Hotovo! Ve fotbalové Spatě končí trenér Kotal a nahrazuje ho Vrba

Před pár hodinami se v tuzemském fotbalovém prostředí vyrojila na povrch zpráva o tom, že se chystá změna kouče v pražské Spartě. O pár hodin později je vše vyřešeno. Ve Spartě skutečně končí dosavadní stratég Václav Kotal, jehož nakonec nahrazuje bývalý veleúspěšný kouč Viktorie Plzeň a bývalý trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

"Vedení AC Sparta Praha ve středu v odpoledních hodinách odvolalo z funkce hlavního trenéra A-týmu Václava Kotala. Osmašedesátiletý kouč převzal první tým ACS v únoru minulého roku a dovedl ho k vítězství v MOL Cupu. Ve skupině Evropské ligy pak Sparta s Kotalem na střídačce dvakrát porazila skotský Celtic," oznámil sparťanský klub ve středu večer. Na jeho webu se pak objevil nápis "Trenére, děkujeme!".

Václavu Kotalovi zlomil vaz především sobotní výsledek derby s Bohemians, se kterými Sparta prohrála 0:1. Dlouho se ale mluvilo o jeho špatném  vztahu se zkušenými hráči Sparty, především s Bořkem Dočkalem.

„V první řadě bych chtěl trenérovi poděkovat. Pozici u A-týmu přijal v nelehké době a odvedl spoustu kvalitní práce, na kterou nyní budeme mít příležitost navázat," uvedl klubový generální ředitel František Čupr a pokračoval: „Václav Kotal tým na jaře minulého roku stabilizoval a nakonec jsme s ním na střídačce získali po šesti letech trofej a vrátili se do evropských pohárů, což bylo pro vývoj mužstva mimořádně důležité."

V minulosti Vrbu už Daniel Křetínský do Sparty lákal, po Vrbově návratu z Dagestánu se mu to ale tehdy nedařilo. Nyní už ano, přesto ještě měli sparťané coby záložní variantu Michala Bílka. „Přistoupili jsme k důležitému strategickému rozhodnutí. Jsme přesvědčení, že jsme z pohledu budoucího sportovního vývoje klubu udělali správný krok. Na spolupráci s trenérem Vrbou se těšíme a věříme, že bude velmi úspěšná," uvedl pak k osobě nového kouče Čupr.

„Jsem rád, že mě Sparta oslovila. Je to klub s nejvyššími ambicemi. Věřím, že tyto ambice, o kterých jsme se s vedením klubu bavili, naplníme. A budeme spokojení my všichni: tým, vedení i fanoušci," nechal se slyšet po jmenování do fuknkce i sám trenér Pavel Vrba.

„Pavel Vrba je v první řadě velký fotbalový odborník. Jeho hra je založena na jasných principech, které se shodují s našimi klubovými. Týmy, které vedl, se vždy prezentovaly kvalitní výstavbou hry a vyváženou ofenzivou a defenzivou. A Pavel Vrba je trenér, který je zvyklý vyhrávat,"přidal pak ve svém  prohlášení k nejnovějšímu dění ve Spartě sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Ten se pak vrátil i k tomu, že klub odvolal Václava Kotala. „Rozhodnutí o odvolání trenéra se rodilo velmi těžce, jsme vděční za to, co při práci s týmem dokázal. Ale dospěli jsme k názoru, že jsou ohroženy naše cíle do zbytku sezony. Zároveň jsme sledovali negativní vývoj v herním projevu, a proto jsme k tomuto kroku přistoupili," dodal Rosický.

Související

Ilustrační fotografie.

Podruhé v sezóně se rozhodli pro změnu. V Karviné se opět loučí s trenérem, tentokrát s Jarábkem

Když na konci loňského září přicházel Juraj Jarábek, aby se po čase stal opět trenérem Karviné, mnozí věřili, že by právě on mohl slezský klub pozvednout tak, aby nepomýšlel na boj o záchranu. Jenže ani příchod zkušeného trenéra, jenž už byl jednou spjat s karvinským fotbalem a zná tak dokonale tamní atmosféru, nijak výrazně nepomohl k lepším výkonům. Aktuálně se totiž Karviná nachází na úplném chvostu ligové tabulky a vedení se tak rozhodlo rozloučit se nejen s Jarábkem, ale i jeho asistentem Branislavem Mrázem.
Fotbal, ilustrační fotografie

Fotbalová Mladá Boleslav vstoupila do nového roku bez trenéra. Kulič byl vedením nečekaně odvolán

Ještě před tím, než se dalo sbohem roku 2023, se fotbalová Mladá Boleslav rozloučila s dosavadním realizačním týmem v čele s Markem Kuličem. Klub poměrně nečekaný krok zveřejnil na webu s odůvodněním, že kromě nespokojenosti s posledními výsledky nebyl s Kuličem a spol. spokojen ani v otázce komunikace. Přestože se Středočechům na podzim po většinu času dařilo a ještě v listopadu byli na nečekaném třetím místě ligové tabulky, po posledních pěti zápasech, během nichž získali jen bod za domácí remízou s Karvinou, klesli až na sedmou příčku.

Více souvisejících

Fotbalová 1. liga ČR AC Sparta Praha Pavel Vrba (fotbalový trenér) Fotbal

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vražda v Klatovech. Policie už v neděli dopadla podezřelé

Policie od nedělního večera vyšetřuje násilný trestný čin, který se stal v Klatovech v Plzeňském kraji. Případem se zabývají kriminalisté, zadrženy byly dvě podezřelé osoby. Obětí je podle dostupných informací senior. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy