Italská Serie A je prý blízko kolapsu. Kvůli koronaviru přišla už o 600 milionů eur

Letošní rok je ve znamení pandemie koronaviru a právě tato skutečnost dopadá nejen na život nás všech, ale pochopitelně i na sport. A nejinak tomu je i v Itálii. Tamní nejvyššší fotbalová soutěž Serie podle svých představitelů přišla o 600 milionů eur a hrozí ji kolaps. Italská média navíc poukazují na to, že hned patnáct z dvaceti prvoligových klubů nebude mít na to, aby svým fotbalistům vyplatila výplaty za listopad. Proto se tak vedení soutěže obrací na vládu s prosbou o úlevy.

Přestože mohou být kluby rádi, že italská Serie A se bude hrát i přes vyhlášení nových vládních protikoronavirových opatřeních i nadále pokračuje, zase tak do stropu radostí neskáčou. Hrát se totiž bude bez diváků, v uplynulém měsíci mohlo do italských hledišť alespoň tisíc fanoušků.

"Máme velké starosti. Jsme blízko kolapsu a bojím se, že za restriktivní opatření naše ekonomika tvrdě zaplatí. Vedlejší efekty nejnovějších nařízení budou mít vliv na mnoho sektorů včetně toho našeho, jenž už kvůli uzavření stadionů letos přišel o 600 milionů eur," nechal se po tomto rozhodnutí vlády slyšet prezident Serie A Paolo Dal.

Nejeni talská média jako například tamní deník Corriere dello Sport, ale i ta zahraniční jako třeba německé noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung upozorňují na fakt, že hned patnáct italských klubů z dvaceti hrající Serii A bude mít problém vyplatit fotbalistům mzdy za listopad. Navíc některé z nich stále ještě nevyplatili ani červnové výplaty, na což mají kluby čas do 16. listopadu.

Na základě toho se tak jak italská federace FIGC, tak i vedení Serie A rozhodly obrátit se na vládu s tím, aby jednak posunula lhůtu pro vyplacení mezd (před tím se na tom musí dohodnout jednotlivé kluby se svými hráči) a jednak aby klubům odpustila daňové odvody v této sezóně.

Související

Pavel Nedvěd

Bude Nedvěd osm měsíců mimo fotbal? Takový trest pro něj žádá prokuratura

V rámci kauzy falšování klubového účetnictví čelí jeden z podezřelých, tedy viceprezident Juventusu Turín, bývalý český reprezentant a držitel Zlatého míče z roku 2003 Pavel Nedvěd čelí nejnověji možnéhoosmiměěsíčními zákazu činnosti ve fotbale. Právě takový trest pro něj žádá podle italského deníku Gazzetta dello Sport žádá italská prokuratura. Daleko vyšším trestům pak čelí bývalý sportovní ředitel klubu Fabio Paratici, stejně tak i pro šéfa Andreu Agnelliho.

Více souvisejících

italská série A Fotbal Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Fotbal

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy