Fotbalovou Ligu mistrů ovládl Real Madrid. V pařížském finále porazil Liverpool 1:0

V Paříži se v sobotu večer uskutečnilo finále sezóny fotbalové Ligy mistrů 2021/22, ve kterém se o nejcennější evropskou klubovou trofej střetly Liverpool s Realem Madrid. Pro anglický celel se jednalo o oplatu za neúspěch z roku 2018, kdy ostrovní celek ve finále prohrál s královským madridským klubem. Ani tentokrát se mu ale nad Bílým baletem zvítězit nepodařilo, přestože byl po většinu zápasu lepší, střelecky aktivnější. Prakticky jedinou střelou na bránu pak Real Madrid rozhodl, když se trefil Vinícius Junior. A když k tomu chytal naprosto bezchybný Thibaut Courtois, bylo o vítězi rozhodnuto.

Úvodní čtvrthodina finálového duelu byla podle očekávání opatrnější z obou stran, pak už ale vládl na hřišti Liverpool. Jenže ve svých příležitostech neuspěl ani Salah, ani Mané, jehož ránu dokázal skvělý Courtois vytáhnout na tyč. Krátce před poločasem se na druhé straně sice Benzemovi povedlo dostat míč do branky po sbvých předcházejících nejistotách v zakončení, ale gólovou radost mu i tak přesto zkazili rozhodčí, kteří po zhlédnutí u videa nalezli jeho ofsajdové postavení.

Bílému baletu stačil pouze jediný střelecký pokus na branku k tomu, aby nakonec zvítězil. V 59. minutě dostal zleva od Valverdeho střílený centr Vinícius Junior aten už pak měl snadnou úlohu doklepnout balón do prázdné branky, 1:0. Mimochodem, tento jednadvacetiletý Brazilec se tak tímto momentem stal nejmladším střelcem ve finále Ligy mistrů.

Fotbalisté Liverpoolu i nadále pokračovali ve svém neustálém snažení vstřelit gól, ale pokaždé si vylámali zuby na Courtoisovi. Ten si třeba poradil i se Salahovou hlavičkou. Stejně tak zneškodnil i teč střídajícího Joty a na začátku posledn desetiminutovky opět neuspěl při další velké možnosti Salah.

Poosmé v řadě se tak Realu Madrid podařilo zvítězit ve finále Ligy mistrů, když se už do něj dostal. Kouč Carlo Ancelotti pak se stal prvním fotbalovým stratégem v historii, kterému se povedlo již čtyřikrát vyhrát Ligu mistrů.

Finále bylo odloženo až na netradičních 21:36. Na stadion se dostali fanoušci bez lístků

Přestože se jednalo o svátek fotbalu, v Paříži zprvu na to nevypadalo. Nejprve byl problém s městskou dopravou a na stadion měli problém dostat se i samotní fotbalisté Liverpoolu. Krátce před původně planovým začátkem duelu ve 21:00 došlo k nepokojům před branami stadionu, policejní těžkooděnci pak použili také slzný plyn.

Někteří přelézali plot a ochranka je nestihla zastavit a vběhli do útrob stadionu a v některých případech i bez lístků. Neměla prrý fungovat ani aplikace, přes kterou si měli někteří fanoušci pořizovat lístky.

Konečný výsledek, finále Ligy mistrů v Paříži (28.5.2022):

FC Liverpool - Real Madrid 0:1 (0:0)Branka: 59. Vinícius Júnior. Rozhodčí: Turpin - Danos, Gringore - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Fabinho (Liverpool). Diváci: 75.000 (vyprodáno).

Sestavy:

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson - Henderson (77. Keita), Fabinho, Thiago (77. Firmino) - Salah, Mané, Díaz (65. Jota). Trenér: Klopp

Real: Courtois - Carvajal, Militao, Alaba, Mendy - Modrič (90. Ceballos), Casemiro, Kroos - Valverde (85. Camavinga), Benzema, Vinícius Júnior (90.+3 Rodrygo). Trenér: Ancelott

Související

Liga mistrů na stadionu FC Barcelona.

Na jaře se v Lize mistrů Citizens utkají s Kodaní. Barcelonu čeká Neapol, Bayern Mnichov zase Lazio

Po pondělním losu ve švýcarském Nyonu jsou známé osmifinálové dvojice i v nejprestižnější evropské soutěži Lize mistrů. Rozhodlo se v něm, že obhájci trofeje z Manchesteru City se utkají s překvapením letošního ročníku této soutěže, tedy s Kodaní. Další překvapení San Sebastian se pro změnu utká s dalším favoritem Paris Saint Germain. Další tři španělské týmy znají taktéž své soky: Atlético Madrid se postaví proti Interu Milán, Barcelona proti Neapoli a Real Madrid proti Lipsku. Mnichovský Bayern pak čeká Lazio Řím.

Více souvisejících

Liga mistrů Real Madrid FC Liverpool Fotbal

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy