles formy a už z výše zmíněných důvodů jsme se odhodlali k tomuto kroku," sdělil Grussman.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Ilustrační fotografie.

LFA si schválila změnu stanov. Skončí funkce předsedy, o chod asociace se budou starat kluby

Od příští sezóny bude zřizovatel tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže Ligová fotbalová asociace (LFA) bez předsedy, a to na základě změny stanov, které si sama asociace tento týden ve čtvrtek odsouhlasila. Ve vedení LFA se tak nově objeví zástupci prvních čtyř klubů první ligy a k nim se pak ještě navíc přidá zástupce nejlepšího nepostupujícího celku z druhé ligy, přičemž každý z těchto celků bude mít právo vždy na jednoho člena. Obě profesionální soutěže pak bude mít pod sebou nově na starosti výkonný ředitel LFA, jehož funkce se tím tak výrazně posílí.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR FC Banik Ostrava Fotbal

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 16 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy